En Sıcak Konular

Kurusıkıya sıkı denetim yolda

22 Ocak 2008 12:30 tsi
İlköğretim 8. sınıf öğrencisi B.Ç.'nin kurusıkı ile arkadaşını yaralamasından sonra bu silahların kullanımı ile ilgili sorular yeniden gündeme geldi. TBMM Genel Kurulu yarınki görüşmelerde kurusıkı tabancaların üretim ve satışına düzenleme getirmeye hazı

TBMM Genel Kurulunun yarınki birleşiminde, kurusıkı tabancaların üretim ve satışına düzenleme getiren tasarı ele alınacak.

Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun Tasarısına göre, kurusıkılar, 1 yıldan fazla hapse mahkum olanlar, ateşli silahlarla işlenen suçlardan hüküm giyenler ile 18 yaşından küçüklere satılamayacak.

Kurusıkıların imali, ithali, bulundurulması ve taşınmasına yeni düzenlemeler getiren tasarı, ses ve gaz fişeği atabilen silahların nitelikleri, imali, ithali, ihracı, satışı, edinilmesi, bulundurulması ve taşınması hakkındaki usul ve esaslarla, bunlarla ilgili izin, kayıt ve tescil işlemlerini kapsıyor.

Tasarıya göre, kurusıkı tabancaların üretimi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının iznine tabi olacak. Bu silahların, ruhsata tabi silah vasfına dönüştürülmemesi ve diğer silahlardan ayırt edilmesini sağlayacak şekilde üretilmesi zorunlu olacak. Bu zorunluluk, ithalattada aranacak.

Ses ve gaz fişeği atan silahların ithal ve ihraç işlemleri, genel hükümlere göre yerine getirilecek. Ancak bunların ithalinde, İçişleri Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının uygun görüşü aranacak.

Kurusıkılar, kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olanlar ile ateşli silahlarla işlenen suçlardan hükümlü bulunanlara ve 18 yaşından küçüklere satılmayacak.

Bu silahların satışı, mermi veya av malzemesi ya da yivsiz tüfek satışı yapmak için valiliklerce ruhsatlandırılmış yerlerce yapılacak.

Kurusıkıları satan bayiler ile üçüncü şahıslara devredenler ve üçüncü şahıslardan devralanlar, bu durumu 1 ay içinde mahalli mülki amire bildirecek. Silahlar, her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılmayacak şekilde, boş olarak kutu içinde nakledilebilecek.

Silahları yetkili mercilerden izin almadan veya üretim için belirlenmişesas ve usullere aykırı olarak imal edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisve 100 günden 500 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Bu silahları, yönetmelikle belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarakimal edenlere, 5 bin YTL'den 20 bin YTL'ye kadar idari para cezasıverilecek. Bu fiilin tekrarı halinde, idari para cezası 2 katına kadarartırılabilecek.

Belirlenen yasaklara aykırı davranışta bulunanlara 500 YTL idari paracezası verilecek. Ayrıca silahın mülkiyeti kamuya geçirilecek.

Ses ve gaz fişeği atan silahların imal, ithal, ihraç, bulundurma, nakil,satış veya edinilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bunlarla ilgiliizin, kayıt ve tescil işlemleri, Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlıolduğu Bakanlığın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı ile Sanayi veTicaret Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Kanunun çıktığı tarihte kurusıkıları elinde bulunduranlar, 1 yıl içindemülki amirliğe bildirimde bulunmaları halinde, haklarında cezai işlemyapılmayacak. Üretim yapanlar, gerekli izinleri, yönetmeliğin yürürlüğegirdiği tarihten itibaren 6 ay içinde almak zorunda olacak.

Yetkili makamlardan izin alarak tabanca veya yivsiz tüfek üretimiyapanların, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ürettikleri hertürlü model ve tip kurusıkı miktarını yetkili makamlara bildirmelerişartıyla bu silahlar için ayrıca izin almaları gerekmeyecek.

Yenişafak



Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,768 µs