Millet artar da vekili azalır m | " /> Millet artar da vekili azalır m | "/>

En Sıcak Konular

Millet artar da vekili azalır m

23 Ocak 2008 14:59 tsi
Millet artar da vekili azalır m Açıklanan nüfus sayımı rakamları en büyük eleştiriyi, ‘bu rakamları değiştirince milli gelir yükseliyor’ cümlesiyle aldı. Gerçi tam da milli gelir rakamlarının açıklanacağı döneme denk düştü ama başka bir konu daha var. Milletin sayısı artarsa

 

Son açıklanan nüfus sayımı sonuçları, ülke toplamı olarak büyük artış göstermedi belki ama illere göre nüfus oranları hayli değişti. Bu rakamların oynaması demek, aynı zamanda bu illerin çıkaracağı milletvekili sayılarının da değişmesi demek.

Ve açık söyleyelim değişti de! Muhalefet bu konuşu ya fark etmedi veya üstünde çok durmadı. Ama en azından “hangi illerde” vekil sayısı arttı diye sormalıydı. Bilinmez ama örneğin AKP’nin güçlü olduğu yerlerde milletvekili oranlarının değişmesi “muhalefet vesilesi” olabilirdi.

Meramımız elbette muhalefete malzeme çıkarmak değil. Zira öyle veya böyle vekil sayıları değişiyor. Ve değişikliğin en bariz olduğu il ise İstanbul. Çünkü sayıma göre bu ilin nüfusu 2.5 milyon artmış durumda.

Şimdi denebilir ki, vekil sayısı değişse ne olur, zaten genel seçim yok, olsa da her parti aynı sayıda vekillik kazanma şansına sahip. Doğru. Ama nispeten. Çünkü bir genel seçim yok ama mahalli seçim var.

İllerin çıkaracağı milletvekili sayısı değiştiği gibi belediyelerin İller Bankası'ndan aldığı payı da değişecek!

Bu duruma göre Erzurum, Trabzon, Malatya, Konya, Yozgat, Kırıkkale, Afyon, Tokat, Ordu ve Sivas'ın Meclis'teki temsilci sayısı düşecek. Nüfusu 2,5 milyon artan İstanbul'un parlamenter sayısı, 70'den 83'e yükselecek. Ankara ve İzmir'in 3'er, Kocaeli ile Gaziantep'in 2'şer, Bursa, Diyarbakır, Tekirdağ, Kayseri ve Balıkesir'in ise 1'er yeni milletvekili olacak.

Bu durum büyük illerde milletvekili olmayı bir yandan zorlaştırırken, bu illerin çıkaracağı vekil sayısını artırıyor. Örneğin İstanbul'da 105 bin, Ankara'da 100 bin seçmene bir milletvekili düşerken Bayburt ve Tunceli benzeri illerde 40-45 bin kişiye bir milletvekili düşüyor. Yani gelecek genel seçimlerde büyük şehirler lehine bir durum söz konusu olacak.



Bu haber 446 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,123 µs