En Sıcak Konular

Başörtüsü ile Facebook'a girmek...

21 Ocak 2008 22:59 tsi
Türkiye'nin gündeminde olan başörtüsü sorunu, popüler internet sitesi Facebook'ta da tartışılıyor.

Başörtüsünün serbest bırakılmasını isteyen binlerce kişi seslerini sanal olarak dünyaya duyuruyor. Başörtüsüne karşı olanlar da yine Facebook'ta çeşitli gruplar altında toplanıyorlar ancak bu grupların çoğunda hakaret ve küfür içeren mesajlar yayınlanıyor.

Türkiye'de 2 milyondan fazla insanın kayıtlı olduğu Facebook isimli internet sitesinde binlerce ayrı grup bulunuyor. Bunlardan bazılarını da başörtüsü sorunu karşısında ulusal veya uluslararası dayanışma grupları oluşturuyor. Yıllardır çözüm bekleyen başörtüsü sorunu konusunda seslerini duyurmak isteyen binlerce insan bu gruplar aracılığıyla haklılıklarını dile getirmeye çalışıyor. Bunlardan "Başörtüsüne Özgürlük! Freedom for headscarf, kopftuch, foulard, voile!" isimli gruba şimdiye kadar 7 bin 819 üye kaydoldu. "Türban yasağı bir insanlık ayıbıdır" isimli grubun 8 bin 694 üyesi, "Başörtüsü yasağı kalksın!ıÜüFreedom for Headscarf! - Freiheit für das Kopftuch!" isimli grubun ise 7 bin 810 üyesi bulunuyor. Yine bir başka grup ise, "Türban yasağı bu ülkenin geçmişinin ve bugünün bir ayıbıdır diyenler" adı altında oluşturulmuş. Bir grup ise konuya ironik yaklaşarak ismini, "Kamusal alanda türban yasaklansın, mini etek zorunlu hale gelsin" diye belirlemiş. "Sünnet siyasal simgedir, yasaklansın" diyen de var "Başörtüsü romanı:Başımda örümcek mi var öğretmenim?" diyen de. "Hiçkimse başkasının haklarını engelleyemez, üniversitelerde türbana evet" isimli grubun ise bin 40 destekçisi var. "Başörtüsü ile facebook'a girmek" grubuysa en ilgi çekici isme sahip grup. Ancak grup yeni olduğu için henüz iki üyesi bulunuyor. Kendisini "Facebook'un başörtülü fotoğraf sahibi kadınları üyeliğe kabul etmeyeceği varsayımsalı" diye tanımlayan grup, şu soruyu soruyor: "Böyle bir uygulama olsa tepkiniz ne olurdu?"

En fazla üyeye sahip, etkili gruplardan olan "Başörtüsüne Özgürlük! Freedom for headscarf, kopftuch, foulard, voile!" isimli grubun amacı özetle şöyle açıklanmış: "Grubumuzun amacı; bir taraftan Türkiye dışındaki ülkelere, diğer taraftan da sosyal hayatın değişik alanlarına türban yasağı adı altında yayılma eğilimi gösteren başörtüsü yasaklarına karşı uluslararası dayanışma, işbirliği ve mücadeleye katkıda bulunmaktır. Bu grup başörtüsü yasağını bir hak ve özgürlük ihlali olarak algılamakta ve sözkonusu yasağa karşı verilecek mücadelenin bu zeminde yürütülmesini benimsemektedir. Grup genel görüş olarak her türlü baş örtme, açma hatta örtmeme pratiğine kişisel hak ve özgürlüklerin savunulması açısından eşit yakınlıktadır. Kadınların başlarını baskıyla açtırılmasına karşı olduğumuz gibi, kadınlara başlarını örtmeleri yönünde baskı yapılmasına da karşıyız. Grubun özellikle üzerinde durduğu noktalardan birisi de yasağa karşı destek cephesini mümkün olduğu kadar geniş tutmaktır. Bu amaçla farklı uluslardan, farklı dinlerden ve herhangi bir dine inanmayan destekcilerin görüşleri ve destekleri hak ve özgürlükler mücadelesine destek bağlamında değerlendirilmekte ve önemsenmektedir."

Başörtüsüne "türban" diyerek, karşı olduğunu dile getirenler de irili ufaklı birçok grup altında organize olmuş durumda. Bu gruplarda başörtüsünün dışında İslam düşmanlığı içeren yorumlara da yer veriliyor. Dine, dindara hakaretlerin edildiği bu platformlarda yoğun bir ayrımcılık göze çarpıyor. "Üniversitelerde türban serbest olacaksa alkol de serbest olsun" isimli grup, yer alan yoğun küfürler nedeniyle yoruma kapatılmış durumda.

8sutun

 



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,800 µs