'petrol' daveti | " /> 'petrol' daveti | "/>

En Sıcak Konular

Sudan Lideri El Beşir'den 'petrol' daveti

21 Ocak 2008 19:45 tsi
Sudan Lideri El Beşir'den 'petrol' daveti
''Sudan'daki cinayet işleyenlerin çoğu batı kaynaklıdır'' diyen Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir, Türk iş adamlarını petrol için ülkesine davet etti.

Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmet El Beşir, "şu anda Darfur'da gerçek cinayet işleyenlerin, Avrupa'dan ve başkalarından yardım alan kişiler olduğunu" öne sürdü.

Resmi ziyaret çerçevesinde Ankara'da temaslarda bulunan El Beşir, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkünde baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulundu.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında El Beşi'e, Darfur bölgesinde savaş suçu işlemekle suçlanan hükümet yanlısı Cancavid liderlerinden Musa Hilal'in hükümette görevlendirilmesine ilişkin atamasını nasıl değerlendirdiği soruldu.

Musa Hilal'in Sudan vatandaşı olduğunu, Darfur'da çok etkin bir kişiliğe sahip olduğunu ve liderliği sayesinde, bulunduğu bölgede istikrar ve güvenliğe katkısının bulunduğunu ifade eden El Beşir, "Biz Sudan'da Sayın Hilal'e karşı yapılan bu suçlamaların gerçek dışı olduğuna inanmaktayız. Şu anda Darfur'da gerçek cinayet işleyen kişiler, Avrupa'dan ve başkalarından yardım alan kişilerdir" diye konuştu.

El Beşir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Darfur'u ziyaretinden sonra Türkiye'nin Darfur halkına yapmış olduğu büyük yardımları büyük takdirle karşıladıklarını söyledi.

Darfur'un yüzde 90'ında güvenliğin sağlandığını ve Darfur'un çok güvenli bir bölge haline geldiğini belirten El Beşir, şimdi bölgede yüzde yüz güvenliği sağlamak için ellerinden gelen bütün çabayı harcadıklarını söyledi.

Ülkenin güneyinde de güvenliğin tesis edildiğini ifade eden El Beşir, "ulusal merkezler ve halk hareketi arasında güzel bir diyalog oluştuğunu, bunun da barışa büyük katkısının olacağını" kaydetti.

Açıklamasında, Türkiye ile Sudan arasındaki ilişkilere de değinen El Beşir, iki ülkenin tarihe dayanan çok köklü ilişkilere sahip olduklarını ve iki halk arasında büyük dostluğun bulunduğunu söyledi.

El Beşir, iki ülke ilişkilerinin siyasi ve ekonomik alanlarda son dönemde büyük gelişme kaydettiğini de belirterek, Türk şirketlerinin ve özel sektörünün Sudan'da övgüye değer çalışmalar yaptığını ve bu çalışmaların ileride Sudan'ın kalkınmasına çok büyük yararlar sağlayacağına inandığını kaydetti.

Sudan'da, petrol, doğal gaz ve madencilik başta olmak üzere çalışma alanlarının çok geniş olduğunu ifade eden El Beşir, sanayinin yanı sıra inşaat ve tarım alanlarında da büyük imkanlara sahip olduklarını söyledi.

El Beşir, Sudan'daki bu imkanlarla birlikte Türkiye'nin tekniği ve tecrübelerinden de faydalanmak istediklerini kaydetti.

Türkiye'ye gösterdiği konukseverlik için teşekkür eden El Beşir, "Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ikinci ülkesi Sudan'a davet ediyorum. İnşallah bu davete icabet edecektir" diye konuştu.

TÜRKİYE SUDAN İLİŞKİLERİNİN BOYUTU

Türkiye-Sudan siyasi ilişkilerinin, ortak tarih ve kültürel bağların yarattığı olumlu ortam içinde genelde dostane bir havada seyrettiği gözleniyor.

Türkiye, Sudan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından bu ülkeyi tanıyan ilk ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye-Sudan ilişkilerinde son 4-5 yıllık dönemde ise kayda değer bir yoğunluk meydana geldiği bildiriliyor.

BM Sudan Misyonu'na (UNMIS) 25 polis memuruyla katkıda bulunan Türkiye, 2005 ve 2006 yıllarında UNMIS'e sırasıyla 439 bin 636 ABD doları ve 845 bin 805 ABD doları tutarında nakdi yardımda da bulundu.

Sudan'ın Darfur bölgesindeki Barışı Koruma Misyonu'na NATO tarafından sağlanan lojistik destek kapsamında da katkıda bulunan Türkiye, bu çerçevedeki misyonuna görevlendirdiği bir adet C-130 nakliye uçağıyla devam ediyor.

İki ülke arasındaki karşılıklı ziyaretler çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir'in daveti üzerine, Medeniyetler İttifakı'nın Eşbaşkanı sıfatıyla, 28-29 Mart 2006 tarihlerinde Hartum'da yapılan Arap Birliği 18'inci zirvesine katılmak üzere Sudan'a gitmişti.

Dışişleri bakanları düzeyinde ise 9-11 Mart 1999 tarihleri arasında Sudan Dış İlişkiler Bakanı Mustafa Osman İsmail, dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in davetine icabetle Türkiye'yi ziyaret etmişti.

Dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem, 9-10 Ocak 2001 tarihlerinde Sudan Dış İlişkiler Bakanı İsmail'in daveti üzerine Sudan'a resmi ziyarette bulunmuştu.Sudanlı bakan İsmail, 26-28 Temmuz 2004 tarihlerinde de Türkiye'yi ziyaret etmişti.
 
dunyabulteni



Bu haber 1,085 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,060 µs