En Sıcak Konular

Ekren: Türkiye dalgalanmalara dayanıklı

24 Ocak 2008 09:35 tsi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren uluslararası piyasalarda yaşanan dalgalanmalarla ilgili olarak, ''Böyle dalgalanmalarda yatırımcılar güvenli bir liman arar ve Türkiye hala bu durumda birinci sırada'' dedi.

GAP illerini teker teker ziyaret ederek sorunları yerinde tespit eden Bakan Ekren, son durak olarak gittiği Adıyaman'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin AB ile ilişkisi bulunduğunu, IMF raporunda krize dayanıklı olarak gösterildiği, Maastrich kriterlerine uyduğunu anlatan Ekren, geriye enflasyon ve faiz kriterlerinin kaldığını, bu konuda da hedefleri koyduklarını, reformları kararlılıkla sürdürdüklerini ve ekonomik-siyasi istikrarın sürdüğünü anlattı.

''Türkiye bu ortamda bile fonların tercih ettiği bir ortam olarak görülüyor'' diyen Ekren, şöyle devam etti:

''Küresel finansal sistemin mimarisinde aksaklıklar olduğunu görüyoruz. Özellikle mortgage'e dayalı kredilerin, sigorta şirketlerine, emeklilik fonlarına satılması. Böyle bir sürecin olduğunu gösteriyor. Paketlenmiş ve satılmış. Mimaride hata var mı tartışmak lazım. Finansal sistemin zaaflarına bakmak lazım. Kredi verme sürecindeki dokümantasyonlara da biraz daha bakmak lazım. Bulaşma etkisi kaçınılmaz. Çünkü bu süreçte o menkul kıymetler bir şekilde paketlenip, bütün dünya yatırımcılarına dağıtılmış durumda. Herkesin elinde bundan bir miktar var. Bazısında çok var, bazısında az var.

O boyutu bilmeden bulaşmanın derinliğini bilemeyiz. Ama bulaşma yoktur da diyemeyiz. Ana sorun bu enstrümanlar kimdedir ve boyutu nedir. Önemli finans şirketleri zarar açıklıyorlar. Bunların boyutu da standart olmayacaktır. Ülkelere göre değişiyor yaklaşım şekli. 2004, 2006'da da oldu. Bulaşmama etkisi yok. Uluslararası finans ilişkilerinin çok yoğun ve karmaşık olmasından dolayı. En aza indirecek model de çok net söylenemez. Onu yapacağım, şunu yapacağım diyemeyiz, dememiz lazım en azından şu aşamada. Merkez Bankası, Hazine, SPK, Maliye gibi kurumlarımız piyasaları yakından izliyor.
 
 
zaman



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,251 µs