En Sıcak Konular

Pasif içiciler neler kaybediyor!

24 Ocak 2008 12:10 tsi
Sigaranın yetişkinlerde diş ve diş eti hastalıkları sebeplerinden biri olduğu biliniyor. Plusdent Diş Kliniği’nden Diş Hekimi Onur Öztürk, sigara içen kişilerde diş ve özellikle diş eti hastalıklarının daha hızlı bir şekilde ilerlediğini kaydediyor.

Öztürk, sigara içenler kadar pasif olarak da olsa sigaraya maruz kalanların da diş kaybı tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguluyor.

Sigara kullanımının kişiye vereceği zararların saymakla bitmeyeceğini, buna karşın  sigara tüketiminin gençler arasında giderek yaygınlaştığını söyleyen Diş Hekimi Onur Öztürk, "Sigara diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının oluşumunu önemli derecede etkiler.

Diş etlerine yeterince kan gitmesini engelleyerek diş eti sağlığını bozar. Sigara kullanan hastalarda sıklıkla dişetlerinde ve damakta kırmızı renkli iltihabi oluşumlar gözlenir. Diş eti hastalığına yatkınlık artar, ağızda doku bozukluklarına ve kötü kokuya neden olur. Ayrıca diş eti çekilmesi ileriki asamalarda ağız kanserine sebebiyet verebilir" diye konuşuyor.

Sigara tiryakilerinde erken yaşlarda diş kaybının görüldüğüne değinen Onur Öztürk, “Sigara içerisindeki nikotin diş  yüzeylerine çökerek bir tabaka oluşturur ve bu tabaka diş estetiğini bozduğu gibi ağızda bakteri oluşumunu hızlandırıp dişlerin çürüğe karşı direncini de azaltır. Ağzında diş çürüğü olan birisi sigara içtiği taktirde bu çürük daha hızlı bir şekilde yayılır” diyor.

Sigara İçenler Kadar Etkileniyorlar!

Pasif içiciliğin de diş kaybına sebep olabileceğini belirten Diş Hekimi Onur Öztürk, şu bilgileri veriyor:
“Sigara dumanı sadece kullanan kişileri değil yanında duran kişiyi de oldukça büyük bir zarara uğratır. Yapılan birçok çalışma sigara içilen ortamlarda bulunan kişilerin sigara içmeseler bile, içen kişiler kadar sigaradan etkilendikleri ortaya koymuştur. Her yıl binlerce pasif içici sadece sigara dumanını soluduğu için çeşitli hastalıklara yakalanmaktadır ve hatta hayatlarını kaybetmektedirler.”

Daha sağlıklı dişlere sahip olmak için sigara dumanına daha az maruz kalmamız gerektiğini söyleyen Diş Hekimi Onur Öztürk, araştırmaların Avrupa Birliği'nde tartışılmaya devam eden halka açık yerlerde sigara içme yasağını da destekleyeceğini söylüyor.

Sigara içme yasağı İngiltere’de uygulamaya geçti. Hükümet bu yasakla, sigara kullanmayanları pasif içiciliğin zararlarından korumayı amaçlıyor. Uzmanlar diğer ülkelerin de bu yasağı takip edeceklerini ve benzer yasalar ortaya çıkaracaklarını söylüyorlar.

Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir. Daha sağlıklı bir hayat için atabileceğiniz en önemli adımdır.

Ailem.com
 



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,496 µs