En Sıcak Konular

'Başörtüsünün çözüm yeri TBMM!'

22 Ocak 2008 14:21 tsi
'Başörtüsünün çözüm yeri TBMM!' Başörtüsü sorunuyla ilgili tartışmalar sürerken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başörtüsü sorununun çözüm yerinin TBMM olduğunu belirterek, "TBMM, bu konuda geniş çaplı bir ortak anlayışın şartlarını, zeminini ve ortamını hazırlamak için öncülük yapma

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başörtüsü sorununun çözüm yerinin TBMM olduğunu belirterek, "TBMM, bu konuda geniş çaplı bir ortak anlayışın şartlarını, zeminini ve ortamını hazırlamak için öncülük yapmalı" dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, çatışmacı anlayışların, toplumsal huzursuzluk konularını, kangrene dönüştürerek bilinçli ve hesaplı bir şekilde çözümsüzlüğe ittiğini ileri sürdü.

Bahçeli, "Bu gerginlik ve çatışma denkleminin bir ucunda dini inançları ve başörtüsü sorununu siyasi istismar bayrağı haline getiren AKP yer almaktadır. Diğer kutup ise bu konulardaki dışlayıcı anlayışlarını mutlak doğrular ve gerçekler olarak Türk toplumuna kabul ettirebilmek için Cumhuriyetin temel ilkeleri üzerinden siyaset yapan cephedir" diye konuştu.

Başörtüsünün siyasi bir simge olabileceğini söyleyen Başbakan Erdoğan'ın, dini-siyasi simge zemininde yeni bir tartışma başlatarak, bu konuda toplumsal uzlaşma zeminini torpillemeyi amaçlayan bir tutum içine girdiğini savunan Bahçeli, "Çok kısa bir zaman dilimi içinde yaşanan gelişmeler, AKP'nin bu soruna iyi niyette çözüm üretmek yerine, mağdur-mazlum eksenli siyasi istismar kapısının açık tutulmasından medet umduğu tespitlerini güçlendirmiştir" diye konuştu.

Bahçeli, toplumsal sorunlara makul ve meşru çözümler bulunmasını ilke edinen partisinin, başörtüsü sorununun kalıcı bir çözüme kavuşturulması amacıyla somut bir çıkış yolu önerdiğini söyledi.

Türk Milletinin, hem cumhuriyeti ve demokrasiyi hem de dini inançları bütün değerleriyle birlikte yaşatma iradesine ve tecrübesine sahip olduğunu dile getiren Bahçeli, "Laiklik, dinsizlik değildir. Devletin bütün dinler ve inançlar karşısında tarafsız olması ve hepsine saygı göstermesidir. Laiklik, sadece din ve devlet işlerinin ayrılması olarak da görülmemelidir. Bunun ötesinde, din ve vicdan özgürlüğünün gerçek anlamda kullanılmasının şartlarını hazırlayan da laik düzendir" diye konuştu.

Başörtüsü sorununun çözüm imkanlarının araştırılmasında hareket noktasının, sorunun gerçek niteliği ve boyutlarını objektif ölçülerle ortaya koymak olduğunu vurgulayan Bahçeli, şunları kaydetti:

"Türkiye'de başörtüsünün dinin bir vecibesi olduğuna inanan veya gelenek ve göreneklerine göre başörtüsü takan insanların varlığı sosyolojik bir gerçektir. Başörtüsünü siyasi ve ideolojik bir simge olarak gören, bu sorunu siyasi diğer amaçlarla kullanan insanların ve çevrelerin bulunduğu da aynı şekilde vakıadır.

Sorunun çözüme kavuşturulabilmesi için bütün kesimler sorumluluklarının bilinci içinde sağduyulu bir yaklaşım sergilemelidir. Siyaset başörtüsünden elini çekmelidir. Başörtüsü siyasi ve ideolojik bir simge olarak görülmemeli ve kullanılmamalıdır. Bu şekilde düşünen ve hareket edenler, bu sakat yaklaşımı terk etmelidir. Bu konuyu ekonomik çözüm kapısı olarak gören çevreler de bundan vazgeçmelidir.

Başörtüsünün ve dini inanç ve anlayışlar nedeniyle başörtüsü takmanın, tek başına devlete ve rejime tehdit oluşturmayacağı kabul edilmelidir. Sorunun çözüm yeri TBMM'dir. Bu sorun siyasi istismardan uzak, karşılıklı iyi niyet, sağduyu ve anlayış ortamında ortak akıl ve ortak çabalarla çözüme kavuşturulabilecektir. TBMM, bu konuda geniş çaplı bir ortak anlayışın şartlarını, zeminini ve ortamını hazırlamak için öncülük yapmalıdır. Başörtüsünün kanayan yara olmaktan çıkarılması için bulunacak çözüm insani olmalı, siyasal ve toplumsal huzuru amaçlamalı, adil ve hakkaniyete uygun bir çözüm olmalıdır."

haber10



Bu haber 194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,479 µs