En Sıcak Konular

Nokia taşındı Almanya karıştı!

20 Ocak 2008 15:05 tsi
Nokia taşındı Almanya karıştı! Dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Nokia'nın Almanya'daki fabrikasını kapatma kararı ülkeyi karıştırdı. İşçiler gösteri düzenlerken, Alman Bakanlar Nokia telefonları kullanmayı bıraktı.

Dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Nokia'nın, artan maliyetleri gerekçe göstererek Almanya'nın Bochum şehrindeki fabrikasını Romanya'ya taşıma kararının yankıları devam ediyor. Rakiplerinin ayrılmasının ardından Almanya'da üretimini devam ettiren son cep telefon üreticisi olan Nokia'nın taşınma kararı, Alman siyasiler ve sendikalar tarafından büyük tepkiyle karşılandı. Alman Bakanlar, yaklaşık 2300 kişinin çalıştığı fabrikanın kataılmasına tepki olarak Nokia marka telefonlarını kullanmayı bırakırken, sendikalar daha ağır yaptırımlar uygulanmasını istiyor. Tarım Bakanı Horst Seehofer, Berlin'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Nokia'nın kararından rahatsız olduğunu belirterek, kullanmakta olduğu cep telefonunu değiştireceğini, işçlerle dayanışma için bu sembolik adımın gerekli olduğunu vurguladı. Sosyal Demokrat Parti'nin Meclis grubu Başkanı Peter Struck da Bild gazetesine verdiği demeçte, Nokia telefonundan vazgeçtiğini söyledi. Amanya'da üretim yapan son cep telefonu şirketi olan Nokia'nın ayrılmasının ardından, bakanların hangi markayı tercih edecekleri ise bilimnmiyor.

'KARAVAN KAPİTALİZM'


Alman Ekonomi Bakanı Michael Glos, Nokia'yı, Almanya'daki faaliyelerini sürdürmesine imkan verecek diğer tasarruf tedbirlerini denemeden ülkeden ayrılmaya karar vermekle suçladı. Kararın Nokia'nın itibarını zedeleyeceği uyarısında da bulunan Glos, “Marka değeri ve imajıyla ayakta duran şirketin bu kararı almasının sonuçları olacaktır” diye konuştu. Maliye Bakanı Peer Steinbrück ise Nokia'nın taşınma kararını 'karavan kapitalizm' ifadesiyle nitelendirdi. IG Metal Sendikası Başkanı Berthold Huber de, Almanya'da şirketlerin fabrikalarını kapatıp ayrılmalarının çok kolay olduğunu öne sürerek, taşınacak şirketlere ağır yaptırımlar uygulanması çağrısında bulundu. Hükümetin, Nokia yönetimini ikna etmeye çalışacağı ancak Romanya'daki fabrikada üretim hatlarının denemesine başlayan şirketin kararından dönmesinin muhtemel görünmediği belirtliyor.

yenişafak



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,377 µs