En Sıcak Konular

Saddam'ın yıldızları Irak bayrağından çıkarıldı

23 Ocak 2008 09:41 tsi
Saddam'ın yıldızları Irak bayrağından çıkarıldı
Barzani'nin, Erbil'de yapılacak Arap toplantısında Irak bayrağının dalgalandırılmayacağını açıklaması krize neden oldu. Gerilim, bayraktan Baas'ın sloganlarını temsil eden yıldızların çıkarılmasıyla şimdilik dindi.

Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin 2006 yılında bölgedeki tüm resmi ve sivil kurumlardan Irak bayrağını indirip yerine Kürt bayrağı dikmesi üzerine ortaya çıkan krize çözüm bulmak amacıyla, Irak bayrağından yıldızlar çıkarıldı.

Gelecek ay Kuzey Irak'taki Erbil kentinde yapılacak olan Arap ülkeleri toplantısında Irak bayrağının dalgalanmayacak olmasından rahatsızlık duyan merkezi yönetim, soruna çözüm bulmak için çalışmalara başlamıştı.

Meclis Başkanı Mahmud El Meşadani, büyük partilerin temsilcileriyle bir araya gelerek bu konuyu görüşüyordu. Görüşmelerin sonucunda Irak Meclisi'nde dün yapılan oylamada da geçici olarak yeni bir bayrağın benimsenmesi tasarısı kabul edildi. Meclisteki oylamada hazır bulunan 165 milletvekilinin 110'unun "evet" oyuyla kabul edilen geçici bayrağa meclisteki Şii, Sünni Arap ve Kürt grupların ciddi bir itirazı olmadığı belirtildi.

Karara göre, Irak bayrağındaki kırmızı, beyaz ve siyah renkler korunacak, ancak Baas Partisi'nin sloganı "birlik, özgürlük ve sosyalizmi" temsil eden 3 yeşil yıldız çıkarılacak. Ayrıca 1991 yılındaki Körfez Savaşı'ndan sonra bayrağa eklenen "Allahu Ekber" yazısı korunacak. Orijinal olarak Saddam Hüseyin'in elyazısından oluşan ortadaki bu yazının kaligrafisi 2004 yılında değiştirilmişti. Kürtler bu yazının sarı renkte yazılmasını istiyordu, ancak bu beyaz üzerine sarı yazının okunmasının zor olacağı gerekçesiyle bu talep reddedildi. Mevcut bayrakta değişiklik yapılarak ortaya çıkarılan yeni bayrağın geçici olarak kullanılmasını öngören tasarı, nihai yeni bayrağın belirlenmesi için de 1 yıl süre tanıdı.

Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin, 10 Mart'ta yapılacak Arap ülkeleri toplantısında mevcut Irak bayrağının dalgalandırılmayacağını açıklaması tartışmalara neden olmuştu. Toplantıda Irak bayrağı yerine Kürt bayrağının bulunmasının, Arap ülkelerinde zaten var olan, Kürtlerin Amerikalılara fazla yakın olduğu ve ayrılıkçı istekleri bulunduğu şeklindeki düşünceleri güçlendireceğinden endişe ediliyordu. Iraklılar da Kürtlerin bayrak ısrarını, kendi başlarına hareket etme niyetlerinin bir kanıtı olarak görüyordu.

milliyet



Bu haber 177 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,180 µs