En Sıcak Konular

Merkez Bankası taşınırsa 2008 krizi olmaz mı?

21 Ocak 2008 16:24 tsi
Merkez Bankası taşınırsa 2008 krizi olmaz mı? Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması fikri devam ediyor. Devamlılık iyi de hala kimse 'neden' konusunda aynı fikri devamlılığa sahip değil. Banka İstanbul’a taşınınca ne olacak sorusuna, ya finans merkezi orası olacak veya teknik zo

İşin aslı şu ki ne bankacılar ne de bürokratlar, siyasilerin karşısına çıkınca “bu nasıl taşınma, niye yapıyoruz bunu” demiyorlar, diyemiyorlar. Ama söz kulise inince herkes eteğindekini döküyor.

Ve bu dökülenlerin çoğu, Merkez Bankası’nın taşınmaması ile ilgili makul gerekçeler, veya en azından taşınmasının bir yararı olmayacağı şeklindeki yorumlar içeriyor.

MB’nın taşınma gerekçesi olarak hükümet tarafından öne sürülen üç gerekçe var. Birincisi, İstanbul’un finans merkezi haline dönüştürülecek olması.

Tabii “nasıl”ı belli değil ama bu konunun MB’nın taşınmasına bağlı boyutu ne tam görünmüyor. Hükümetin, “tüm özel bankalar orada, kamu bankaları da oraya gidecek, bu halde MB da orada olmalı” bakışı tam doğru değil.

Başta bankacılar olmak üzere ekonominin tüm kurumlardaki bürokratları da biliyor ki, İstanbul finans merkezi olsa bile Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınması gerekmiyor.

Merkez Bankası’nın görevleri çok belli. Bunlardan bir tanesi de hükümete bir anlamda kılavuzluk yapmak, danışmanlık sunmak. Bir başka deyişle asıl işi Ankara’da. Zaten Türk ekonomisinin başat kurumları olan Hazine, Maliye, Devlet Planlama Teşkilatı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu da hep Ankara’da ve MB’nin ilişkileri de bu kurumlarla.

Böyle olmak da zorunda. Çünkü işi bu. Bankalarla işini götürmek ve iletişim kurmak içinse kesinlikle İstanbul’da bulunmasına ihtiyaç yok. Sektör için de bunu söyleyen de yok.

“Teknik ihtiyaç” olarak öne sürülen gerekçe doğru olmadığı gibi, tersi söz konusu. Yani MB’nın Ankara’da bulunması gerekiyor bunlar için.

Öte yandan Türk finans camiasını ilgilendiren iki önemli konu bulunuyor. Bunlardan biri bankaların vergi sebebiyle yoğunlaşmış sorunları. Bu sorunun aşılmasını mı istersiniz MB’nın taşınmasını mı diye bankacılara sorulduğunda, hepsi “aptal mısın” diye suratınıza bakıyor.

MB’nın taşınması, öncelikleri hatta sonralıkları arasında bile bulunmuyor. Bankacılık yasa tasarısı ve uluslar arası bankalarla rekabet türünden bankacılık dünyasını düşündüren dosyaların taşınma dolayısıyla düzeleceğini düşünmek de garip olur.

İkinci mesele ise herkesin eli kalbinde olup olmayacağını beklediği 2008 krizi. MB’nın taşınması ev taşımaya benzemiyor. Gerçi kamuoyunda “bir taşınma bir yıkım” diye ev taşımanın ne kadar zahmetli iş olduğunu vâzeden özlü bir söz var ama bunu MB’na örneklediğinizde durum daha da vahim oluyor.

Bu halde örneğin mevcut yönetim ne olacak? Kriz anlarında hükümetin en önemli ensturamanı olan MB, taşınma ve yönetim kademelerindeki oynamalarla mı uğraşacak krizle mi?

Geriye makul tek bir taşınma gerekçesi kalıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın meteorolojik yaklaşımı; “İstanbul’un havası daha güzel!” Tabii bu halde Kuşadası seçeneği de gözönünde tutulmalı.

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,375 µs