En Sıcak Konular

500 askeri yumurta zehirlemiş

20 Ocak 2008 14:26 tsi
ISPARTA 40'ıncı Piyade Er Eğitim Alayı'nda akşam yemeğinden zehirlenen 500 askerin hastalanmasına pürenin içine katılan yumurtanın neden olduğu belirlendi.

İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, karavanada çıkan yemeklerden ve zehirlenen askerlerden alınan kültür örneklerinin incelendiğini, patates püresine katılan yumurtanın Salmonella bakterisi üreterek zehirlenmeye neden olduğunu açıkladı.

Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkez Komutanlığı'na bağlı 40'ıncı Piyade Er Eğitim Alay Komutanlığı'nda 12 Ocak akşamı çıkan mercimek çorbası, püreli dalyan köfte ve pırasadan oluşan karavanayı yiyen erlerden 500'ünde zehirlenme belirtileri görüldü. Alaydaki askeri hastane, Isparta ve Eğirdir'deki devlet ve özel hastaneler ile Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne götürülen erler, 2 gün süreyle yatarak tedavi edildi. Karavanadaki yiyecekler ile askerlerden alınan kan ve dışkı örneklerine de kültür incelemesi yapıldı. Isparta İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, kültür örnekleri sonucunda patates püresine katılan yumurtanın Salmonella bakterisi ürettiğinin belirlendiğini söyledi. Önal, “Pürenin içerisine katılan yumurta zannedersem oradaki aşçı tarafından daha önce kırılıp bekletilmiş ve bu beklemeden sonra pürenin içerisine katılmış. Yumurta, Salmonella bakterisini en hızlı üreten besinlerden biridir. 3-5 saat içinde dahi bu bakteri hızla ürer” dedi.

SALMONELLA NEDİR?

Bir tür gıda zehirlenmesi olan Salmonella'ya bakteriler yol açar. Bir tür bağırsak enfeksiyonudur. Kirli yiyecek veya su yolu ile bulaşır. Enfeksiyon, bağırsaklarında Salmonella bakterileri bulunan hayvanlardan ve bakteri üreyebilen et ve et ürünleri, çiğ yumurta ve pastörize edilmemiş süt gibi ürünlerle vücuda girer. 8 ila 48 saat arasında değişen bir kuluçka süresine sahiptir. Salmonella'dan dolayı gıda zehirlenmesine uğrayan insanlarda karın ağrısı, kramplar, ishal, mide bulantısı, kusma ve yüksek ateş görülür. Hastalık genelde 2-5 gün, ender durumlarda birkaç hafta sürer.

hurriyet



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,342 µs