huzur vardı" | " /> huzur vardı" | "/>

En Sıcak Konular

"Başörtüsü serbestken huzur vardı"

20 Ocak 2008 19:29 tsi
1992-1995 yılları arasında üniversiteler en huzurlu dönemini yaşamış. Niye mi? O dönemde YÖK Başkanlığı yapan Mehmet Sağlam, başörtüsünün serbest olduğu o yıllarda öğrenciler arasında hiçbir sorun yaşanmadığını söylüyor. Yasak geldi huzur gitti diyor.

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya ve Danıştay, üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kalkmasının toplumda çatışmaya yol açacağını savundu. CHP ve DSP de bu iddiaya destek verdi.  
 
Ancak Türkiye'nin 1990'lı yıllarda yaşadığı tecrübe, bunun tam aksini gösteriyor. Meclis Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Mehmet Sağlam'ın YÖK başkanlığı yaptığı 1992-1995 yılları arasında üniversitelerde kılık kıyafet özgürlüğü vardı. Sağlam, o dönemde üniversitelerin en huzurlu dönemini yaşadığını vurguluyor. Başörtüsünün serbest olması halinde kamplaşmalar olacağı görüşüne sert tepki gösteriyor. Geçmişte uygulanan serbestiyetin derhal hayata geçmesi gerektiğini kaydediyor. Bunun önünde de hiçbir engelin olmadığı düşüncesinde.

1990 yılında YÖK Yasası'na, "Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydı ile; yükseköğretim kurumlarında kılık kıyafet serbesttir." şeklinde bir hüküm eklendiğini hatırlatan Sağlam, şöyle devam ediyor: "SHP'nin başvurusuna rağmen Anayasa Mahkemesi bu maddeyi iptal etmedi. Biz buna dayanarak üniversitelerde yasağı uygulatmadık. Anayasa Mahkemesi'nin bu maddeye yaptığı yorum üzerine yasak gündeme geldi. Aslında hukuken bir yasak yok." Sağlam, başörtüsünün serbest olduğu dönemde öğrenciler arasında hiçbir sorun yaşanmadığının altını çiziyor. Yasağın, Kemal Gürüz'ün başkan olmasından sonra, 28 Şubat'ın etkisiyle ortaya çıktığını dile getiriyor. Sağlam, "Bizim dönemimizde hiçbir sorun yoktu. Sorunu sonradan getirilen yasaklarla çıkardılar." ifadesini kullanıyor.

Sağlam, yasağın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) dayandırılmasına da itiraz ediyor. AİHM'nin Türkiye'nin aldığı kararı onayladığına dikkat çekiyor. Sağlam, "AİHM 'bu konu her ülkenin kendi kararıdır' dedi. Mahkeme, yasak koysanız da onaylar, koymasanız da. Nitekim Avusturya ve Fransa gibi birçok ülkede kılık kıyafet serbest. AİHM başörtüsünü yasaklamış gibi bir hava oluşturuluyor. Öyle bir şey yok." diye konuşuyor.

zaman



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,823 µs