En Sıcak Konular

'Yaratık'a bilimsel açıklama

24 Ocak 2008 09:53 tsi
'Yaratık'a bilimsel açıklama   
İngiliz Daily Mail'in dün yayına verdiği "Mars'ta yaratık" haberi, bugün birçok gazetede yer aldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Osman Demircan, "Bu fotoğraflar orjinal değil, insanların kafasını karıştırmak için yayımlanmış. Mars'ta h

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi ve Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, bugün bazı gazetelerde yer alan ve Mars'ta var olduğu idda edilen canlı türünün, NASA'nın yayınladığı orijinal fotoğraflarda yer almadığını, insanların kafasını karıştırmak için uydurulan bir görüntü olduğunu savundu.

Prof. Dr. Demircan, Prof.Dr. Mehmet Emin Özel ile Spirit adlı uzay aracının Mars'tan 4 yıl önce geçtiği fotoğrafların orijinallerini NASA'nın internet sitesinden incelediklerini, ancak insana benzer bir varlığa rastlamadıklarını belirtti.

Bu tür resimleri yayınlayanların çok farklı amaçları olabileceğini ileri süren Demircan, “Bilgisiz insanları toplayıp seminerler, konferanslar veriyorlar, dernekler kuruyorlar. Dünyada bu yönde çok değişik çalışmalar var” dedi.

"MARS'TA CANLI YAŞAMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Prof. Dr. Demircan, fotoğrafı incelediklerinde “yaratık” olarak adlandırılan görüntünün üzerinde özel bir kıyafet bulunmadığını, Mars'taki atmosfer koşulları göz önünde bulundurulduğunda, düşük basınç yüksek karbonmonoksitli ortamda özel kıyafet olmadan yaşamanın mümkün olmayacağını söyledi.

Prof. Dr. Demircan, Mars'ta dünya dışı bir yaratık olması için yaşam merkezleri bulunması gerektiğini savundu.
2 yılda bir Mars'a uzay aracı gönderildiğini, binlerce fotoğraf çekildiğini anımsatan Demircan, şöyle konuştu:
“Mars'ta hayat olsa canlıların yaşam merkezleri olmalı, evleri, binaları olmalı. Böyle yapılara şimdiye kadar rastlanmadı. Mars'ta bir canlının izine gerçekten rastlansa bunu ilk önce NASA duyurur, doğru yorumları yapar, o yönde adımlar atılır. Bu fotoğrafı bir inşaat alınında da çekmek mümkün. Mars'ta var olduğu iddia edilen canlı türü, NASA'nın yayınladığı orijinal fotoğraflarda yer almıyor. Fotoğraflar, sadece insanların kafasını karıştırmak için uydurulan bir görüntü” diye konuştu.

Ulupınar Gözlemevi ve Astrofizik Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özel ise basında yer alan fotoğraflarda photoshop söz konusu değilse taşların göz yanılması nedeniyle “canlı” olarak algılanabileceğini söyledi.

Daha önce de “Mars'taki yüz” olarak bilinen bir olay yaşandığını hatırlatan Özel, “NASA, çalışmalarını Mars'ta hayat olup olmadığı yönünde sürdürüyor. Tüm çalışmalar bu konu üzerinde. Ancak bugüne kadar kesinleşmiş bir sonuç elde edilemedi. NASA bu tür bilgileri öncelikle hükümete aktarır, hükümet açıklar” dedi.

hurriyet



Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,091 µs