Azizm, bu nazizim! | " /> Azizm, bu nazizim! | "/>

En Sıcak Konular

Azizm, bu nazizim!

21 Ocak 2008 09:41 tsi
Azizm, bu nazizim!
Almanlar, bar ve restoranlarda 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giren sigara yasağına sonunda isyan etti.

Sigara içen bir müşteriyi dışarı çıkarmak isteyen garson, "Hakkımı gasp ediyorsun" tepkisi eşliğinde yumruğu yedi. Yasakçıları Nazilere benzeten tiryakiler, sarı Davud yıldızı takarak durumu protesto ediyor. Ancak bu protesto Yahudilerin sert tepkisine neden oluyor.

ALMANYA’da bar ve lokantalarda sigara içmeyi yasaklayan kanun, uygulanmasının daha üçüncü haftasında ülkeyi karıştırdı. Yeni yasaya isyan eden tiryakiler sigara içmeye devam etmek için çarpıcı yollara başvururken, yasağın ilk kurbanı da bir garson oldu.

Başkent Berlin’in güneyindeki Vienna Bar’ın garsonu Gerhard Grünberg (57), sigara içen bir müşteriyi kibarca dışarı davet etti. Garson, müşteriye dışarıya konan bir kanepeyi işaret edip eline de tüplü bir ısıtıcı ile kırmızı bir battaniyeyi tutuşturunca, "Benim haklarımı gasp ediyorsun" tepkisi eşliğinde yumruğu yedi. Gözü moraran garson, yüzündeki yara bereyi gazetecilere göstererek işlerinin artık daha zor olduğunu söyledi.

’DEMOKRASİ’ MÜCADELESİ

Mevcut yasak ile Nazizm arasında bağlantı kuran fanatikler, daha da ileri gidip üzerinde "tiryaki" (sigara içici-Raucher) yazan sarı Davud yıldızları takmaya başladı ve hükümetin kendilerini hedef aldığını ima etti. Nazilerin, soykırıma uğrattıkları Yahudi nüfusu mimlemek için kullandığı yöntemin bu amaçla hatırlatılması tepki çekti. Yahudi kuruluşlarının isteği üzerine tiryakiler bu protestodan vazgeçti, ama mevcut kanunun "Hitler’in elinden çıkmış gibi göründüğünü" savunanlar hala var.

Berlin’de yeni kurulan bir sigara kulübünün üyesi Bernd Schmidt (38), "Kendimizi, ’Alman Aryan ırkı’ idealine sigaraların zarar verdiğini öne süren Nazilerin pozisyonundan uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Sigara tiryakilerinin haklarını savunmak, demokrasi ve ifade özgürlüğünü savunmaktır" dedi.

TİRYAKİ DİNİ DOĞDU

Bazı tiryakiler de "sigara içme haklarını" korumak için ilginç yöntemler icat etmeye başladılar. Hamburg’da Sigara Kültürünü Koruma ve Hoşgörüyü İlerletme Derneği kurulurken, Schleswig-Holstein’daki "Mouse Trap" adlı barın sahibi Dirk Bruckner de, mekanı "kiliseye" dönüştürmek için devlete başvuruda bulundu. Bruckner, "Tütün yakmak tarikatımıza göre dini bir vecibedir" dedi. İşin ilginci, "tiryaki tarikatı"nın şimdiden 400 "müridi" var.

New York’tan Berlin’in Kreuzberg semtine taşınan ünlü İngiliz müzisyen Joe Jackson, sigara yasağının şehrin ási ve rahat havasını bozduğunu belirterek, "Bu şehir hep özgürlük ve hoşgörünün sembolü olmuştur. Hiç kapanmayan barlar, insanların seks yaptığı genelevler ve kulüpler var. Herşey serbest, ama sigara yasak. Bu anlamsız" dedi.

Yasağı ilk akıl eden, Hitler olmuştu

BAZI Alman tiryakiler, yasağın Nazi dönemini hatırlattığını savunuyor. "Saf ırk" oluşturmaya çalışan Naziler, bu amaçla 1941 yılında ülke genelinde tütüne de yasak getirmişti. Hava savunma sığınakları da dahil tüm kamu binaları ve kamu alanlarında sigara yasaklanmış, hatta Adolf Hitler 1944 yılında yasağın tren ve otobüslerde de uygulanmasını bizzat emretmişti. Sigara kullanımı ile akciğer kanseri arasındaki bağlantıları kanıtlayan en önemli çalışmalar da, Naziler’in kurduğu Tütünün Zararlarını Araştırma Enstitüsü tarafından yapılmıştı.

Sigara için sınır geçiyorlar

Bar ve lokantalarda sigara tüttürmeye devam etmek isteyen bazı Almanlar, yurtdışına gidiyor. Almanya-Polonya sınırındaki barların Polonya tarafında yer alanlar daha fazla iş yapıyor, çünkü sınıra yakın Almanlar ulusal yasağın geçmediği bu bölgeye akın ediyor. Sigara içmek için Polonya kasabası Slubice’yi seçen bir Alman, sona eren mesainin stresini atmak için sınırı geçerken, "Tıpkı eski günlerdeki gibi" diyor. 

hurriyet



Bu haber 374 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,142 µs