ABD dünyayı salladı! | " /> ABD dünyayı salladı! | "/>

En Sıcak Konular

ABD dünyayı salladı!

22 Ocak 2008 08:04 tsi
ABD dünyayı salladı!
ABD ekonomisindeki kaygılar nedeniyle Asya borsalarında kayıplar yüzde 8'e, Avrupa'da yüzde 3'e ulaştı. İMKB yüzde 6'lık değer kaybıyla 45 bin 544'den kapandı, dolar 1,21'e ulaştı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) bileşik endeksi dün gün içinde yüzde 6'lik bir değer kaybı yaşayarak 3 bin 345 puan geriledi. Açılışın ardından 45 bin seviyelerine gerileyen endeks, ilk 10 dakikada 44 bin 703 puanı gördü. 45 bin 544 seviyesinden kapanan borsada yılbaşından bu yana toplam kayıp yüzde 20'ye yaklaştı. ABD ekonomisindeki dalgalanmalar nedeniyle Avrupa ve Asya borsalarındaki tedirginlik nedeniyle dolar da 1,21 seviyelerine ulaştı.

BUSH'UN PLANI DA TATMİN EDEMEDİ

ABD Başkanı George Bush'un planından tatmin olmayan dünya piyasalarında sert satışlar yaşanıyor. Hong Kong Borsası yüzde 4.7 düşerken, Çin'de yüzde 5.2'lik bir değer kaybı yaşandı. Resesyona ilişkin endişelerin geçerlilik kazanmasıyla birlikte FED'in faiz indirimi beklentisi de arttı. Piyasalar önümüzdeki hafta açıklanacak gösterge verilerini beklerken, uzmanlar ana eğilimin düşüş yönünde olacağını belirtiyor. Piyasalardaki dalgalanmanın Türkiye ekonomisindeki etkisinin kurlar üzerinden hissedileceği gözleniyor.

AVRUPA RESESYONDAN KORKUYOR

Türkiye'de yatırımcıların İMKB'nin 35 bin seviyele-rine inebileceği endişesine ise uzmanlar katılmıyor, 40 bin puanı sınır görüyor. ABD'de ise dün piyasalar Martin Luther King günü nedeniyle kapalıydı. Türkiye'de kriz yaşanması beklenmezken, yabancı sermaye çıkışı olabileceği, ancak bunun da kaynakları nakite çevirmek açısından oldukça zor olduğu öngürülüyor. Avrupa ve Asya borsalarında ise son durum şöyle: Yüzde 6.5'a varan düşüşler var: Almanya'da düşüş yüzde 4.94, İngiltere'de yüzde 3.09, Fransa'da 4.40, Çin'de 5.10, Hong Kong'da 5.49, Japonya'da yüzde 3.86, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 3.95, Güney Kore'de yüzde 2.95, Rusya'da ise yüzde 6.62 olarak yaşandı.


Borsa neden düşüyor?

ABD'deki ekonomik resesyon tedirginliği, mortgage krizinden kaynaklanan zararların büyüyeceği endişeleri, özellikle mali sektör ve bankacılık hisselerindeki satış baskısı, Bush'un açıkladığı ekonomiyi kurtarma planının yatırımcıları tatmin etmemesi, Bank of China'nın büyük bir zarar açıklayacağına yönelik beklentiler, dünya ekonomisine ilişkin belirsizlikler.

Fortis Ekonomisti Erkin Işık, piyasadaki dalgalanmanın Türkiye ekonomisine etkisinin kurlar üzerinden takip edildiğine dikkat çekerek, "Kurlarda yükseliş olunca bu tedirgin edici bir durum oluyor. Şu anda enflasyona zarar verecek boyutta değil. Bundan sonra yükseliş daha da devam ederse Merkez Bankası için endişelendirici bir durum olabilir. Kurların yükseldiği dönemde yurtiçi yerleşikler satışa gidi-yorlar, bu da yükselişi frenliyor. Risk iştahındaki bozulma sürerse bu da geçici bir çözüm olur" dedi.

yenişafak



Bu haber 322 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,279 µs