En Sıcak Konular

ABD Irak’ı bölmekten vazgeçti (mi)?

24 Ocak 2008 18:56 tsi
ABD Irak’ı bölmekten vazgeçti (mi)? Türkiye başından beri Irak’ın toprak bütünlüğünü savundu. Amerika da öyle! Hatta ABD bu yolda bir sürü resmi demeç verdi. Ancak Türkiye, ABD’nın Irak’ı bölme planları olduğundan hep şüphe etti. Şimdi durum değişmiş gibi! Yine de Ankara&#

Şimdi ise apayrı bir süreç yaşanıyor gibi? Doğru ya da değil zaman gösterecek. Dağlıca saldırısını takiben 5 Kasım’da yapılan ikili görüşme ve süreç, "Enerjide kapsamlı işbirliğinin ABD'nin Irak'ın üniter yapısının korunmasına kesin karar verdiği biçiminde yorumlanabileceği" fikrini doğurdu.

Tabii bu da zamanla anlaşılacak. Irak ve enerji konusunda bu tezi doğrulayan gelişmeler ve beklentiler var. Örneğin yılan hikayesine dönen Irak Petrol Yasası’nın yürürlüğe gireceği beklentisi veya, Kürt kesiminin enerji kaynaklarından daha fazla pay talebinde bulunmasının Irak'ta siyasi sorunları artırdığı inancı.

Keza Türkiye'nin Ortadoğu da yaratlamaya çalıştığı ve kısmen de başardığı etkin pozisyonun işe yarar biçimde kullanılabileceği fikri ve bu fikrin bizzat ABD hatta İsrail tarafından desteklenmeye başladığı görüntüsü de Irak’ın bütünlülüğü konusunda ABD’nin yeni bir bakış getirdiği olarak yorumlanıyor.

Konu enerji ve yolları (!) olduğunda ve her ikisinin ana ekseni Türkiye’yi kestiğinde, ABD'nin PKK ile mücadelede daha fazla katkı yapmasını beraberinde getiriyor. Bu önermeden şüphe duyanlar olmakla beraber, kurgu bu haliyle mantıklı görünüyor. Yine zamanın hakimliğine başvurarak elbette.

Enerjinin bölge siyasetini peşinden sürükleyen asal çekicilerden biri olduğu kabul edildiğinde, Kuzey Irak yönetiminin-ABD'nin zorlamasıyla da olsa-PKK ile mücadelede daha aktif işbirliğine girmesi de umuluyor. Bu yolda da işaretler var.

Ankara ise bu konuda yapıcı işbirliğine hazır olduğunu Cumhurbaşkanı Gül’ün Washington yolculuğu sırasında dile getirdiği “10 katı yardım ederiz” vecizi ile zaten gösterdi.

Yani işaretler Irak’ın bölünme ihtimalinin “eskiye” oranla azaldığını gösteriyor. Ancak Türkiye hanesine yazılacak böyle bir başarı karşılıksız kalabilir mi? Bu soru Başbakan Erdoğan’ın ABD gezisinden bu yana soruluyor.

Olası yanıtlardan birinin, “"Türkiye'nin orta vadede Kuzey Irak'ın dahil olacağı federatif bir Irak devletini kabul edebileceği" olduğunu söyleyenler var. Belki evet belki değil. Ancak böylesi bir cevabın işlerliğinden öteye, Türkiye’nin Irak’ın bütünlüğü kadar değer verdiği bir diğer sorunun halledilmesi lazım.

Kerkük referandumunun 2008 Mayıs ayına ertelenmesi yine Irak’ın bütünlüğü konusunda değişen kararların sağlam ipuçlarından biri sayılıyor. Fakat bu referandum tümüyle iptal edilmeden Ankara’nın Irak’a daha güvenli bakması mümkün olmayacak. Plan kimin olursa olsun!

 



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,326 µs