Sembollerin kanlı dünyası! | " /> Sembollerin kanlı dünyası! | "/>

En Sıcak Konular

Sembollerin kanlı dünyası!

20 Ocak 2008 13:49 tsi
Sembollerin kanlı dünyası!
En kanlı savaşlar semboller üzerinden yürütüldü. Dünyadaki en güçlü simgeler, çatışmaları simgeleyenlerdir. Bunları kullananlar, o simgeleri yüceltirken; karşı toplumlar ise o simgeleri kötülemiş, yasaklamıştır. İşte çatışmalarla ve savaşlarla iç içe geç

DAVUT YILDIZI

Bu sembol, ters biçimde üst üste oturtulmuş iki üçgenle oluşturulmuş altı köşeli yıldızdır. Yahudi inancının ayrılmaz bir parçası olan bu sembol, İsrail halkının dini ve tarihsel geçmişinde oynadığı rollerden ötürü Siyon Yıldızı ya da Davut’un Yıldızı olarak adlandırılmıştır.

Bugün de İsrail Devleti’nin askeri ve sivil bütün organlarının simgesi olduğu gibi, bayrağıdır da. Talmud’da verilen bilgilere göre, kötü ruhları kontrol etmek amacıyla Kral Süleyman’a verilen sihirli yüzük üzerinde bu altı kollu sembol vardı. Golyat adlı devle ile savaşırken küçük yaştaki Davud’u koruyan kalkanın üzerine, onun ismini gösteren bu altıgen motif işlenmişti.

Bu sembol ayrıca mason sembollerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. 90°’de açılmış gönye ve sıfırda kapanmış pergel, Siyon Yıldızı’nı oluştururlar.

Bir doların üzerinde sağ taraftaki 6 köşeli yıldız ise daha farklı bir biçimi, bugün İsrail bayrağında bulunan ünlü Davud Yıldızı’dır.

Günümüzde Davut Yıldızı, Siyonizm ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Ortadoğu’da patlayan Arap-Yahudi çatışmaları; Davut Yıldızı’nın savaş sembolü haline gelmesine yol açmıştır. İslami mekanlarda bu yıldıza yasak uygulanmaktadır.

ORAK VE ÇEKİÇ

Orak ve çekicin bir araya gelmesiyle komünizmin simgesi doğmuştur. Bu iki simgeden orak çiftçileri; çekiç ise işçi sınıfını simgeler. En bilinen biçimi Sovyetler Birliği’nin bayrağındaki orak ve çekicin kızıl yıldızla birlikte kullanıldığı biçimidir.

Sovyetler Birliği’nde orak ve çekiç sembolü 1917-18 yıllarında ortaya çıktı ve resmi olarak kullanılmaya 1922 yılında başlandı. 1924’te Sovyetlerin kuruluşunu tamamlaması ile diğer sosyalist cumhuriyetlerin bayraklarına da girdi. Gerek II. Dünya Savaşı’nda gerekse sonrasında ortaya çıkan soğuk savaş döneminde; dünyadaki en kuvvetli sembollerden birisi olarak görüldü. Stalin, Sovyetler’i genişletirken bu sembolden güç aldı. Rusya’daki muhalefetin bastırılması ve yüz binlerce insanın kamplarda öldürülmesi de orak-çekiçte sembolleşen ideoloji mazur gösterildi.

Orak-çekiç Sovyetler Birliği’nde kutsallaştırılırken, Türkiye gibi komşu ülkelerde ise tehlikenin ve kötülüğün kaynağı gibi gösterildi. Ülkemizde pek çok aydın, orak-çekiçle bağlantılı gösterilerek takibe alındı hatta cezalara çarptırıldı.

HAÇ

Yeryüzündeki en yaygın semboldür. Hıristiyanlığı simgeleyen haç üzerinden yürütülen savaşlar; yeryüzünün en uzun ve en kanlı savaşlarıdır. Batı Hıristiyanlığının haçı, emperyalist emellerini gizlemek için bir sömürge aleti gibi kullandıklarını, tarih ortaya koymaktadır.

Hıristiyan kültüründe haçın büyük önemi vardır. Sunakların, kiliselerin, mezarların üstünde haça rastlanır; haç törenlerde taşınır, yol kenarlarına dikilir. En önemlisi de vaftiz törenlerinde adaylara, hastalara, ölüm döşeğindekilere haç gösterilir.

HAÇ ÇIKARMAK: Haçın simge haline getirilip hayatın her alanına sokulduğunu gösteren örneklerden biri de haç çıkarmaktır. Hıristiyanlar gün boyu çeşitli olaylar karşısında haç çıkarır. Ayrıca kutsanmış her insan ve her türlü eşya üzerinde de haç çıkartılabilir. Latinler, sağ ellerini alından göğse, sol omuzdan sağ omuza götürerek haç çıkarır: "Baba, oğul ve kutsal ruh adına" der. Ortodokslar ve öteki doğulu Hıristiyanlar ellerini sağ omuzdan sol omuza götürerek haç çıkarırlar.

Haç sembolü, Hıristiyan aleminde sanatın bütün türlerine yerleştirilmiş ve propagandası yapılmıştır.

Batıda kutsal olan haç, İslam dünyasında günahı simgeler hale getirilmiştir ve herhangi biçimde kamu alanlarında kullanılması yasaklanmıştır.

HAÇLI SAVAŞLARI

Hıristiyan aleminin Müslüman dünyasına karşı yürüttüğü hemen hemen bin yıla varan tarihi bulunan saldırılar ve savaşlar Haçlı Seferleri olarak bilinir ve Ortaçağ’da batılı Hıristiyanların Kudüs ve öteki kutsal yerleri Müslümanların elinden almak amacıyla düzenledikleri sekiz askeri-dini seferi anlatır. Haçlı seferlerinde zengin doğuyu yağmalamak isteyen Batılılar; bu emellerini haç ile sembolize edilen din kıyafeti altına gizlemişlerdir.

1095’te başlatılan Haçlı saldırıları Kudüs’ün ele geçirilmesiyle sonuçlanmıştır. Müslüman dünyası, bu saldırıları püskürtmüş; Avrupa Hıristiyanları sekiz saldırı daha başlatmışlar ama başarılı olamamışlardır. Osmanlı Devleti’nin Avrupa kıtasına girmesiyle Hıristiyan dünyası; Haçlı saldırılarını Osmanlılara karşı örgütledi. İlk Haçlı ordusu Niğbolu önlerinde bozguna uğratıldı ise de Haçlı saldırıları Türkleri Avrupa’dan atmak ve Asya’ya sürmek biçimine sokuldu. En son saldırı da 1915’te; Çanakkale üzerinden yapıldı...

Bugün, haçlı saldırısı ABD örgütlülüğünde yürütülüyor. ABD Başkanı Bush, 2001 yılında Afganistan’a saldırırken "yeni bir Haçlı savaşı başlattık!" diyerek İslam dünyasına karşı olan geleneksel Haçlı düşmanlığını açığa vurmuştu.

Amerikalı stratejist Huntington’ın medeniyetler çatışması tezi de Haçlı savaşlarının bundan sonra da devam edeceğini öngören bir tezdir.

KU KLUX KLAN

Amerika’daki gizli bir örgüt olan Ku Klux Klan’ın başlağı da son iki yüzyılda ortaya çıkan kuvvetli sembollerden birisidir. ABD’deki ırkçılık bu sembol üzerinden yürütülmüştür. Amerika’daki iç savaştan sonra güneyli beyazlar, zencilere yurttaş sıfatının verilmesine karşı mücadeleye giriştiler. 1865’te Tennessee’de ilk klan teşkilatlandı. Amaç garip törenler yapmak; üyelerin başlarına yalnız göz yerleri açık, beyaz kukuleta giyerek zencileri baskı altına almaktı. Bölgesel localar halinde teşkilatlanan örgüt zorbalığa kalkıştığı için faaliyeti 1877’de Federal hükümetçe yasaklandı.

Ku Klux Klan 1915’te, metodist papaz William Joseph Simmons tarafından, Atlanta’da yeniden kuruldu ve bu defa zenci düşmanlığının yanı sıra softa, Katolik ve Yahudi aleyhtarı, yabancı düşmanı, aşırı milliyetçi bir niteliğe büründü. Bu gün kimse sembol olduğu için Ku Klux Klan başlağını savunamıyor...

GAMALI HAÇ (SVASTİKA)

20. Yüzyıl’ın en kanlı sembollerinden biridir. Bu haçın kaynağının Hint kültürü olduğu belirtilir. Hitler, 1920’den sonra bu işareti ırkçı düşüncelerinin sembolü yaptı. Taraftarlarının kırmızı kolçaklarına işletti ve Almanya’da iktidara geldikten sonra da

III. Recih’in bayrağı yaptı. Gamalı haç, Almanya’da nasyonal sosyalizmin sembolü haline geldi. Nasyonal sosyalizm, komünizme seçenek olarak tasarlanmıştı ve temellerinde ırkçılık saplantısı, kuvvete tapma ve şiddet bulunuyordu. Buna göre Almanya Yahudilerden temizlenecekti ve üstün ırk yaratılacaktı.

Alman büyük sanayisinin dünyayı sömürgeleştiren diğer ülkelerin arasına girmek için oluşturduğu ideoloji, kendisini gamalı haçla sembolize ediyordu.

Alman ırkına özgü Büyük Almanya’nın yaratılması projesini işleyen Hitler, 23 Mart 1933’te bütün yetkileri ele aldı. Sonra da gamalı haçla simgelenen 2. Dünya Savaşı patladı. Gamalı haça karşı Hıristiyan haçı ve Sovyetler’in orak-çekici savaş veriyordu. Sembollerin savaşında dünyada 45 milyondan fazla insan can vermişti...

Rıza Zelyut / Akşam
 



Bu haber 2,412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,989 µs