Yakıştırmışsınız! | " /> Yakıştırmışsınız! | "/>

En Sıcak Konular

Unakıtan'ın mikrofon yorumu: Yakıştırmışsınız!

24 Ocak 2008 19:19 tsi
Unakıtan'ın mikrofon yorumu: Yakıştırmışsınız! Dün katıldığı bir toplantı öncesi, masada açık kalan mikrofonlarca konuştukları kaydedilen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bugün YÖK başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ı ziyaretinin ardından, olayı değerlendirdi. YÖK başkanı hakkında sözlerinin tam duyulma

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, üniversitelerin döner sermayelerinden alınan yüzde 15 hazine payını yüzde 5'e düşürmeye ve araştırma görevlilerine performansa dayalı destek verilmesine karar verdiklerini bildirdi.  
 
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Unakıtan'ı bakanlıktaki makamında ziyaret etti. Yaklaşık yarım saat süren ziyaretin ardından, Unakıtan ve Özcan gazetecilere ortak açıklama yaptı.

Konuşmasına, ''Sayın YÖK Başkanımız bizi ziyaret etti. Sağ olsun şeref verdi'' diyerek başlayan Unakıtan, görüşmelerinde üniversitelerin meselelerini ele aldıklarını söyledi. Unakıtan, mali konuların gündeme geldiğini ifade ederek, aralarında aldıkları kararları şöyle açıkladı:

''Sayın YÖK Başkanı, üniversitelerdeki döner sermaye paylarının azaltılmasını istedi. Hepimizin bildiği gibi üniversitelerin döner sermayelerinden yüzde 15 hazine payı alıyoruz. Bu, sadece üniversitelerin tıp fakültelerinin döner sermayelerine ait bir husus değil. Sayın Başkan, diğer üniversitelerde ne kadar döner sermaye varsa, o döner sermayelerin tamamı için indirilmesini istedi. Biz de bu hususta zaten çalışmalar yapmıştık. YÖK Başkanımızın bu isteğine biz de katılıyoruz. Hazine paylarını yüzde 15'ten yüzde 5'e düşürmeye karar verdik.

İkinci bir husus ise üniversitelerde araştırma-geliştirme görevlilerimiz var. Bununla ilgili performans esasına dayandırılmak üzere bir destek verilmesi hususunda Sayın Başkanımızla mutabakata vardık.

YÖK'ten bir heyet ve Maliye Bakanlığımızdan bir heyet, bu çalışmaları yapacak. Bu komisyon çalışmalarında alacağımız kararı sizlerle, kamuoyuyla paylaşacağız.''

-''YÖK'Ü MADDİ OLARAK GÜÇLENDİRECEĞİZ''-

Unakıtan, ''YÖK'ün maddi olarak daha fazla güçlendirilmesi için Maliye Bakanlığı olarak çalışmalar yapacaklarını'' belirterek, bu çalışmalar karar aşamasına geldiğinde kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.

Kemal Unakıtan, ''Ben Sayın Başkan'a bize yapmış olduğu ziyaret nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Üniversitenin ve üniversite camiasının her zaman yanında olacağımızı bir kere daha belirtiyorum'' diye konuştu.

YÖK Başkanı Özcan da Unakıtan'a teşekkür ederek, ''Hem üniversiteler adına hem kendi adıma bu yaptığınız yardımlarla zannediyorum, üniversitelerimizdeki araştırma-geliştirme faaliyetleri daha da artacak, çok daha rahat bir şekilde çalışacağız. Teveccüh gösterdiniz'' dedi. Bu sözler üzerine Unakıtan, ''Türkiye kazanacak tabii'' karşılığını verdi.

Bir gazetecinin bu indirimin ne zamandan itibaren uygulanacağını ve ne kadar paraya karşılık geldiğini sorması üzerine Unakıtan, bunun teknik bir konu olduğunu belirterek mevzuata göre en kısa sürede uygulamaya koyacaklarını söyledi. Unakıtan, ''Eğer bizim arkadaşlarımız, 'bugün başlayabiliriz' derlerse bugün de başlarız. Ama 'şu günden itibaren başlayacağız' derlerse bizim Bütçe Genel Müdürlüğümüz o zamandan itibaren başlayacak. Eğer 'Bu ne kadar bir paraya tekabül ediyor' derseniz, bunun da bir çalışmasının yapılması lazım. Şu anda döner sermayelerden aldığımız paraları toplarsak bu, yüzde 15 idi, yüzde 5'e indirdiğimize göre demek ki üçte ikisi bundan sonra üniversitelere kalacak'' diye konuştu.

-''YAKIŞTIRMIŞSINIZ''-

Unakıtan, bir gazetecinin, ''Dün mikrofonlar açıkken YÖK Başkanı ile ilgili söylediğiniz sözler basına yansıdı. Bu konu gündeme geldi mi?'' sorusu üzerine şunları söyledi:

''YÖK Başkanı ile ilgili olanları tam duyamamışsınız ama yakıştırmışsınız. Ötekileri iyi duymuşsunuz da... YÖK Başkanımızla ilgili değildi o. Ama onun üzerinde durmuyorum. Bizim medya anlayışımız da bu. Benim yapacak bir şeyim yok. Eğer siz medya olarak o gizli gizli almaları içinize sindiriyorsanız, benim diyecek bir şeyim yok.''

Bir gazetecinin, ''Hem siz hem de Sayın YÖK Başkanı mikrofonlara takıldı. Bu medyadan mı kaynaklanıyor?'' sorusuna Unakıtan, ''Etik olmayan bir şekilde alınan ifadeler mahkemelerde bile geçerli değil. Bu yollara başvurmayın. Medya bakımından size belki magazin birtakım haberler oluyor ama bu yollara başvurmasanız daha iyi olur. Bunlar çok doğru işler değil'' karşılığını verdi.

YÖK Başkanı Özcan da bir gazetecinin ''Kırgın mısınız?'' sorusu üzerine ''Hayır'' dedi.

Açıklamaların ardından Unakıtan, Özcan'ı makam aracına kadar uğurladı. Özcan, Unakıtan ile ayrılmak üzere tokalaşırken teşekkür ederek, ''Size çok şey borçluyuz'' dedi.

Haber7



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,600 µs