En Sıcak Konular

Uzay seyahatleri 2009'da başlıyor

25 Ocak 2008 09:09 tsi
Sivil uzay mekikleri ile gelecek yıl uzaya günübirlik seyahatler düzenlenecek.

ABD'de yapımı devam eden Space Ship Two ve White Knight Two adlı sivil uzay mekikleri ile 2009 yılında uzaya günübirlik seyahatler düzenlenecek.

New York Post Gazetesi'nin tam sayfa olarak okuyucularına duyurduğu habere göre, yapımı henüz tamamlanmayan mekikten koltuk ayırtmanın bedeli 200 bin dolar. Projenin arkasındaki isim ise, ABD'de faaliyet gösteren Virgin Airways, Virgin Mobile, Virgin Records ve Virgin Cola gibi markaların sahibi İngiliz girişimci Richard Branson. Branson, "Virgin Galactic" ismini verdiği projesiyle ilgili bilgi vermek üzere geldiği New York'ta, Doğal Tarih Müzesi'nde yaptığı konuşmada, "Uzayı görmek isteyen yüz binlerce insanın, bu yolculuğu tecrübe etmesini istiyoruz" dedi.

İki ayrı parçadan oluşan uzay mekiğinin üstte bulunan kısmı, normal bir uçak mantığıyla hareket ederek bir pistten havalanabiliyor. Alt kısma bağlı olan ve uzay yolcularının içinde bulunduğu ikinci kısım ise, roketlerle hareket ediyor ve gerekli irtifaya gelene kadar uçağın altında bağlı duruyor.

Atmosferin en üst noktalarında yeterli irtifaya gelindiğinde uçak, altındaki kapsülü serbest bırakıyor ve roketlerini ateşleyen kapsül kısa bir yatay uçuştan sonra dik olarak yükselerek atmosferi geçiyor. Projenin tasarımını, Space Ship One isimli projesi 2004 yılında ödüle layık görülen havacı Burt Rutan gerçekleştiriyor.

125 ülkeden 65 binin üzerinde başvurunun yapıldığı yolculuk için, şimdiden 30 milyon dolarlık bilet satılmış durumda. Uzmanlar, bu yolculuğu gerçekleştirmek isteyenlerin özel sağlık kontrollerinden geçmesi ve uygunluk raporu alması gerektiğini vurguluyor.

dunyabulteni



Bu haber 403 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,479 µs