En Sıcak Konular

Kampüste skandal! Velilere 'başını aç' baskısı...

20 Ocak 2008 10:07 tsi
İlköğretim öğrencilerine yönelik Türkiye genelinde yapılan seviye tespit sınavı için çocuklarını sınava girecekleri salona getiren başörtülü veliler içeri alınmadı.

Üniversite kampusunda skandal. Dokuz Eylül Üniversitesi kampus girişinde yaşlı velilerin başörtüsünü çıkarmaları için baskı yapıldı.

Rektörlüğünü Prof. Dr. Emin Alıcı'nın yaptığı Dokuz Eylül Üniversitesi'nde(DEÜ) yaşanan skandal şöyle gelişti. Özel sınav için küçük çocuklarını üniversiteye götüren veliler, başörtülü oldukları için kampusa alınmadı.

Başı açık kadın veliler ile erkeklerin kampus alanına girmelerine ise izin verildi. Çocuklarını gözü yaşlı bir şekilde sınava göndermek zorunda kalan başörtülü veliler, "Biz memur değiliz, öğrenci değiliz. Çocuklarını sınava getiren sıradan vatandaşlarız. Kampusa sadece çocuklar alınsaydı bu kadar gücümüze gitmezdi. Bu problem çözülsün, ikinci sınıf vatandaş olmaktan bıktık" dedi.

TUDEM isimli bir özel firma tarafından 10 YTL karşılığında bugün Türkiye genelinde ilköğretim öğrencilerine yönelik seviye tespit sınavı düzenlendi. Öğle saatlerinde yapılan sınavın, DEÜ Dokuzçeşmeler Kampusu ayağında ise başörtüsü problemi yaşandı. Kampusa çocuklarını getiren onlarca başörtülü veli, kapıdaki güvenlik görevlileri tarafından içeriye alınmadı. Çocuklarını sınav salonuna kapalı olmayan tanıdık arkadaşları ya da tek başına göndermek zorunda kalan başörtülü kadınlar, sınav sonuna kadar merakla kampus kapısında ve parklarda bekledi. Kampusa alınan diğer veliler ise Hukuk Fakültesi'nin kantininde oturup çay içti.

Başı kapalı oldukları için çocuklarını ellerinden tutarak sınava götüremeyen bazı veliler, zaman zaman kampusun güvenlik görevlileriyle tartıştı. Güvenlik görevlileri, verilen emirleri uyguladıklarını söylemekle yetindi.

Kampus alanına başörtülü olduğu gerekçesiyle alınmayan velilerden biri olan Ayşe Bolat, "Bize, 'Başınızı açıp gireceksiniz, aksi halde giremezsiniz.' dediler. Çocuklarımız içeriye ağlayarak girdi. Böyle bir uygulamayla karşılaşacağımızı bilsek babalarıyla gönderirdik." diye konuştu. İlköğretim 3. sınıf öğrencisi olan çocuğunu sınava getiren Mürvet Şeker de, "Keşke hiçbir veli içeriye alınmasaydı, sadece çocuklar alınsaydı. Başı açık olanların alınıp bizim kapıda bekletilmemiz çok gücüme gitti. Böyle bir şey olacağını bilseydim çocuğumu sınava göndermezdim." şeklinde konuştu.

Başı kapalı olduğu için kampus alanına alınmayan dört velinin çocuğunu ellerinden tutarak sınava götüren başı açık veli Sevda Saygın da uygulamanın anlamsız ve haksız olduğunu dile getirdi, herkese eşit muamele yapılmasını istedi. Veliler, sınavı düzenleyen TUDEM'e de tepki gösterdi. Veliler, resmi kurum olmayan TUDEM'den hiçbir yetkilinin kendileriyle ilgilenmediğini de söyledi.

Problemi görüntülemek için Dokuzçeşmeler Kampusu'na giden gazeteciler de içeriye alınmadı. Bir görevli, gazetecinin kamerasını almaya çalıştı. Görevliler, olayın basına yansımasının ardından sınav sonunda başörtülü kadınların içeriye girerek çocuklarını teslim alabileceğini söyledi. Başörtülü veliler, "Şimdi mi aklınız başınıza geldi? Neden sınava girerken bizi almadınız? Keşke çocuklarımız gözü yaşlı, moralsiz bir şekilde sınava girmeden bunu yapsaydınız." diyerek kapıda beklemeye devam etti. Bazı veliler ise, "Biz anneyiz. Ne olursa olsun çocuklarımızın yanında olmalıyız." diyerek sınavdan çıkan çocuğunu alarak kampustan ayrıldı.

habervitrini



Bu haber 597 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,970 µs