En Sıcak Konular

33 kişilik operasyonun ayrıntıları

22 Ocak 2008 19:36 tsi
33 kişilik operasyonun ayrıntıları Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen patlayıcılarla ilgili yapılan soruşturma kapsamında 33 kişi gözaltına alınırken olayla ilgili RTÜK'ten de bir açıklama geldi.

Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen patlayıcılarla ilgili yapılan soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla başta İstanbul olmak üzere; Adana, İzmir, Düzce ve Malatya'da yapılan operasyonlarda 33 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında; Emekli Tümgeneral Veli Küçük, Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı emekli Kurmay Aybay Fikri Karadağ, Avukat Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, Sami Hoştan, "Drej Ali" lakaplı Ali Yasak, Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut ve Akşam Gazetesi yazarı Güler Kömürcü de bulunuyor.
Dün gece saat 03.00 sıralarında savcılık talimatıyla yaklaşık 40 yere eşzamanlı baskın yapan polis, aralarında; Emekli Tümgeneral Veli Küçük, Kuvayı Milliye Derneği Genel Başkanı emekli Kurmay Aybay Fikri Karadağ, Avukat Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, Sami Hoştan, "Drej Ali" lakaplı Ali Yasak, Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut ve Akşam Gazetesi yazarı Güler Kömürcü'nun de bulunduğu 33 kişiyi gözaltına aldı. Bu şahısların birçoğu İstanbul'da gözaltına alınarak Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirildi.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı yazılı açıklamada, "'Ümraniye ilçesinde ele geçirilen el bombaları ile ilgili olarak başlatılan soruşturma kapsamında ve bu soruşturmanın devamı olarak 33 kişi gözaltına alınmıştır'' denildi.

-GÖZALTINA ALINAN ZANLILARIN, AVUKATLARIYLA 24 SAAT GÖRÜŞTÜRÜLMEMESİ KARARI ALINDI-

Gözaltına alınan Sami Hoştan'ın avukatı Yadigar Gürbüz ve Engin Zorbay'ın avukatı Yıldırım Çavuşovalı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gelerek müvekkilleri hakkında bilgi almaya çalıştı. Emniyet çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Avukat Yıldırım Çavuşovalı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün operasyonda gözaltına alınan zanlılarla avukatlarının 24 saat görüştürülmemesi yönünde karar aldığını söyledi. Avukat Kemal Kerinçsiz'in gözaltında olmadığını ancak operasyon kapsamında arandığını ifade eden Çavuşovalı, "Kendisi de gözaltına alınabilir. Ben de çok fazla birşey bilmiyorum. Operasyonun kapsamını çok genişletmişler. Müvekkillerimizle görüşemedik." dedi. Bu arada, Sami Hoştan'ın avukatı Yadigar Gürbüz ise, basın mensuplarının sorularını yanıtsız bıraktı.

-BAŞBAKAN ERDOĞAN: "DEVLET ÇALIŞIYOR"-

Operasyona ilişkin görüşleri sorulan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Devlet çalışıyor" şeklinde değerlendirmede bulundu. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, "Gelişmeleri takip ediyoruz. Her şey savcılığın kontrolü altında" diye konuştu.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah konuya ilişkin soruları yanıtsız bırakırken, İstanbul Valisi Muammer Güler, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "Cumuhriyet Savcılığı'nın bizzat yönettiği bir operasyonla ilgili olarak bazı şahıslar gözaltına alındı. Soruşturmanın gizliliği için şu anda herhangi bir açıklama yapılmıyor. Yeri geldiğinde gerekli açıklamaları ilgili kişilerce yapılacaktır. Şu anda söyleyeceğim hiçbirşey yoktur. Gözaltılar yapılmıştır. Bunlar İstanbul ve İstanbul dışından yapılan gözaltılardır. Şu an 30'un üstünde gözaltı vardır. Şu anda bizzat Cumhuriyet Savcısı'nın nezaretinde, soruşturma onun talimatları doğrultusunda yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

Bu arada, cumhuriyet Savcılığı'nın koordinesinde yapılan operasyonun, gece saat 03.00 sıralarında başta İstanbul olmak üzere Adana, İzmir, Düzce ve Malatya'da 40 farklı yere eşzamanlı yapıldığı belirtildi.

-SEVGİ ERENEROL'UN GÖREV YAPTIĞI PATRİKHANEDE HAREKETLİ SAATLER YAŞANDI-

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol'un görev yaptığı patrikhanede hareketli saatler yaşandı. Konuyu netleştirmek için patrikhaneye gelen basın mensupları ile görevliler arasında taştırma yaşandı. Arbedenin ardından patrikhanenin avlusuna giren gazetecilerin soruları karşısında kaçamak cevaplar veren görevliler, polislerin patrikhaneye ziyarete geldiğini öne sürdü. Görevliler, "Sevgi hanım nerede?" şekildeki soruya, "Şu an işi var" diyerek yanıt verdi. Görevliler dahna sonra, operasyona ilişkin soruları cevaplamadan basın mensuplarını dışarı çıkardı.

Öte yandan, operasyonda gözaltına alınan Sevgi Erenerol ile ilgili de ilginç bir bilgiye ulaşıldığı ifade edildi. İddiaya göre; Erenerol'un gözaltına alınma gerekçesinde; kilise ve bünyesindeki ilişkileri kullanarak misyonerlik faaliyetleri yapıldığı iddiası dile getirildi. Bu faaliyetlerin operasyonun yapıldığı örgütlenmenin bir kolunu teşkil ettiği belirtildi.

-POLİS, GÖZALTINA ALINAN AVUKAT KEMAL KERİNÇSİZ'İN BÜROSUNDA ARAMA YAPTI-

İstanbul polisi, gözaltına alınan Büyük Hukukçular Birliği Başkanı Avukat Kemal Kerinçsiz'in Fatih'teki bürosunda Cumhuriyet Savcısı nezaretinde arama yaptı. Arama neticesinde ofisten polislerin beyaz bir poşetle çıktığı görüldü. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde düzenlenen oparasyon kapsamında İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de, Gazeteci Hrat Dink cinayeti zanlılarından Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut'u gözaltına aldı. Gözaltına alınan Fuat Turgut, saat 16.00'da İstanbul'a getirilerek Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

YAYIN YASAĞI

 Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Ümraniye'de ele geçirilen patlayıcılarla ilgili yürütülen çalışmalar sonucu ortaya çıkarılan ''Ergenekon Terör Örgütü'' ile ilgili olarak geçen yıl Haziran ayında getirilen kısıtlama ve yayın yasağı kararının yeniden tüm yayın kuruluşlarına tebliğ edilmesini talep ettiğini bildirdi. RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, ''Ümraniye'de 12 Haziran 2007 tarihinde ele geçirilen bombalar ve ortaya çıkarılan Ergenekon terör örgütüyle ilgili olarak İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi ve İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kısıtlama (gizlilik) ve yayın yasağı kararı verildiği'' hatırlatıldı.

 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının 22 Ocak 2008 tarihli yazısı ile söz konusu kısıtlama ve yayın yasağı kararlarının yeniden tüm yayın kuruluşlarına tebliğ edilmesi ve soruşturmanın gizlilik içerisinde yürütülmesinin talep edildiği kaydedilen açıklamada, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 21 Haziran 2007 tarihli kararı anımsatıldı.

 Açıklamaya göre, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin söz konusu kararı şöyle: ''12.06.2007 tarihinde Ümraniye'de ele geçirilen bombalarla alakalı yapılan soruşturma çerçevesinde gözaltına alınan şahısların emekli asker olması ve bazı önemli bilgilerin soruşturma kapsamında ele geçirilmiş olması hususları göz önüne alındığında, basında çıkan çeşitli haberlerin kamu düzeni, kamu güveni ve toprak bütünlüğünün korunması, devlet sırlarının açıklanması veya suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlanabileceğinden bahisle, söz konusu soruşturma ile alakalı olarak soruşturmanın amacından saptırılmak istenmesi ve kamuoyunda yanlış anlamalara sebebiyet verilmemesi amacıyla, tüm yazılı ve görsel basın ve medya kuruluşlarına, konu ile ilgili olarak Basın Kanununun 3. maddesi gereğince yayın yapma yasağına karar verildi.''

Açıklamada, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce de 15 Haziran 2007 tarihinde Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 153. maddesine göre ve belirtilen sebeplerle soruşturma dosyasında bulunan evrakın müdafi ve suçtan zarar gören vekili tarafından incelenmesi ve suret alınması hakkının kısıtlanmasına karar verildiği de hatırlatıldı


 



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,950 µs