En Sıcak Konular

Erdoğan'dan Yunanistan'a mesaj

25 Ocak 2008 14:53 tsi
Erdoğan'dan Yunanistan'a mesaj Yunanistan ile olan sorunların çözümünden yana olduklarını belirten Başbakan Erdoğan "Aramızdaki sorunları, ihtilafları, anlaşmazlıkları yüzyıldan bu yana konuşuyoruz. Bunları konuşmaya devam edebiliriz. Yeni bir 49 yıl daha bekleyebiliriz. Bizim bekleme

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ve Türkiye arasındaki sorunların çözülmesinden yana olduklarını ifade ederek, "Aramızdaki sorunları, ihtilafları, anlaşmazlıkları yüzyıldan bu yana konuşuyoruz. Bunları konuşmaya devam edebiliriz. Yeni bir 49 yıl daha bekleyebiliriz. Bizim beklemeye pek niyetimiz yok. Bu işleri çözelim, bitirelim" dedi.

Erdoğan, konuk Yunanistan Başbakanı Karamanlis ile birlikte TOBB-DEİK, TÜSİAD ve Yunan Girişimciler Federasyonu (SEV) işbirliğiyle İstanbul'da gerçekleştirilen Türk-Yunan İş Forumu'na katıldı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi bir önemi olduğuna dikkat çekerek, 49 yıl aradan sonra gerçekleşen ziyareti de çok önemsediklerini vurguladı. Erdoğan, Başbakan Karamanlis ile birlikte gelen Yunanistan'ın üst düzey iş dünyası heyetinin gelmesine de ayrıca önem verdiklerini belirterek, "Ziyaretin ardından inanıyorum ki ilişkilerimiz daha iyi noktaya taşınacaktır" dedi.

"BEKLEMEYE PEK NİYETİMİZ YOK"

Başbakan Erdoğan, barışın, istikrarın ve kalkınmanın temelinde ekonomik ve ticari ilişkilerin yattığını vurgulayarak, Türkiye ile Yunanistan'ın tarihten bu yana gelen İlişkilerine değindi. Yunanistan ile Akdeniz'de Balkanlar'da iktidarın sağlanması, enerji arz güvenliği ile enerji yollarında ortak hareket edilmesi halinde bundan karlı çıkılacağını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Aramızdaki sorunları, ihtilafları, anlaşmazlıkları yüzyıldan bu yana konuşuyoruz. Bunları konuşmaya da devam edeceğiz. Geçenlerde Ankara'daki görüşmelerde bir gazeteci sordu 'Bir 49 yıl daha bekleyecek misiniz?' Bizim gerçekten de beklemeye niyetimiz yok. Bu işleri çözelim, bitirelim. Hak, hukuk çerçevesi içerisinde adil, kapsamlı kararlar alarak, bu yola küresel barışa zemin oluşturacak şekilde devam edelim. Dünya bizim aramızdaki sorunlara benzer sorunlarına çözüm getirip ileriye baktı. İnşallah bizde bu adımları atıyoruz. Basit sorunlara takılıp kalmanın kendimiz için halkımız için ülkelerimiz ve bölgelerimizin geleceği için çok mühim kayıptır."

TÜRK VE YUNAN MEDYASINA ELEŞTİRİ

Erdoğan konuşmasının devamında her ülke medyasının bu süreçteki tavrını eleştirdi ve şöyle konuştu:

"Halklarımız noktasında bu barışı destekleyen bazı kurum ve kuruluşlar yardımcı olmalı, sadece siyasilerle çözelim dersek yanlış olur. Kurum ve kuruluşlarında buna katkıları gerek. Ülkelerimizin yazılı ve görsel medyası bu işe destek versin, sürekli bu işleri tahrik etmesin. Burada çok ciddi sıkıntımız var. Bizim medyamızda da bu sıkıntı var, Yunanistan medyasında da bu sıkıntı var. 'Yunanistan Başbakanı Türkiye'yi ziyaret etti ama eli boş dönüyor' bu tür başlıklar atmak mıdır önemli olan yoksa bardağın dolu tarafını göstermek midir önemli olan."

"ANLAŞMAZLIKLAR BİR AN ÖNCE BARIŞÇIL ÇÖZÜMLERE KAVUŞSUN"

İki ülke arasındaki siyasi ve ticari bağların güçlendirip kuvvetlendirmek amacında olduklarını dile getiren Erdoğan, Yunanistan'da 150 bine yakın soydaşın yaşadığını, Türkiye'de de sayısı az olsa da Rum vatandaşların bulunduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye'de vatandaşlıktan çıkarılmayan 10 binlerce Rum'un bulunduğunu ancak bunların başka yerlerde yaşadığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Sayın Karamanlis'e söyledim. Türkiye'de onlar için vatandaşlıktan çıkarılmadıkları için burada yaşamalarının zemini hazır. Burada herhangi bir sıkıntı yok. Aramızdaki sorunlar imkanlarımızı ve fırsatlarımızı gölgelemesin. Aramızdaki anlaşmazlıklar bir an önce barışçıl çözümlere kavuşsun ve iki ülke olarak geleceği birlikte ele alayım. Mutlu geleceği birlikte inşa edelim. Şurada batak bir arazi var. Biz bu araziden geçmeye kendimizi zorlamıyoruz. Öte tarafta kurak arazi var, oradan geçelim. Sorunlu bölgelerde asla yoğunlaşıp, takılıp kalmayalım. Sorunsuz bölgelerden yolumuza devam edelim. Bir taraftan da sorunlarımızı çözmeye devam edelim. Önemli olan mutlu yarınlara kavuşabilmek."

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliğinin her geçen gün artıyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, iş çevrelerinin yoğunlaşacağı işbirliğinin iki ülke ilişkilerine önemli katkı sunacağını dile getirdi.

Konuşmasına Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu duruma ilişkin bilgi vererek devam eden Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2006 yılında yüzde 42 artışla 2 milyar euroya ulaştığını, Türkiye'nin Yunanistan'ın beşinci büyük ortağı haline geldiğini ve hedefin ticaret hacmini 4 milyar euro düzeyine çıkarmak olduğunu söyledi. Türk yatırımcıların Yunanistan'da yatırımlarını artırmalarını arzu ettiklerini dile getiren Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Karamanlis'in EXPO 2015-İzmir için Türkiye'ye destek vermesinden duyduğu memnuniyeti de "Milano karşısındaki kararlılıklarını da açıkladılar teşekkür ediyoruz" sözleriyle dile getirdi.

Dünya bülteni



Bu haber 212 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,939 µs