Sinyallere dikkat edin! | " /> Sinyallere dikkat edin! | "/>

En Sıcak Konular

TÜSİAD hükümeti uyardı: Sinyallere dikkat edin!

24 Ocak 2008 12:38 tsi
TÜSİAD hükümeti uyardı: Sinyallere dikkat edin! Dün yapılan TÜSİAD genel kurul toplantısında dernek başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da konuştu. Küresel planda yayılması beklenen ABD kökenli bir krizin yaklaştığının altını çizen Yalçındağ, hükümeti uyardı: Sinyallere dikkat edin!

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, 2007 yılı sonu itibariyle durum değerlendirmesi yapıldığında, ekonomiden gelen sinyallerin çok olumlu olmadığını söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ,TÜSİAD'ın Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, derneğin geçen yılki çalışmalarına değindi ve dünyadaki gelişmeler ışığında özellikle ekonomi üzerine gelecek değerlendirmesi yaptı.

Yalçındağ, 2007 yılında TÜSİAD'ın 9 rapora imza attığını, çalışma grupları ve forumları aracılığıyla yurt içinde 72 seminer ve kongre, yurt dışında ise temsilcilikler aracılığıyla 14 seminer düzenlediğini anlattı.

Derneğin süregelen 4 ödülünün yanına, bu yıl genç hukukçu ödülünü de eklediğini dile getiren Yalçındağ, derneğin küresel bir sivil toplum örgütü olarak, faaliyetlerinin coğrafyasının Çin Halk Cumhuriyeti'ne kadar uzandığını, Ankara, Brüksel, Washington Berlin ve Paris temsilciliklerinin yanında artık Pekin temsilciliğinin de faaliyet göstereceğini aktardı.

Yalçındağ, 2007 yılının, Türkiye, bölge ve dünya açısından önemli olaylarla geçirildiğini belirterek, ''Bunlar içinde ABD'de başlayan ve dalga dalga yayılan finansal kriz, kuşkusuz en dikkat çekeni oldu. Kriz öylesine büyüdü ki bir yandan Federal Reserve, bankacılık ve kredi sisteminin, uzun süreli bir daralma sürecine girmesi endişesiyle, hızla faizleri düşürmeye başladı. Öte yandan, ani bir durgunluğun önüne geçmek için kapsamlı mali politika önerileri, siyasi gündeme yerleşti'' dedi.

Dünya mali piyasalarında tüm bu önlemler için geç kalınmış olma ihtimalinin tartışıldığını ifade eden Yalçındağ, şu görüşleri dile getirdi:

''Sonuç itibariyle 2008'de, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin finansal piyasalarından kaynaklanan sıkıntının, global talebin yavaşlaması ve likiditenin daralması ile dünya ekonomisini olumsuz etkilemesi kaçınılmaz görülüyor.

Doğal olarak bu gelişmeler Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. 2007 yılı sonu itibariyle durum değerlendirmesi yaparsak, ekonomiden gelen sinyaller çok olumlu değil. Büyüme hızımız önemli ölçüde yavaşladı, enflasyon nispeten hız kazandı, genel işsizlik oranı artmaya başladı, kamu maliyesinde disiplin zedelendi, cari açık sorunu büyüyerek devam etti. Yaklaşan küresel dalgaya, maalesef bu bilançoyla giriyoruz.''

"Bu yıl da bize kolaylıklar vaat etmiyorlar"

"Bu yıl da bize kolaylıklar vaat etmiyor" diyen Yalçındağ, büyümedeki yavaşlama eğilimini 2008 yılında tersine çevirecek bir işaretin ortada gözükmediğini kaydetti.

Yalçındağ, ''Üstelik yaklaşan yerel seçimlerin etkisiyle kamu maliyesinin daha da bozulma riski ortaya çıkıyor. Küresel çalkantı sonucu beklenen global talepteki yavaşlamanın dış ticaret açığını hem miktar hem de değer olarak olumsuz etkileyeceği tahmin ediliyor. Dış kaynak girişindeki azalma da buna eklendiğinde, ülkemizde büyümenin ve cari açığın finansmanının daha zor şartlarda gerçekleşmesi ihtimali artıyor'' görüşünü aktardı.

Bütün bunları dile getirirken amaçlarının, karamsar bir tablo çizmek değil, hayati bir konuya dikkat çekmek olduğunu vurgulayan Yalçındağ, 2008 yılında ekonomide yeni bir vizyon ortaya konmasına ve bu vizyona uygun bir reform hamlesinin başlatılmasına ihtiyaç bulunduğu görüşünde olduklarını söyledi.

Yalçındağ, "2020 yılında verimlilikle ilgili sorunlarını çözmüş, inovasyon ve teknolojiye dayalı küresel rekabette yerini almış bir ekonomiye kavuşmak istiyorsak, bunun gereklerini bugünden başlayarak yerine getirmek zorundayız" dedi.

"Dünya bir krize doğru hızla ilerliyor"

Uzun vadede sürdürülebilir büyümeyi yakalamak için uluslararası sermaye, üretim, ve AR-GE zincirlerinin parçası olmak gerektiğine işaret eden Yalçındağ, Türkiye'nin doğrudan yabancı yatırımı çeken, dünya piyasalarına katma değeri yüksek ürün satabilen bir ekonomi olmaktan başka alternatifinin olmadığını dile getirdi. Yalçındağ, şöyle devam etti:

''Kuşkusuz bu uzun dönem perspektifini planlayıp hayata geçirebilmek için, bugünün kriz ve dar boğazlarını asgari hasarla aşabilmemiz gerekir. Bu yüzden 2008 yılında, öncelikle makro ekonomik istikrarı koruyacak politikalara devam etmeli, mali disiplini yeniden tesis etmeliyiz.

Ayrıca, ekonomide dengeyi sağlarken eş zamanlı olarak küresel rekabet hedefimizin gerektirdiği yapısal reform sürecini de başlatmalıyız.

Burada sihirli sözcük, beklenti yönetimidir.

2008 yılında siyasal istikrarsızlık yaratmadan, yurt içinde ve dışında Türkiye ekonomisinin sağlam, güçlü bir zeminde kararlılıkla hedefine yürüdüğünü ortaya koyabilmeliyiz. Türkiye'nin uzun dönem vizyon ve stratejilerinin inandırıcılığını tesis etmeliyiz.''

Yalçındağ, dünyanın bir krize doğru hızla ilerlediğini ve 2008'in Türkiye için çok zorlu bir yıl olacak gibi göründüğünü belirterek, dolayısıyla bütün enerjinin, ekonomiye yoğunlaştırılması gerektiğini bildirdi.

Milliyet



Bu haber 176 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,886 µs