DİKKAT! Demir eksikliği, çocuğun büyümesine engel olur! | " /> DİKKAT! Demir eksikliği, çocuğun büyümesine engel olur! | "/>

En Sıcak Konular

DİKKAT! Demir eksikliği, çocuğun büyümesine engel olur!

20 Ocak 2008 16:22 tsi
DİKKAT! Demir eksikliği, çocuğun büyümesine engel olur!
Demir eksikliği tüm yaşlarda görüldüğü gibi özellikle de 6-24 aylar arasındaki bebeklerde dikkat çekiyor. Ayrıca büyümenin hızlandığı dönemlerde ve ergenlik döneminde de sıkça ortaya çıkabiliyor. Bebeğin demir eksikliğini önlemek için ne yapmalı? Demir ek

Demir eksikliğine bağlı anemi, çocuklarda kendini, cilt rengi ile el ve ayaklarda soğukluk, çok üşüme, iştahsızlık, çabuk yorulma, aşırı sinirlilik ve huzursuzluk şeklinde gösteriyor.  
 
Demir eksikliği tüm yaşlarda görüldüğü gibi özellikle de 6-24 aylar arasındaki bebeklerde dikkat çekiyor. Ayrıca büyümenin hızlandığı dönemlerde ve ergenlik döneminde de sıkça ortaya çıkabiliyor.

Özel Göztepe Şafak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Meliha Arslan, demir eksikliği tedavisinin başlamasıyla birlikte görülen rahatsızlıkların ortadan kalktığını söylüyor. Demir eksikliğinin birçok nedeni bulunuyor. Bir yaşından önce inek sütüne başlanmasının, demir eksikliği gelişmesinin en önemli nedenleri arasında gösterilmesi dikkat çekiyor. Çocukta demir eksikliği erken fark edilmezse hastada sık enfeksiyon geçirme ve halsizlik meydana çıkıyor. Büyüme ve gelişmede duraklama oluyor. Kansızlık ağırlaştıkça çarpıntı, sık nefes alma, baş dönmesi, kulak çınlaması, dilde yanma, kağıt ve toprak yeme, buz yeme, kasılma nöbetleri görülüyor. Demir eksikliğinin en temel nedeninin yetersiz demir alımı olduğuna dikkat çeken Dr. Arslan, bunun daha çok sosyoekonomik düzeyi düşük toplumlar ile yanlış bir alışkanlık olan fastfoodla beslenenlerde görüldüğünü kaydediyor. Çocukların doğuştan itibaren anne sütü alamamaları, bunun yerine demir desteği olmayan mamalarla beslenmesi, bir yaşından önce inek sütüne başlanması demir eksikliği gelişmesinin en önemli nedenleri arasında gösteriliyor.

Bebeğin demir eksikliğini önlemek için ne yapmalı?

İlk 6 ay bebeğe mutlaka anne sütü verilmeli. Anne sütü yetersizse, demirle zenginleştirilmiş mamalar önerilir. 1 yaşından sonra çocuklara en fazla 500 ml süt verilmeli. Sağlık Bakanlığı'nın "Demir Gibi Bir Türkiye" sloganı altında başlattığı kampanya ile sağlık ocakları ve ana-çocuk sağlığı birimlerinde demir damlaları bebeklere ücretsiz olarak veriliyor.

Demir eksikliğinin belirtileri nedir?

Sık enfeksiyon geçirme, halsizlik, büyümede duraklama, sık nefes alma, baş dönmesi, kulak çınlaması, dilde yanma, kağıt ve toprak yeme, buz yeme, kasılma nöbetleri görülür.

Hasta olunmasa da ilaç kullanabilir mi?

Gereksiz yere kullanıldığında demirin fazlası iç organlarda birikip hasar verebilir.

Demir eksikliği neden olur?

Anne sütüyle beslenmeme, demir desteği olmayan mamalarla beslenme, bir yaşından önce inek sütüne başlama.

Ne gibi zararları vardır?

Demir eksikliği olursa vücut yeterli oksijen alamaz ve yorgunluk, ciltte ve dudaklarda solgunlaşma, soluk almada zorlanma görülür ve vücudun bağışıklık sistemi zayıflar.

İlaçlara etki eden besinler var mı?

İlacın C vitamini içeren portakal suyu veya limonata ile verilmesi, demirin bağırsaklardan emilimini artırır. İlaç süt ile verildiğinde ise demir emilimini azaltır.
 
 
zaman



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,258 µs