Kutsal joker': İnsan da yaratacak mısınız? | " /> Kutsal joker': İnsan da yaratacak mısınız? | "/>

En Sıcak Konular

'Kutsal joker': İnsan da yaratacak mısınız?

25 Ocak 2008 15:22 tsi
'Kutsal joker': İnsan da yaratacak mısınız?

O kadar çok derdimiz var ki kafamızı kaldırıp bakamıyoruz. Biz sorunlarımızla uğraşırken ‘eloğlu’ ne yapıyor diye! En çok çeyrek sütun ayrılan bir haber aslında günün ve belki de önümüzdeki günlerin en önemli haberi. Çünkü insanoğlu ilk kez bi

Bilim felsefesi açısından bu konuda bir sınır olmadığı söylenmekle birlikte, “Teo-science” gözlüğü ile bakıldığında uhrevi bakışın “dur” dediği bir yer var. O kırmızı çizgi, “tanrı konumuna” meydan okumak noktası.

Yani “yaratmak”la ilgili bir çakışma var. İnsanoğlu’nun “canlı” yaratacak “ilime” erişmesi başarı sayılır sayılmaz ayrı bir konu ama, canlı yaratma “hırs”ına erişmesi dikkat sinyallerini hak ediyor.

Bunları yazmamızın sebebi, günlük dertler arasından başınızı biraz kaldırıp, “detay ve önemsiz” gibi sunulan bir yeni gelişmeye ilginizi çekmek. Zira, “bilim insanları”(!), ilk kez bir bakterinin sentetik genomunu (DNA dizilimi) oluşturmayı başladı.

Peki bu ne demek? En yalın ifadesi şu; “Yapay yaşam” başarıldı! Yani insanoğlu, hangi renk sayarsınız size kalmış ama bir “çizgiyi” geçti!

ABD’de mukim Ventur Enstitüsü-ki sahibi ve başkanı J. Craig Ventur bilimin kötü çocuğu olarak bilinir. Resimde ki sembolizme de dikkat gerekiyor. Bir yanı bilim adamı bir yanı iş adamı olarak duruyor, bir yandan da “beyaz ve siyah” üzerinden, “hangi tarafta” olduğu meçhul adam göndermesi mevcut-ilk yapay organizmanın yaratılmasında önemli bir adım attı.

Bahis olunan bir bakterinin sentetik genomunun, DNA diziliminin yaratılması-teorik olarak-bir canlının yaratılabileceği anlamına geliyor.

Zaten tartışma da buradan başlıyor. Küçük verilse de basın organları da konuyu bu pencereden açıyor. Bu DNA yapısı daha önce “insan” tarafından yaratılmış değil!

Bakterinin genetik kodu nispeten basit sayılabilir ama mesele zorluk veya basitlikle ilgili değil. Bilimsel bir tartışma da gündeme gelebilir fakat felsefi açından yapılan, aslında “tanrının işi”!

Peki yapılan işlem tamam mı? Henüz değil. Zaten kendileri de “ilk yapay organizmayı yaratmaya başlamak” olarak tasvir ediyorlar yaptıklarını. Bakteri'nin seçilmiş olması da ilginçb. Zira biliniyor ki bu canlılar "her şart" altında yaşıyor!

Bundan sonra nasıl bir “güzergah” izlenir? Bu buluş ve deneyler devam edecek. Nasıl ve ne zamam, ne olur kestirmek güç. Ama görünen o ki, “bir gün” bilim, insanın sentetik genomunu, yani “sentetik yaşamı”, yani “sentetik insan”ı “yaratmak isteyecek.

Gidişat bu. Ve bu gidişat hemen tahmin edilebilir ki, büyük tartışmalara neden olacak.



Bu haber 1,492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,107 µs