FLAŞ... FLAŞ... Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, '30 bin Kürt’ü ve bir milyon Ermeni’yi öldürdük' sözleri nedeniyle Orhan Pamuk aleyhinde açılan davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. İşte o şok gelişme..." /> FLAŞ... FLAŞ... Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, '30 bin Kürt’ü ve bir milyon Ermeni’yi öldürdük' sözleri nedeniyle Orhan Pamuk aleyhinde açılan davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. İşte o şok gelişme..."/>

En Sıcak Konular

Orhan Pamuk'un davası sil baştan

22 Ocak 2008 20:12 tsi
Orhan Pamuk'un davası sil baştan

FLAŞ... FLAŞ... Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, '30 bin Kürt’ü ve bir milyon Ermeni’yi öldürdük' sözleri nedeniyle Orhan Pamuk aleyhinde açılan davayı reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. İşte o şok gelişme...

Davacı Turgut Kobaza ve şehit yakını 5 kişi, İsviçre’de yayınlanan bir dergiye verdiği röportajda, “30 bin Kürt’ü ve bir milyon Ermeni’yi öldürdük. Türkiye’de hiç kimse bunu dile getirmeye cesaret edemiyor. Ben ediyorum” dediği ifade ettikleri Pamuk’un, beyanlarıyla “Türk milletini topyekün itham altına soktuğunu” iddia etmişlerdi. Bu kişiler, Pamuk aleyhinde tazminat davası açmıştı.

Davanın görüldüğü Şişli 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, “davacıların salt Türk milletinin bir ferdi olmaları nedeniyle yansıma yoluyla kişilik haklarına saldırı olduğunun kabulüne imkan bulunmadığı” ve “davacıların aktif husumet ehliyetleri bulunmadığı” gerekçesiyle reddetmişti.

Davacıların kararı temyiz etmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin davanın reddi yönünde verdiği kararı bozdu.

Dairenin, kararında, Türk hukukunda kişilik haklarının tanımının yapılmadığına ve bu hakkın hangi değerleri kapsadığının açıklanmadığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

“Kişilik haklarının nelerden ibaret olduğunun belirlenmesi ve sınırının çizilmesi uygulamaya yani yargıya bırakılmıştır. Gerek öğretide gerekse yargısal kararlarda kişisel değerlerin; fiziki, duygusal ve sosyal kişilik değerleri olarak belirlendiği, kişinin toplum içindeki mesleki kimliği, şeref ve haysiyeti, özgürlüğü, vücut ve ruh bütünlüğü ve sağlığı, ırk, din ve vatandaşlık gibi bağları kapsadığı kabul edilmektedir.

Kişiler onur ve şerefleri gibi mensubu bulundukları ve Anayasa ile çerçevesi belirlenmiş bir millete aidiyet duygularında yukarıdaki açıklamalar nazara alındığında; kişilik değerleri kapsamında ve hukuki koruma altındadır.”

Pamuk tarafından söylendiği iddia edilen sözlerin, “davacıların vatandaşlık bağı ile bağlı bulundukları Türk milletine yönelik olması durumunda davacıların aktif dava ehliyetinin bulunduğunun” kabulünün gerektiği vurgulanan kararda, davacıların aktif dava ehliyetinin varlığının kabulü ile davanın esasının incelenerek bir karar verilmesi gerektiği belirtildi.

Yüksek mahkeme, kişilik haklarına saldırının kabul edilmesi durumunda, Medeni Kanunun 25. ve Borçlar Kanunun 49. ve 49/3. maddelerindeki düzenlemeler gözetilerek bir hüküm kurulmasına ve davanın reddinin usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirdiğine hükmetti.

 



Bu haber 295 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,511 µs