En Sıcak Konular

Baykal'dan darbe iması

23 Ocak 2008 10:54 tsi
Baykal'dan darbe iması "Başbakan, anayasa kurumlarına 'haddini bil' derse, birisi de çıkar 'önce sen haddini bil' der. Ve Başbakan'ın buna vereceği hiçbir cevap yoktur." diyen Baykal 22 Temmmuz'dan hala ders çıkarmadı mı acaba?

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, başörtüsü tartışmasını farklı bir boyuta taşıdı. Baykal, Meclis grubunda yaptığı konuşmada, antidemokratik çağrışımlar uyandıran ifadeler kullandı.
 
CHP lideri, Başbakan Erdoğan'ın anayasal kurumlara ağır eleştirilerde bulunduğunu hatırlatırken, "Başbakan, anayasa kurumlarına 'haddini bil' derse, birisi de çıkar 'önce sen haddini bil' der. Ve Başbakan'ın buna vereceği hiçbir cevap yoktur. Çünkü önce Başbakan'ın haddini bilmesi gerekir." dedi. Baykal, hükümetin mevcut anayasayı bir kenara bırakıp, kendi anlayışına göre bir anayasa hazırlama çabası içinde olduğunu iddia etti. CHP Genel Başkanı Baykal, Merkez Bankası ve türban konusunun aynı kaynaktan çıktığını ileri sürdü. Erdoğan'ın grup toplantısında türban konusuna değinmemesine şaşırdığını belirten Baykal, şöyle devam etti: "Ya bir süre tartıştıktan sonra milleti uyutma kararı aldı ya da herhangi bir sebeple askıya aldı; ama benim mutlaka değinmem gerekir. Başbakan hâlâ devlet kurumlarıyla bir mücadele ve çatışmanın tarafı gibi kendini algılıyor, anayasal sistemimizin kendine özgü kurumlarını emir ve kumanda altına alma hakkına kendini sahip sanıyor ve bu doğrultuda siyaset yapmayı maharet sanıyor. Herkes görevini yapıyor, sen kim oluyorsun 'haddini bil' diyorsun. Başbakanlık, anayasal kurumları bu üslupla suçlama yetkisini taşıyan bir makam mıdır? Nezaket, terbiye buna izin verir mi? Başsavcı sana uyarı yapıyor, bunu bir yardım diye al sen, bunu değerlendir."

Hükümetin mevcut Anayasa'daki laiklik ilkesini içeren 2. maddesi nedeniyle türban serbestliği konusunda sıkıntı yaşadığını anlatan Baykal, bu nedenle Anayasa'nın tümüyle değiştirilmek istendiğini ileri sürdü. Baykal, Anayasa'da bu yönde yapılacak değişiklik tartışmalarına ilişkin şunları kaydetti: "Kamu hizmeti tanımı içinde eritelim. Kamu hizmeti alan da veren de eşittir, tüm vatandaşlar kamu hizmetinden yararlanır ve hizmet vermeye katılır. Öğretmen kıyafet serbestliğine sahip olmasın, öğrenci olsun' diyorlar. Anayasa'ya siz bunu koydunuz mu, artık kamu hizmeti alandı verendi diye ayırım yapamazsın. 'Efendim ben sadece yükseköğrenim yapanlara bu hakkı veriyorum' desen de onun altındaki öğrencilerin bu haktan yararlanmasına müdahale edemezsin. Lisedeki diyecek ki ben de kılık kıyafetimi ona göre ayarlayacağım."
 
zaman



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,849 µs