En Sıcak Konular

Sur eski Belediye Başkanı AİHM’e başvurdu

23 Ocak 2008 13:09 tsi
Sur eski Belediye Başkanı AİHM’e başvurdu Diyarbakır'ın Sur ilçesi eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, çok dilli belediyecelik uygulaması nedeniyle Danıştay tarafından görevden alınması üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

Danıştay tarafından görevinden alınan Diyarbakır-Sur eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, hakkındaki kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gündemine taşıdı. Sur Belediye Meclisi’nin eski 17 üyesi de Daniştay kararına karşı AİHM’e şikayette bulundular.

Demirbaş ve 17 üyenin Ankara’ya karşı AİHM’de dava açma başvuruları Strasbourg’a birkaç gün önce ulaştı. Davacıların, başlıca başvuru gerekçesini “farklı dillerin kamusal alanda kullanımına getirilen engeller” konusu oluşturuyor. Bu durumun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili maddelerine aykırı olduğunu söyleyen Demirbaş ve akradaşları, Danıştay tarafından alınan kararın da adil yargılanma haklarını ihlal ettiğini savunuyorlar.

AİHM, Demirbaş ve arkadaşlarının başvurusunu kabul edilebilir bulması durumunda, ilk defa Türkiye’den bu konuda gelen bir davayı incelemiş olacak.

Danıştay 8. Dairesi, “Belediye hizmetlerinin çok dilli olarak yürütülmesine” karar veren Sur Belediye Meclisinin feshine ve Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın görevinden düşürülmesine karar vermişti. Bu karara yapılan itiraz ise Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca reddedilmişti.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin organlarından olan Avrupa yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, geçen kasım ayında Strasbourg’da aldığı bir kararda, Türkiye’de belediyelerin Türkçe dışında da kamu hizmeti verebilmelerinin önünün açılması için Ankara’ya çağrıda bulunmuştu. Aynı kararda, Ankara’dan, Avrupa Ulusal Azınlıkları Koruma Sözleşmesi ve Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı’nın imzalaması ve onaylaması da istenmişti.

ntvmsnbc.com



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,718 µs