şimdi küreselleşiyor | " /> şimdi küreselleşiyor | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye şimdi küreselleşiyor

24 Ocak 2008 16:59 tsi
Türkiye şimdi küreselleşiyor Ergenekon operasyonu neyi ifade ediyor? Niye bu zamanda oldu? Devlet içerisindeki tartışmada kim kazandı da bu operasyon oldu? JİTEM'in kurucusu Veli Küçük niye yakalandı? Tartışmayı kazanan küreselleşmeciler mi? Bu soruların cevabı

Soğuk Savaş döneminde hayli işlevsel olan Gladiolar, Avrupa’da sonrasında  temizlendiler. Çünkü bu yapılara küresel zamanda ihtiyaç yoktu.

Ancak Türkiye’de öyle olmadı. Çünkü devlet, bu yapılara hem varoluşsal olarak bağlıydı, hem de PKK ile mücadelede muhtaçtı.

Ve bu yapılar doğal olarak kendilerine ihtiyaç duyulmayan küreselleşmeye de karşı oldular. Dolayısıyla devlet içindeki küreselleşme karşıtı kanadın da uzantısı oldular.

Tüm yapılar gibi devlet de homojen değil ve içinde fikir ve güç ayrılıkları taşıyor. Şuanda devleti kendi içerisinde ikiye bölen en keskin eksen, küreselleşme mevzusudur.

Bir taraf, Türkiye’nin dışa açılması, küreselleşmesi ve buna bağlı olarak yine devletin izin verdiği ölçüde demokratikleşmesinden yana.

Diğer taraf ise, küreselleşmenin getirilerini kendi götürüleri olarak gördüğünden küreselleşmeye ve demokratikleşmeye karşı.

Şimdi bu operasyonu; operasyon kapsamında şu ana kadar dokunulamayan Veli Küçük’ün de gözaltına alınmasıyla ve operasyonun AK Parti’nin başörtüsü ve Kürt meselelerinde eskisine nazaran daha dik durduğu, sivil anayasa öncesi bir döneme denk gelmesiyle beraber düşündüğümüzde küreselleşme yanlısı tarafın baskın geldiğini söyleyebiliriz.

Yani devlet nazarında Türkiye şimdi küreselleşiyor.

Çünkü devlet içerisindeki küreselleşme yanlısı taraf, devletin mevcut haliyle küresel kamusal alanda fazla hareket alanı olmadığının ve dünyanın böyle bir Türkiye arzulamadığının farkında.

Ancak daha da önemlisi, kendisinden çok önce küreselleşmiş bu topluma karşı küreselleşmemiş bir devlet olarak durmanın pek imkanı yok. Çünkü küreselleşmenin karşısında duran bir devlet, diğer devletlerden ziyade daha çok kendi toplumu karşısında zorlanır.

Çünkü Kürt, başörtüsü ve Ermeni meselelerinin çözülmesini isteyen, dışa açılan bir toplum, bu sorunlarla yaşayan, dışa kapalı bir devleti çok fazla taşımaz.

www.iyibilgi.com iyibilgi analiz İlhan Döğüş



Bu haber 2,440 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,697 µs