En Sıcak Konular

CHP'nin aklı 22 Temmuz'da kaldı

25 Ocak 2008 14:23 tsi
CHP'nin aklı 22 Temmuz'da kaldı CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, TÜİK’in açıkladığı nüfus istatistiklerine göre 5 buçuk milyon seçmenin 22 Temmuz seçimlerinde oy kullanmadığını açıkladı ve konuyla ilgili olarak TBMM’ye soru önergesi verdi.

Onur Öymen, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, “TÜİK’in rakamlarına göre 5.5 milyon civarında vatandaşımızın seçme yaşında olduğu halde 22 Temmuz 2007 seçimlerinde oy kullanma hakkında mahrum bırakıldığı sonucu çıkmaktadır” dedi.
Önergesinde, 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) toplam seçmen sayısını 42 milyon 533 bin olarak belirlediğini hatırlatan Öymen, “Yasalarımıza göre 18 yaşından büyük bütün vatandaşlarımızın seçimlerde oy verme hakkı bulunduğundan bu rakam aynı zamanda Türkiye’de 18 yaşından büyük vatandaşlarımızın sayısını da gösteriyordu” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 22 Ocak 2008’de açıkladığı resmi nüfus sayısı rakamlarına göre 18 yaşından büyük vatandaşların sayısının 48 milyon olarak açıklandığını ifade eden Öymen, YSK’nın rakamlarıyla TÜİK rakamları arasında 5,5 milyonluk bir fark bulunduğuna dikkat çekti. Öymen önergesinde şunları belirtti:

“Devletin istatistik alanında en yetkili kurumu olan TÜİK’in rakamları devletin bütün hesaplamalarında temel veri olarak dikkate alındığından bu durumda 5 milyon civarında vatandaşımızın seçme yaşında olduğu halde 22 Temmuz 2007 seçimlerinde oy kullanma hakkında mahrum bırakıldığı sonucu çıkmaktadır. Bu durum seçimlerin demokrasinin kurallarına uygun olarak yapıldığı konusunda çok ciddi kuşkular yaratacak niteliktedir. Kaldı ki, TÜİK’in il bazında verdiği sonuçlar dikkate alındığında birçok ilimizde çıkarılacak milletvekili sayısının 22 Temmuz 2007 seçimlerinde YSK’nın o iller için tespit ettiği milletvekili sayısından farklı olduğu görülmektedir. Bu da seçim sonuçlarını sakatlayıcı nitelikte bir durum yaratmaktadır.

Yukarıdaki bilgiler 22 Temmuz seçimlerinin seçme hakkına sahip bütün vatandaşların iradesini yansıtmadığı sonucunu doğurmaktadır. Bu durumda hükümet demokrasi kurallarıyla bağdaşmayan bu durumun düzeltilmesi için ne gibi önlemler almayı düşünmektedir?”

8 sütun

 



Bu haber 138 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,441 µs