En Sıcak Konular

Koç'tan hükümete tavsiye

22 Ocak 2008 23:03 tsi
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, ''2007 seçim ortamında gevşeyen mali disiplinin 2008'de yeniden ısrarla tesisi gereklidir. Enflasyon olgusu ülkemizin gündeminden tamamen çıkana kadar mücadeleye devam etmeliyiz'' dedi.

Koç Topluluğu yayını ''Bizden Haberler''e 2008 hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulunan Mustafa Koç, Türkiye ekonomisinde iç talebe bağlı yüksek büyüme stratejisinin sürdürülebilirliği konusunda endişeler bulunduğunu, ancak 22 Temmuz 2007 seçimleriyle belirsizliklerin geride kaldığını ve ekonomide yeni bir büyüme süreci potansiyelinin ortaya çıktığını belirtti.

Bu potansiyelin harekete geçirilmesi için her şeyden önce, sağlanmış olan makro ekonomik istikrarın pekiştirilmesi, önümüzdeki dönemde yapısal reformların mali disiplinden ödün vermeden sürdürülmesi ve Türkiye'nin doğrudan yabancı sermaye yatırımlarından daha fazla pay alması gerektiğinin altını çizen Koç, üretim süreçlerinin yeniden yapılandırılmasını gerektirecek bu değişimin, yoğun ve yaygın bir mikro ekonomik reform süreciyle mümkün olduğunu kaydetti. Koç, bu çerçevede de sanayi ve hizmet sektörleri için Türkiye'nin rekabet stratejisinin belirlenmesi gerektiğini, bunların, uzun vadede üretime, istihdama, ihracat potansiyeline olumlu katkılar sağlayacak yeni yatırımlar olduğunu ifade etti.

''2007'DE BAŞARILI OLDUK DENEMEZ''

 Son yıllarda alınan sıkı tedbirlerle enflasyonun gerilediğini ve 2006 yılı sonunda yüzde 10'un altına düştüğünü ve tek haneli rakamların görüldüğünü anımsatan Koç, şu değerlendirmelerde bulundu: ''Bu çok önemli bir gelişmedir. Ancak 2007 yılında başarılı olduk denemez. Enflasyonda bu artış, kuraklık, global petrol ve ham madde fiyatlarının ani yükselişleriyle bütün ülkelerde aynı zamanda olmuştur. Kısaca son gelişmeler, yıllardır yakalanan olumlu gidişatta bir yavaşlamaya sebep olmakla birlikte, henüz uzun vadeli hedeflerden önemli bir sapma gözlenmemiştir. Hedefimiz, eskiye göre çok daha düşük enflasyona sahip, yüksek büyüme ile düşük enflasyonun bir arada görüldüğü ve olumlu beklentilerle şekillenen bir ekonomik yapı olmalıdır. Bu nedenle de 2007 seçim ortamında gevşeyen mali disiplinin 2008'de yeniden ısrarla tesisi gereklidir. Enflasyon olgusu ülkemizin gündeminden tamamen çıkana kadar mücadeleye devam etmeliyiz.''

Geçen yılı Koç Topluluğu açısından da değerlendiren Mustafa Koç, çok başarılı bir yıl geçirdiklerini gururla söyleyebileceğini belirtti. Ekonomik istikrarın güçlenmesinin, yatırımları için olumlu koşullar sunduğunu, bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirerek hedeflerine ulaştıklarını, 2007 yılı sonuçlarına göre, konsolide cirolarının dolar bazında yüzde 12 oranında artışla 38,8 milyar dolara ulaştığını bildiren Koç, faaliyet karlarının ise yüzde 40 artışla 2,9 milyar dolar seviyesine yükseldiğini kaydetti.

KOÇ TOPLULUĞUNUN 2008 YILI BEKLENTİLERİ

 Mustafa Koç, geleceği doğru okumak ve ona göre pozisyon alıp hazırlık yapmanın, başarının ön koşulu olduğunu belirtti. Geleceğin, artık değişimle şekillenen çok bilinmeyenli bir denklem olduğuna dikkati çeken Koç, bu denklemin bileşenlerini önceden kestirebilenlerin bu çağın kazananları olacağını vurguladı.

Koç, şu hususları dile getirdi: ''Biz de değişimin fırsatlarından yararlanabilmek ve değişimi gelişime dönüştürmek amacıyla Topluluğumuzun stratejik planının temel prensiplerine bağlı kalarak, şartların gerektirdiği odaklılık çerçevesinde bazı yapısal değişiklikler yapma kararı almıştık. Bu karar doğrultusunda önümüzdeki dönemde küresel rekabet gücünü elimizde tutabileceğimiz alanlar olan enerji, dayanıklı tüketim, otomotiv ve finans sektörlerine odaklanıyoruz. Bu sektörler son 5 yıldaki ciro büyümemiz içinde yüzde 88 paya sahip. Topluluğumuza getirisi en çok olan bu sektörler dünya markası olma vizyonumuzu da güçlendirecek.''

Faaliyet gösterdikleri alanlarda dünya ölçülerinde mükemmelliği hedeflerken, markalaşma çalışmalarına da önem verdiklerinin belirten Koç, günün getirdiği hızlı değişimi yakalayabilmek için kendi iç yapılanmalarını, gereksinimleri en iyi cevaplayabilecek şekilde geliştirdiklerini, insan kaynağından en verimli şekilde yararlanmayı hedeflediklerini bildirdi.
 



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,805 µs