En Sıcak Konular

Uğurlu'dan Say'a mesaj var: Giden kaybeder!

24 Ocak 2008 13:22 tsi
Dünyaca ünlü piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, 'İslamcılar ülkeyi ele geçirdi, terketmeyi süşünüyorum' açıklamalarıyla gündeme gelen Piyanist FazılSay'a gönderme yaparay, "Buradan giden kaybeder. Buradan Avrupa'ya gitmek, tabir yerindeyse attan inip e

Dünyaca ünlü piyano virtüözü Tuluyhan Uğurlu, "Buradan giden kaybeder. Buradan Avrupa'ya gitmek, tabir yerindeyse attan inip eşşeğe binmek gibidir. Hatta daha aşağısıdır." dedi.

Tuluyhan Uğurlu, piyanist Fazıl Say'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı "Bu ülkeden gidebilirim" yönündeki açıklamalarıyla ilgili olarak, "Mezopotamya toprakları, özellikle bu topraklar, dünyanın en zengin uygarlıkların yaşadığı topraklardır. Buradan giden kaybeder." diye konuştu.

Uğurlu, Bursa'da vereceği konser öncesi Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Geçtiğimiz günlerde piyanist Fazıl Say'ın yaptığı ve tartışma konusu olan "Bu ülkeden gidebilirim" şeklindeki açıklamalarına katılmadığını belirten Uğurlu, sanatçının eserlerini yaşadığı toplumdan çıkardığını kaydetti.

"Bu topraklardan giden kaybeder"

Yapılan eserlerle bu toprağın bilincine vakıf olmaya çalıştıklarını vurgulayan Uğurlu, şöyle konuştu: "Biz sanatkarlar, yaşadığımız toplumdaki insanların bakışlarından, göz bebeklerinden, onların ruhlarından etkilenerek bu eserleri yazıyoruz. Ben Sultanahmet'te, Çekirge'de, Heykel'de dolaşırken, bir hanımefendinin ya da yaşlı bir bayın bakışlarından mana çıkartarak eserler yazıyorum. Dolayısıyla bu toprağın eserlerini biz dünyaya tanıtıyoruz. Bu toprağın bilincine vakıf olmaya çalışıyoruz. Bu toprak, sadece Osmanlı yada Cumhuriyet değildir. Bu topraklar Selçuklu'dur, Hitit'tir, Asur'dur, Firig'dir, Sümerdir. Avrupa'da bu zenginlik var da bizmi o kadar konser verdik de farkına varamadık. Mezopotamya toprakları, özellikle bu topraklar, dünyanın en zengin uygarlıkların yaşadığı topraklardır. Buradan giden kaybeder. Burdan Avrupa'ya gitmek, tabir yerindeyse attan inip eşşeğe binmek gibidir. Hatta daha aşağısıdır."

"Uzay ve insan esin kaynağım"

Uğurlu, eserlerinde kendisine uzay ve insanın esin kaynağı olduğunu dile getirdi. İnsanın, evrenin bir parçası olduğu bilincine ulaşması durumunda dünyada savaş ve gerginlikler olmayacağını savunan Uğurlu, şöyle devam etti: "Bizim bir galaksiye şuanki teknoloji ile gitmemiz şimdilik mümkün değil belki ama, eğer insan bu evrenin kendisi tam ortasında ve bütünün bir parçası olarak hissederse şayet, bütün evreni aslında avucunun içinde düşünebilir. Bu bilinç çok önemli. Bu bilinci sanatseverlere, topluma vermeye çalışıyorum. Uzayla evrenin bir parçası olduğunu, aslında evrenin bir parçası olduğunu, aslında insanın evrenin kendisi olduğunu insanlara anlatmak. Bu bilinç oluştuğu zaman, ne savaş olur, ne gerginlikler olur, ne politik şeyler olur, ne ideolojik söylemler olur."

"Yeni albümü duyan çok şaşıracak"

2008 yılı şubat ayında çıkarmayı düşündüğü yeni albüm hakkında da bilgi veren Uğurlu, "Dünya Başkenti İstanbul-Gelecek Kuşaklar" isimli bir albüm Şubat'ın sonunda çıkıyor. Teknolojik bir albüm olacak bu. Tamamen teknolojik bir albüm. Duyan şaşıracak.Tuluyhan Uğurlu çizgisinin çok ötesinde bir albüm hazırlığı bu. Gelecek nesillere yönelik bir çalışma olacak. Tamamen teknolojik bir albüm olacak. Bu benim için bir dönüm noktası aynı zamanda." diye konuştu.

Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ile söyleşi ve workshop çalışması yapan Uğurlu, deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

2008 yılının ilk konseri Bursa'da

Uğurlu, tamamen yeni bestelerinden oluşan "Uzayın derinliklerine yolculuk" isimli 2008 yılının ilk konserini İstanbul'dan önce Bursa'da bu gece Pembe Çarşı'da verecek. Konserinde insanın uzaya çıkışının 50. yılını anlatmaya çalıştığını söyleyen Uğurlu, uzay fotoğrafları ve görüntülerle renklenen konserini uzayda yaşamını kaybeden bilim adamı ve astronotlara ithaf ettiğini belirtti.

8sütun



Bu haber 484 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,077 µs