En Sıcak Konular

Miloşeviç'in ruhu Belgrad'a dönüyor

22 Ocak 2008 09:50 tsi
Miloşeviç'in ruhu Belgrad'a dönüyor Sırbistan'daki başkanlık seçiminin ilk turunda aşırı milliyetçi Nikoliç'in yüzde 39 oyla birinci olması, AB başkentlerinde endişe yarattı.

Sırbistan'da önceki gün yapılan devlet başkanlığı seçiminde aşırı milliyetçi Tomislav Nikoliç'in oyların yüzde 39'unu alarak ikinci tura en şanslı aday olarak girmesi AB başkentlerinde hayal kırıklığı ve endişe yaratırken, Sırbistan'ın Slobodan Miloşeviç döneminde olduğu gibi içine kapanıp yalnızlaşacağı; bunun da Kosova'nın bağımsızlığının gündemde olduğu bir sırada Balkanlar'da yeni bir krize yol açabileceği konuşuluyor.
Kosova'nın bağımsızlığını 6 hafta içinde ilan edeceği belirtilirken nüfusunun çoğunluğunu Arnavutların oluşturduğu bu bölgenin Sırplar tarafından kutsal toprak sayıldığı ve bu "kutsal toprağı" kaybetme korkusunun aşırı milliyetçi Radikal Parti'nin adayı Nikoliç'in oylarını artırdığı ve AB yanlısı rakibi şimdiki devlet başkanı Boris Tadiç'in 4 puan önüne geçirdiği bildirildi. 3 Şubat'ta yapılacak 2. tur seçimden Nikoliç'in zaferle çıkması halinde Sırbistan'ın Rusya'ya yakınlaşacağı ya da Tadiç'in yeniden seçilmesi durumunda yüzünü Batı'ya çevirerek AB ile bütünleşme yoluna gireceği kaydediliyor.
Önceki günkü seçimde adaylardan hiç biri ilk turda başkan seçilmeye yeterli yüzde 50 oyun üzerine çıkamadı. İlk tur sonucunda öteki 7 aday yarıştan düştü. 3 Şubat'ta Nikoliç ve Tadiç yarışacak.
Sırbistan'da Devlet Seçim Komisyonu'nun, oyların yüzde 85'inin sayılmasının ardından verdiği rakamlara göre Rusya yanlısı Tomislav Nikoliç yüzde 39.6 oranında oy aldı. Batı yanlısı Devlet Başkanı Boris Tadiç de oyların yüzde 35.5'ini elde etti.
1990'larda Miloşeviç döneminde Yugoslavya iç savaşı sırasında aşırı milliyetçi paramiliter grupların mensubu olarak savaşan Tomislav Nikoliç'in ilk turda birinci olması AB'nin Balkan politikalarına ciddi bir darbe olarak değerlendiriliyor. 2. turda Tadiç'in şansını artırmayı planlayan Brüksel, Sırplara vizesiz seyahat imkanı tanınmasını gündemine aldı.
Bazı AB ülkeleri de Tadiç'i desteklemek amacıyla Belgrad'la ön AB üyeliği anlaşması yapılmasını istiyor.

 Tadiç AB yanlısı

Şimdiki devlet başkanı ve Demokratik Parti'nin lideri. Kampanyasında AB yanlısı politikaların sürdürüleceği ve piyasa reformlarına devam edileceği mesajını verdi. 3 azınlık Müslüman partisi G17+ adlı grup tarafından destekleniyor. Kosova'nın Sırbistan'a bağlı kalması ve AB üyeliğini vurgulamak için kampanyasında "Hem Kosova hem AB sloganını kullandı.

Nikoliç, Kosova'da sert

Aşırı Sırp milliyetçisi Sırbistan Radikal Partisi'nin başkan yardımcısı, ancak partinin lideri Vojislav Seselj Lahey'de yargılandığı için partiyi resmen kendisi temsil ediyor. 4. kez devlet başkanlığına adaylığı koydu. 2004'te Boris Tadiç'le 2. tura kaldı ancak kaybetti. Son günlerde söylemini epey yumuşattı fakat Kosova konusunda yaptığı bir açıklamada, "Eğer yeni hükümet Kosova'nın bağımsızlığına barışçı bir şekilde boyun eğerse, bizim partimiz sesizce oturup beklemeyecek" dedi. Nikoliç, daha önce de Kosova'nın ayrılması durumunda askeri müdahalede bulunulmasını istemişti.

milliyet



Bu haber 173 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,671 µs