En Sıcak Konular

AK Parti, MHP'yi bekliyor!

24 Ocak 2008 09:22 tsi
AK Parti, MHP'yi bekliyor! Dün MHP kurmaylarıyla bir araya gelen AK Parti, türban sorununun çözümüne ilişkin hazırladığı üç maddelik anayasa değişikliği önerisini MHP'ye iletti. MHP, bir iki gün içinde kararını verip Ak Parti'ye iletecek. Fakat ortada bir sorun var...

MHP'nin ilk toplantısında, "kılık-kıyafet" düzenlemesinin anayasaya girmesine 'bütünlüğü bozarız' gerekçesiyle sıcak bakılmadı. MHP kurmayları bir iki gün içinde AKP'ye yanıt verecek.

MHP, Anayasa'nın 10, 13, ve 42. maddelerine ilişkin değişiklik öneren AKP'ye "İnceleyip tavrımızı ileteceğiz" yanıtını verdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başkanlığında yapılan dar kapsamlı ilk toplantıda, "kılık kıyafet" düzenlemesinin Anayasa'ya girmesine sıcak bakılmadı.

Erdoğan, önceki günkü MYK'da MHP ile mutlaka uzlaşma sağlanmasını isteyerek, "Ortam oluşmuşken bu sorunu gecikmeden çözmemiz lazım. Hemen MHP'ye gidin. Hafta sonuna kadar çalışın. MHP'nin yaklaşımı olumlu ancak 10. madde bu işi çözmede yetersiz kalır" dedi. Bir AKP yöneticisi, "13. maddede değişiklik konusunda çok ısrarcı olmayız. Ancak, 10. ve 42. maddede değişik kesinlikle olmalıdır. Eğer MHP bu teklifi kabul ederse 10 günde TBMM'den geçiririz" diye konuştu.

10, 13 ve 42. maddeler

MYK toplantısında Anayasa'nın 10, 13, ve 42. maddelerinde değişiklik öngören türban paketi hazırlandı.

Buna göre, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. maddesiyle ilgili olarak MHP'nin sunduğu öneriye "Kamu hizmeti alanlar" ifadesi eklenerek yeniden düzenlenecek. "Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması" başlıklı 13. maddeye, "Özgürlüklerin sınırlandırılmasında sadece mahkeme hükümlerinin bağlayıcı olmasına, mahkeme gerekçelerininse özgürlüklerin sınırlandırılmasına yönelik kullanılamayacağına" ilişkin bir hüküm eklenecek. Bununla, eğitim ve öğretim hakkı yasayla sınırlandırılmamış olacak. "Eğitim ve öğretim hakkı ve ödevi" başlıklı 42. maddeye de, "Hiç kimse kılık kıyafeti nedeniyle yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz" ifadesi yerleştirilecek.

AKP'nin türban çalışmalarını yürüten Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, dün MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı ile temasa geçerek öneri paketini iletti. AKP'nin önerilerini MHP'ye aktarmasının ardından dün Bahçeli'nin makamında dar kapsamlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda AKP'nin anayasada türbana ilişkin ayrıntılı düzenleme yapılmasının sakıncalı olduğu değerlendirmesi yapılırken, "Bir yanlışı düzeltelim derken atılacak adımla yeni yanlışa sebebiyet verirsek toplumsal uzlaşma zedelenir. 42. maddede kılık-kıyafet düzenlemesi sıkıntı yaratır. Turgut Özal 2 kez bu ifadeyi yasaya koymak istedi, mahkemeden döndü. Böyle bir düzenlemeyi biz anayasada yaparsak bütünlüğü bozarız" görüşü dile getirildi. MHP'nin bir iki gün içinde AKP'ye yanıt vereceği bildirildi.

MHP'nin teklifi tek maddelik

MHP'nin Anayasa'nın 10. maddesinin 4. fıkrasında değişiklik öngören teklifinde, Anayasa'nın 10. maddesinin 4. fıkrasının şu şekilde değiştirilmesi öneriliyor:

"Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetinin sunulmasında ve bu hizmetlerden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır."

Haber7



Bu haber 172 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,410 µs