En Sıcak Konular

İşte Ergenekon tetikçisi

25 Ocak 2008 11:17 tsi
Orhan Pamuk suikastı için Ergenekon örgütünün görev verdiği iddia edilen tetikçi Selim Akkurt, 18 yaşında, abisinin kayıtlara ’Kürt’ diye geçen katilinin kardeşini öldürdü.

Akkurt’a, yine iddiaya göre ’Ergenekon’ sahip çıktı, 2004’te işlediği ikinci cinayetten beri örgütün ’korumasındaki’ tetikçi, planlanan Pamuk suikastı için seçildi.

ERZURUM’lu Selim Akkurt, 16 yaşındayken ağabeyi cinayete kurban gitti. Ağabeyinin katili, kayıtlara göre bir Kürt’tü. Milliyetçi ve muhafazakar bir aile yapısında büyüyen Akkurt, o tarihten sonra Kürtlere düşmanlık besledi. 2 yıl sonra ağabeyinin katilinin kardeşini öldürdüğünde, 18 yaşındaydı. Cinayetten sonra kaçtı. İstanbul’daki hemşehrileri onu koruyup, sakladı. Selim Akkurt’u, kollayıp, kaçışını kolaylaştırmak için sahte kimlik temin edenlerin arasında, ’Ergenekon’ operasyonunda gözaltına alınan uzman çavuş Muhammed Yüce de vardı.

23’ÜNDE 2. CİNAYET

Akkurt, 23 yaşında, İstanbul’da 2’nci cinayetini işledi. 31 Ağustos 2004’te Bostancı, Tataroğlu Camii önündeki otobüs durağında evine gitmek için otobüs bekleyen, bir köftecide çalışan İlhan Yatağan’ı kurşun yağmuruna tuttu. Yatağan öldü, Akkurt, yine kaçtı. Polis, cinayeti, ayrıldığı nişanlısının İlhan Yatağan’la görüştüğünü öğrenen Akkurt’un işlediğini saptadı. Ancak, Akkurt yine yakalanamadı. Uzman Çavuş Yüce ile ilişkisini hiç kesmeyen Akkurt, Beyoğlu’nda bir tekstil şirketinde güvenlik görevlisi oldu.

POLİSİN İNCE TAKTİĞİ

Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Fikri Karadağ ile tanışmasını da Yüce sağladı. ’Ergonekon’ örgütünün suikast planlarında Selim Akkurt’a tetikçi görevi verildi. 1,5 ay önce, ilk cinayetinden tam 10 yıl sonra polisin sessiz sedasız gözaltına aldığı Akkurt’a, operasyonun üzerindeki örtünün sıyrılmaması için suikast girişimi ile ilgili tek soru sorulmadı. İki cinayetten tutuklanan Akkurt, önümüzdeki günlerde soruştuma savcısı Zekeriya Öz’e ifade verecek.

'Ergenekon'cular Kürt-Türk çatışması çıkarmak istemiş
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in 'terör örgütü' nitelendirmesi yaptığı Ergenekon yapılanmasıyla ilgili polisin değerlendirme raporu hazırladığı ortaya çıktı. Ergenekon'a yönelik düzenlenen 'Vatan' kod adlı operasyonun detaylarına yer verilen raporda, yapılanmanın provokatif suikastlar ile ülkede Türk-Kürt çatışması oluşturarak kaos çıkarmayı planladığı bilgisi yer aldı.

'Vatan' kod adlı operasyon İstanbul Pendik'te bir araca yapılan operasyonda ele geçirilen belgelerle başlatıldı. Aracın sürücüsü Murat Çağlar, otomobilin Kuvayı Milliye Derneği'ne ait olduğunu söyleyince operasyonun startı verildi. Polis, mahkeme kararıyla Kuvayı Milliye Derneği Başkanı emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ'ın telefonlarını mercek altına aldı. Yaklaşık bir yıl telefonları dinlenen Karadağ'ın Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik aleyhinde konuştuğu belirlendi. Karadağ'ın kayda alınan bir konuşmasında, "Annesi Kürt, babası Arap olan bir adam bu ülkede nasıl Milli Eğitim bakanı olabilir?" diye çıkışlarda bulunduğu saptandı. Karadağ'ın ayrıca Kürt kökenli vatandaşlar aleyhine sözleri telefon takibine takıldı. Fikri Karadağ'ın, 'Elimizde binlerce hainin listesi var.' şeklinde konuşmaları da kayıtlara geçti. Karadağ'ın görüşmelerde sürekli hain listesinden bahsettiği belirlendi. Ergenekon üyelerinin kendi aralarında emir komuta zinciri oluşturdukları da belirlendi. Emekli 8 isim ve Silahlı Kuvvetler'den atılma askerlerden oluşan yapılanmada zanlıların birbirlerine görevde olduğu gibi askerî rütbelerle hitap ettiği görüldü. Alt rütbedeki elemanların Fikri Karadağ'a 'komutan' diye hitap ettiği anlaşıldı.

Vurucu birim kurmuşlar
Soruşturmada örgütün kendi içinde farklı bir yapılanma izlediği de raporlara girdi. 'Lobi' adı verilen oluşum içerisinde 'istihbarat ve araştırma' ile 'vurucu' birim kurduğu da iddialar arasında. Araştırma ve istihbarat toplama biriminin suikast vb. eylem yapılacak hedef kişilere dönük bilgi topladığı öne sürülüyor. Teknik takipte Karadağ'ın Susurluk'la birlikte adı birçok olayda gündeme gelen ve 'bir numara' olduğu öne sürülen emekli Tuğgeneral Veli Küçük'le yaptığı görüşmeler de dinlemeye takıldı. Raporda cennetten bir yaprak geldiğini iddia ederek yanındaki iki kişiyi Hz. İsa ve Hz. Musa olarak tanıtan Kuvvayi Milliye Derneği Teşkilat Başkanı Hüseyin Görüm'ün kendisini deliliğe vurduğu değerlendirmesi yapılıyor. Rapora göre, gerçekleştirilecek bir eylemde, Görüm'ün akli dengesinin yerinde olmadığı öne sürülerek cezadan kurtulması planlanıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce 'Ergenekon' adlı örgüte ilişkin hazırlanarak devletin zirvesine sunulan değerlendirme raporunda ilginç tespitler bulunuyor. Buna göre, örgüt, planladığı provokatif suikastlar ile ülkede Türk-Kürt (etnik) çatışması çıkararak kaos ortamı oluşturmayı hedefliyor.

İstanbul Emniyeti İstihbarat ve Organize Suçlarla Mücadele şubelerince bir yıl boyunca yürütülen soruşturmaya MİT de dahil oldu. Yeterli delil olmadığı gerekçesi ile operasyonun planlanandan önce gerçekleştirilmesine izin vermeyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Ergenekon konusunda MİT'e yazı gönderdiği anlaşıldı. Başsavcı Engin imzalı yazıda, MİT'in kendi açısından bu konuda çalışma ve değerlendirme yapması isteniyor.

Terörle mücadele ile Cerrahpaşa arasında mekik dokuyorlar
'Ergenekon terör örgütü' ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan zanlılardan 30'u sağlık kontrolünden geçirildi. Kamuoyunda 'Drej Ali' olarak tanınan Ali Yasak, 'Susurluk Davası' hükümlüsü Sami Hoştan ve gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinde 'azmettirici' olduğu belirtilen Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut'un da aralarında bulunduğu zanlılar gruplar halinde, Cerrahpaşa'daki Adli Tıp binasına götürüldü. Zanlılar sağlık kontrollerinin ardından yeniden şubeye getirildi. Bu arada Emniyet Müdürlüğü'nün ardından Beşiktaş'taki cumhuriyet başsavcılığınca sorguları tamamlanan zanlılardan Ahmet C., Yusuf G. ve Erdal İ. serbest bırakıldı. Gözaltında bulunan Kuvayı Milliye Derneği Başkanı Fikri Karadağ ile ilişkisi olduğu öne sürülen Satılmış B. de nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Hürriyet / Zaman
 



Bu haber 1,272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,355 µs