En Sıcak Konular

İran'a yeni ve açık yaptırımlar geliyor

23 Ocak 2008 20:47 tsi
İran'a yeni ve açık yaptırımlar geliyor Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İran'ı nükleer silah sahibi olmaktan caydırmayı amaçlayan ve dün Berlin'de üzerinde anlaşmaya varılan karar tasarısı taslağının, yeni ve açık yaptırımlar içerdiğini söyledi.

Kouchner basına yaptığı açıklamada, varılan uzlaşmayı önemli bir ilerleme olarak niteleyerek, karar tasarısı metninde yeni ve açık yaptırımların yanı sıra diyalog konusunda cesaretlendirici unsurların bulunduğunu kaydetti.

"Eylül'de New York'ta son derece akrobatik olan bu birliği muhafaza etmek ve uzlaşmaya varmak gerçek bir ilerleme" diyen Kouchner, metnin daha Birleşmiş Milletler'de ele alınacağından ayrıntılarını ve içeriğini açıklamayı reddetti.

MUTTEKİ: "ORTADA ANLAŞMA YOK"

 Portekiz'in başkenti Lizbon'da Portekiz Dışişleri Bakanı Luis Amado ile görüşen İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ise yaptığı açıklamada, ülkesine yeni yaptırımlar konusunda ortada bir anlaşma bulunmadığını ileri sürerek, "BM Güvenlik Konseyi'nde yeni bir tasarı konusunda hiçbir anlaşma yok" dedi.

Mutteki, Uluslararası Atom Enerjisi Kuruluşu (UAEK) ile müzakereler sürecinin, bu yararsız yaptırım tasarısı önerisinin yerini alacağını düşündüklerini belirterek, "Nükleer program konusunda son 5 yılda olumlu bir gelişme mevcut. Tahran UAEK tarafından ortaya konan soruların yüzde 70'ini yanıtladı ve süreç Mart'ta sonuçlanacak" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesiyle Almanya, İran'a karşı hazırlanan yeni karar taslağının içeriği konusunda dün anlaşmaya varmıştı. İran'ın nükleer programıyla ilgili olarak 5 daimi üye ABD, Fransa, İngiltere, Rusya ve Çin ile Almanya'nın dışişleri bakanlarının, Almanya'nın başkenti Berlin'deki görüşmesinin ardından açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, karar taslağının içeriğiyle ilgili anlaşmaya vardıklarını söylemişti.

Steinmeier, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin, karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'ne sunacağını, tasarının gelecek haftalarda konseyin diğer üyeleriyle müzakere edileceğini bildirmişti.
 



Bu haber 271 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,920 µs