En Sıcak Konular

Erdoğan, Sarkozy ve Merkel zirvesi gerginliği

22 Ocak 2008 09:14 tsi
Başbakan Erdoğan'ın Sarkozy ve Merkel'le yapması planlanan üçlü zirve Brüksel'de tedirginliğe neden oldu.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Fransa Devlet Başkanı Sarkozy ve Almanya Şansölyesi Merkel ile bu yılın ilk yarısında Almanya'da bir araya gelmesi bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'le yapması planlanan üçlü zirve Brüksel'de tedirginliğe yol açtı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğini destekleyen ülkeler, Ankara'yı üçlü zirve konusunda uyardı. Türkiye'nin destekçisi ülkeler, rahatsızlıklarını Ankara'ya ileterek, Erdoğan'ın Sarkozy ve Merkel'le aynı masaya oturacak olmasına kızdı. Brüksel'de, "Türkiye imtiyazlı ortaklığa mı razı olacak?" soruları soruluyor.

Toplantının ne zaman, nerede ve hangi gündemle toplanacağına dair net bir bilgi bulunmuyor. Alman diplomatik kaynaklar, üçlü zirvenin muhtemelen 3 Mart ile 1 Temmuz arasında Almanya'da yapılacağını; ancak bu bilgilerin teyit edilmediğini ve gündeme ilişkin de bilgi veremeyeceklerini belirtiyor. Türkiye ile üçlü zirve fikri 13-14 Aralık'ta yapılan AB Zirvesi'nde Sarkozy ile Merkel arasındaki ikili görüşmeden çıktı. Diplomatlar, teklifin hangi liderden geldiğini açıklamazken, "Bu bir ortak teklif." demekle yetiniyorlar.

Brüksel'deki diplomatlar, Başbakan Erdoğan'ın böyle bir teklifi kabul etmesinden rahatsızlık duyuyor. Türkiye'nin üyeliğini Sarkozy ve Merkel ikilisine karşı savunan mezkur ülkeler, Erdoğan'ın iki liderle konuşacaklarının belli olduğu, Sarkozy ve Merkel'in Türkiye'ye ilişkin fikirlerini değiştirmelerinin mümkün olmadığı, bu çerçevede Türkiye'nin aynı masada yer almasının taviz olarak algılanacağı uyarısında bulunuyor. Brüksel kulislerinde "Sarkozy ve Merkel, Erdoğan'ı imtiyazlı ortaklığa mı ikna edecek?" soruları gündeme getiriliyor.

Zaman'a konuşan AB'li bir diplomat, "Bu tabii ki Türkiye'nin kararı. Ancak Erdoğan'ın Türkiye'nin hedefinden taviz vermeyeceğini umuyoruz. Taviz vermesini de beklemiyoruz zaten." dedi. Türkiye'yi destekleyen ülkeler, Erdoğan'ın üçlü zirveyi kabul etmesinin de AB içinde kendi pozisyonlarını zayıflattığını düşünüyor.

Türkiye'nin AB üyeliğine karşıt tutumunu Cumhurbaşkanı seçilmeden önce de açık bir şekilde gösteren Nicolas Sarkozy, 'aralık zirvesi'nde Türkiye'ye ilişkin "üyelik" ifadesinin çıkarılmasını sağlamıştı. Fransız lider, Almanya Başbakanı Merkel ile birlikte Ankara'ya imtiyazlı ortaklık teklif edilmesini destekliyor.


dunyabulteni



Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,862 µs