En Sıcak Konular

Kıbrıs ve Patrikhane'ye cevaplar

23 Ocak 2008 19:16 tsi
Kıbrıs ve Patrikhane'ye cevaplar 49 yıl sonra Türkiye'ye başbakanlık düzeyinde ilk kez ziyaret gerçekleştiriliyor. Başbakan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Karamanlis ortak basın toplantısı yaptı.

Yunanistan Başbakanı Karamanlisv Başbakan Erdoğan'ın iki ülke arasında en büyük sorunların başında gelen Kıbrıs ve Patrikhane konularınında şunları söylediler: 
           
 İki başbakanın düzenlediği ortak basın toplantısında Kıbrıs süreci ve Patrikhane konusu öncelikli yer aldı.

Yunanistan Başbakanı Karamanlis şunları söyledi:

 Kıbrıs ile ilgili bizim çok açık bir politikamız var. Sorunun çözümünden yanayız. Adada birleşme olmasından yanayız. Orda yaşayan insanlar açısından bunun olması gerekiyor. Kıbrıs sorunu uluslararası boyutta bir sorun olduğu için bu sorunun çözümü Türkiye  ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Bu konuda çerçevenin BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB birliği kararları çerçevesinde belirlendiğine inanıyorum.Biz tüm gücümüzle kalıcı çözümden yanayız. Patrikhane'nin Türkiye'de olması aynı zamanda Avrupa pasaportu olduğu kanatindeyim.

Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıs ve Patrikhane ile ilgili açıklamaları:

Kıbrıs'ta yapılacak olan 8 Şubat seçimleri çok önem arzediyor. Bu konuda Kostas'tan müzarekerelerin yeniden başlatılması konusunda gayret bekliyoruz.

Bu birleşmiş milletler zeminidir. Çünkü konu lokal bir konu değildir. BM Annan ile bu konuda bir adım attı. Annan Planı bunu çözmeye yönelik bir adımdır. Birlikte İsviçre'de birlikte günlerce çalıştık. Orada referandumun imzaları atıldı. 2004 24 nisanda bir referandum yapıldı. Kuzey bu referanduma evt güney hayır dedi. Bu referandum paketi adada geleceğin adımını oluşturuyordu ne yazıkki başarılamadı. Süreç aynı şekilde devam ediyor. Tabiki Annan Planı devreden çıktı ama esası ruhu korunabilir. Derdimiz Kıbrıs'ta masada müzakerelerle bu sorunu çözmektir. Garantör ülkeler burada. Teşvik edeceğiz masalarda bu işi neticeye kavuşturmaya çalışacağız.

Patrikhane konusuna gelince şu ana kadar gösterdiğimiz ilgi alaka ortadadır. Biz bu konuda elimizden gelen tüm kolaylığı göstermekteyiz. Ekümeniklik Hıristiyan ortadoks dünyasının kendi iç sorunudur. Seçimlerine kadar Türkiye'nin takındığı tavır ortadadır. ruhban okulu 72'ye kadar vardı. 72'densonra alınmış bir kararla kapatılmıştır. Bizler bu konuda bir çalışma yapıyoruz. konuyu değerlendiriyoruz. konuyla ilgili kararımızı da vereceğiz.

,
 



Bu haber 336 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,989 µs