En Sıcak Konular

"Bu kıyafetle koşamazsın" dediler, üç rekor kırdı

20 Ocak 2008 09:11 tsi
Kıyafeti sebebiyle atletizm müsabakasından men edilen Kelly, özgürlük mücadelesini kazandı. Rüzgar kız Kelly, kendine ait üç rekoru kırarak bütün yarışlarda birinci oldu.

İdris Gürsoy'un haberi

Karara itiraz ederek yeniden yarışma hakkı elde eden Juashaunna Kelly, çarşamba günü piste geri döndü. 300, 500 ve 3.200 metrede mücadele eden Kelly, kendine ait üç rekoru kırarak bütün yarışlarda birinci oldu. ABD kamuoyu da Theodore Roosevelt Lisesi'nde okuyan genç sporcuya büyük destek verdi.

Cumartesi günü Kelly'yi yarıştan diskalife edenler, ayrımcılık suçlamasıyla karşı karşıya kaldı. Ülkenin dört bir yanından genç kızı destekleyen mailler geldi. Kelly'nin müsabakaya katılma hakkı bulunduğunu vurgulayan medya organları, yasağa karşı durdu.

Teknik direktörü, kulüp başkanı ve okul yöneticileri de öğrencilerine sahip çıktı. Bunun üzerine kararı gözden geçiren bölge atletizm yetkilileri, Kelly'nin çarşamba günkü yarışlara tesettürlü kıyafetiyle katılmasına izin verdi.

Yapılan müsabakalarda 300 metre, 500 metre ve 3200 metrede kendine ait üç rekoru kıran Kelly, yarışma sonrası Washington Post'a yaptığı açıklamada, son bir hafta içinde yapılan yayınların da etkisi ile piste çıktığını belirtti.

Kelly, "Bütün bu yayınlar ve konuşmalar benim üzerimde performans göstermem için bir baskı yaptı." dedi. Kelly, çarşamba günkü müsabakalara stresli ve gergin bir ortamda çıktı.

Yetkililerin, kıyafetini değiştirmelerinden çekinen genç kız, geçen hafta yanına almadığı uzun kollu beyaz bir taytı da yanında getirdi. Ancak yetkililer, ona formasının okulun renklerine uygun olduğunu, üzerini değiştirmesine gerek olmadığını söyledi.

Atletizm sorumlusu Tom Rogers, bir açıklama yaparak, ayrımcılık yapıldığı suçlamalarını reddetti. Rogers, "Her sporun forma kuralları var. Uygulamanın din ayrımcılığı ile hiç alakası yok. Öğrencinin forması uygunsa, başörtüsünü çıkarmadan koşmasına izin verecek bir sürü seçenek var. Kelly'ye bu seçenekler sunuldu." dedi.

Bölge atletizm yetkilisi Allen Chin de J.Kelly'nin yarışlara katılmasına formasında sade renkler bulunduğu ve kurallara uygun olduğu için izin verildiğini söyledi. Bölge koçu Marvin Parket ise, "Forma kimseye bir avantaj vermiyor. Kimsenin Kelly'nin koşusuyla ilgili bir problem meydana getirmesine gerek yok." diye konuştu.

Theodore Roosevelt High School'da okuyan Juashaunna Kelly, bu kış bölgesinde kız atletlerin katıldığı bütün atletizm yarışlarının en hızlısı. Genç kız, son üç yıldır aynı kıyafet ile yarışlara katıldığını söyleyerek, cumartesi günü yarıştan alıkonmasının bir haksızlık olduğunu söylüyor.

Yarışmada giydiği kıyafet için "Özel değil. Hiçbir şekilde performansımı artırmıyor. Yarıştığım her müsabaka öncesinde bana kıyafetim soruluyor. Cumartesi de bu kıyafeti neden giydiğimi sordular. 'Çünkü ben Müslüman'ım.' dedim." şeklinde konuşuyor. Yarış öncesi Rogers diskalifiye edildiğini söylediğinde Kelly, diz üstü çöküyor ve ağlamaya başlıyor.

Bütün yarışmaların en hızlısı

Kelly, dinini yaşamaya çalışan Müslüman bir öğrenci. Son üç yıl içinde Theodore Roosevelt Lisesi takımı ile birlikte bütün ulusal yarışmalara tesettürlü kıyafeti ile katıldı. Yarışmada giydiği kıyafet tek parça. Mavi ve portakal rengindeki tayt başını, kollarını, gövdesini ve ayaklarını örtüyor.

Onun üzerine diğer kız takım arkadaşları gibi aynı renkte, portakal ve mavi tişört ve şort giyiyor. Bu kıyafet atletizm yarışmasına katılmasını sağlıyor, ayrıca inancına uygun. Kelly 1600 metreyi 5:17:49'da, 3200 metreyi ise 12:00:81'de koşuyor. Bölgenin en hızlısı. 2007 Gatorade kızlar birincisi seçildi. New York'ta 8-9 Şubat'ta yapılacak yarışmalara katılacak.

 

Zaman
 

 



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,486 µs