En Sıcak Konular

Clinton Nevada'da kazandı

20 Ocak 2008 20:48 tsi
Clinton Nevada'da kazandı Amerikan başkanlık seçimlerine giden adaylık yarışında iki eyalette daha önseçimler yapıldı. Demokrat Parti'de Hillary Clinton Nevada eyaletinde Barack Obama'yı geride bıraktı.

Cumhuriyetçi adaylar arasında yükselişe geçen Arizona Senatörü John McCain ise Güney Carolina'da kazandı.
 
Nevada eyaletinde yapılan önseçimleri, Demokrat Parti'de senatör Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Parti'de de eski vali Mitt Romney kazandı.
 
Demokrat Parti'deki yarış kıran kırana geçerken sonunda Clinton, oyların yüzde 51'ini topladı, rakibi siyah senatör Barack Obama ise yüzde 45'te kaldı.
 
Clinton'ın, büyük rakibi siyah senatör Barack Obama önünde aldığı bu galibiyet de gözlemcilerce başarı olarak değerlendirildi.
 
Clinton, yandaşlarına hitaben yaptığı konuşmada, "Bu, uzun bir yolculuk olacak" dedi.
 
Obama ise Clinton'a üstü örtülü bir eleştiri yönelterek, "Ben, insanların korkularına değil, umutlarına hitap eden bir kampanya yürüttüm" diye konuştu.
 
Cumhuriyetçi Parti'de ise Nevada'da aktif kampanya yürüten tek aday olan Massachusetts eyaleti eski valisi Mormon kökenli Romney'in kazanması, normal karşılandı.
 
Romney'in başka bir adayla yarışmadan kazanmış olması yüzünden bu sonucun, Cumhuriyetçi adaylar arasındaki mücadeleye önemli bir psikolojik etki yapmayacağı belirtiliyor.

John McCain Güney Carolina'da kazandı

Cumhuriyetçi Parti'nin Güney Carolina eyaletinde düzenlediği önseçimi ise, kıran kırana bir mücadelenin ardından senatör John McCain kazandı.
 
Dört ismin iddialı şekilde katıldığı önseçimden, kampanyasında ulusal güvenlik konusuna bir numaralı önceliği veren McCain, yüzde 33 dolayında oy alarak birinci çıkmayı başarırken, aşırı muhafazakar kanadın adayı kabul edilen Arkansas eyaletinin eski valisi Mike Huckabee, yüzde 30'da kaldı.
 
Aktör Fred Thompson yüzde 16 ile uçüncü, Massachusetts eyaletinin eski valisi Mormon kökenli Mott Romney ise yüzde 15'le dördüncü oldu.
 
McCain, South Carolina'daki zaferiyle, bundan sonra hız kazanacak yarış öncesinde moral topladı.
 
Sonuçların belli olmasının ardından yaptığı ilk açıklamada McCain, "Daha önümüzde gidecek çok yol var" dedi. McCain'i tebrik eden Huckabee de "Daha henüz iş bitmedi" diye konuştu.
 
McCain, 2000 yılında South Carolina'daki ön seçimde, şimdiki Başkan George W. Bush'a yenilerek seçilme umudunu kaybetmişti.
 
Gözlemciler, orta yolcu seçmenlerden büyük ölçüde destek alan McCain'in sekiz yıl sonraki zaferini, hem aşırı muhafazakarlara karşı bir "rövanş" hem de bu yılki başkanlık yarışında önemli birbaşarı olarak nitelendirdi.

Gözler 26 Ocak'taki Güney Carolina önseçiminde
 
Bundan sonra gözler, Demokrat Parti'nin 26 Ocak'ta Güney Carolina'da düzenleyeceği önseçime çevrildi. Ardından 29 Ocak'ta iki partinin, önemli eyalet Florida'daki önseçimleri yapılacak.
 
"Süper Salı" adı verilen 5 Şubat Salı günü ise 22 eyalette birden önseçimler yapılacak. Bunun ardından, partileri kasımdaki başkanlık seçiminde temsil edecek adayların büyük ölçüde ortaya çıkması bekleniyor.
 
Demokrat Parti'de yarış, eski başkan Bill Clinton'ın eşi Hillary Clinton ile Barack Obama arasında sürecek.
 
Cumhuriyetçi Parti'de ise şu anda John McCain, Mitt Romney ve Mike Huckabee'den oluşan üç adaylı bir mücadele bulunuyor. Şu ana kadar hiçbir ön seçime katılmayan ve bütün enerjisini Florida'ya saklayan New York'un eski belediye başkanı Rudy Giuliani ise riskli seçim stratejisininsonucu "kapalı bir kutu" niteliğini taşıyor.
 
Giuliani'nin Florida'da başarısız olması durumunda çok zor duruma gireceği belirtiliyor.

cnnturk.com



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,216 µs