En Sıcak Konular

İngiltere'nin Irak yalanları açıklanıyor

24 Ocak 2008 17:11 tsi
İngiltere'nin Irak yalanları açıklanıyor Mahkeme, hükümetin 'Irak'ın kitle imha silahları olduğunu iddia eden belgenin açıklanması kamu yararına olmaz' itirazını dinlemedi.

İngiltere Enformasyon Mahkemesi, hükümetin "Irak'ın kitle imha silahları ile ilgili iddiaların yer aldığı belgenin açıklanması kamu yararına olmaz" savunmasını dinlemeyerek İngiltere'nin Irak'la ilgili "kitle imha silahları" yalanının yayımlanması emrini verdi.

'Irak eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in elinde 45 dakika içinde harekete geçirilebilecek kitle imha silahları olduğunu' iddia eden belge, İngiltere'nin ABD yanında Irak işgaline katılmasına kamuoyu desteği açısından büyük yararı olmuştu.

Enformasyon Mahkemesi'nin yayımlanmasını istediği belge Mart 2003 Irak savaşı öncesinde 2002'de İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanmıştı.

Haberlere göre, belgenin başlangıç taslaklarında Irak eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in 45 dakika içinde kitle imha silahları (WMD) saldırısı gerçekleştirebileceği iddia ediliyordu. Savaş sonrasında bu iddia büyük bir tartışmanın odağı haline gelmişti.

Mahkemenin kararına Dışişleri Ofisi ihtiyatlı tepki gösterdi. Enformasyon özgürlüğü kanunu maddelerine dikkat çeken Dışişleri Ofisi sözcüsü "Mahkemenin kararını inceliyoruz." dedi.

Dosya taslağı bir Dışişleri Ofisi basın sekreterliği tarafından hazırlandı. 45 dakika iddiası günün Başbakanı Tony Blair tarafından Eylül 2002'de yayımlanan nihai dosyaya önsöz olarak alındı. Bunun üzerine hükümet ve BBC arasında büyük bir tartışma çıktı. Bazı önemli kaynaklara dayanan BBC, 45 dakika iddiasının savaş sebebini güçlendirmek için (kasten) dosyanın içine alındığını ileri sürdü.

Enformasyon Mahkemesi, dosya taslağının yayımlanması için mücadele veren Chris Ames'in Şubat 2005'te mahkemeye "enformasyon özgürlüğü" kapsamındaki başvurusu üzerine kararını verdi.

Belgenin yayımlanması kararını veren mahkeme, yine de belgenin yayımlanması öncesinde metinde bazı çok az 'redaksiyon' yapılacağına dikkat çekti. Ancak redaksiyonun belgenin ana konusunu etkilemeyeceği vurgulandı. Belgenin ne zaman yayımlanacağı açıklanmadı.

BBC haber kaynağının bir WMD uzmanı olduğu açıklandıktan sonra Hutton isimli uzman intihar etmiş, ardından bir "Hutton soruşturması" başlatılmıştı.

Soruşturma hükümetin istediği bir şekilde gelişmişti. Soruşturma sonucunda, 45 dakika iddiasının istihbarat servisleri tarafından desteklendiği ileri sürülmüştü. 

Dünya Bülteni



Bu haber 444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs