En Sıcak Konular

Bush'un ilacı, 6 ayda kana karışacak!

20 Ocak 2008 14:51 tsi
Bush'un ilacı, 6 ayda kana karışacak! Mortgage kriziyle sarsılan ABD'de Bush yönetiminin önceki gün açıkladığı 145 milyar dolarlık canlandırma paketinin etkisi ekonomistler tarafından tartışılıyor. New York Borsası'ndaki düşüşlerin durmasına yetmeyen paketin etkisinin sınırlı kalabileceği b

ABD'de Bush yönetiminin açıkladığı 145 milyar dolarlık canlandırma paketinin etkisi tartışılıyor. Bazı yorumlara göre paket çare olmayacak.

Mortgage kriziyle sarsılan ABD'de önceki gün açıklanan acil önlemler paketi ekonomistler tarafından tartışılıyor. New York Borsası'ndaki düşüşlerin durmasına yetmeyen paketin etkisinin sınırlı kalabileceği belirtilirken bu etkilerin en erken 6 ay sonra görüleceği kaydediliyor. ABD ekonomisini canlandırmaya yönelik önlemler içeren 145 milyar dolarlık paket ABD Başkanı George Bush tarafından açıklanmıştı.
Pek çok ekonomist paketin, durgunluğa sürüklenen ekonomiyi ayağa kaldıracak güçte olmadığını düşünüyor. The Guardian'a konuşan bir ekonomist "Paket çok sınırlı ve çok gecikmeli geldi" dedi.
Moody's Economy'nin Başekonomisti Mark Zandi ise CNN Money'e yaptığı açıklamada paketin ekonomide aşağı gidişi sınırlayabileceğini belirtirken, "Eğer bir durgunluk sürecine girdiysek kesinlikle bunun önünü alamaz" görüşünü dile getirdi.
Paket, vergi mükelleflerine nakit vergi iadesi yapılmasını içerirken, bu ödemelerin haziran sonunda başlaması bekleniyor. Nitekim Kongre'nin Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan raporda bu iadenin tam etkisinin hissedilmesinin 6 ayla 1 yıllık bir dönemi alacağı belirtiliyor. Oysa Bush, açıkladığı paketi, damardan hızla kana karışan bir ilaca benzetmişti.
Vergi iadesi planına göre vergi mükelleflerinin cebine 800 dolara kadar nakit para girecek. Bu paranın harcamaları hızlandırıp ekonomide canlılık yaratması amaçlanıyor.
Paketin ayrıca yeni yatırımlar için teşvikler getirmesi, en düşük vergi diliminde olanlar için vergi oranının düşürülmesi gibi önlemler içermesi de muhtemel. Paketin ayrıntıları salı günü açıklanacak.


Seçim yatırımı
BBC'de yer alan haberde ise "Paketin dev ABD ekonomisi üzerindeki etkisi çok sınırlı kalacak" denirken seçim yılında açıklanan bu paketin etkilerinin ekonomiden daha çok siyaset alanında görüleceği belirtildi. Washington Post'un haberinde de siyasetçilerin seçim yılında bu tür paketler açıkladığı, asıl zor olanının ekonomistlerin "Zamanında ve hedefe kilitlenmiş" diyecekleri bir paketi hazırlamak ve uygulamak olduğu anlatıldı.

milliyet



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,324 µs