En Sıcak Konular

‘Bazı Türk kurumları Nükleer’i yaymak istiyor!’

25 Ocak 2008 17:03 tsi
‘Bazı Türk kurumları Nükleer’i yaymak istiyor!’ Biz de duyduğumuz da aynı soruyu sorduk; 'Ne demek ki bu?' ABD ile Türkiye arasında nükleer işbirliği anlaşması Bush tarafından onay için Kongre’ye gönderildi. Gündeme yeni geliyor gibi görünse de bu anlaşma ta 2000 yılında imzalanmış. E, peki ned

5 Kasım tarihli Bush-Erdoğan görüşmesinde gözler o sırada başka bir konuya “focus” yaptığından, nükleer işbirliğine ilişkin bilgiler daha sonra kamuoyuna yansımıştı.

Gerçi kısa süre sonra bu görüşmede enerjinin başlıbaşına bir rol oynadığı anlaşıldıysa ve Cumhurbaşkanı Gül’ün Beyaz Saray ziyaretinde enerji başat konu olarak öne çıktıysa da, “nükleer işbirliği” konusu biraz da gündemin dışında kaldı.

Fakat bu konuyu çok dışarda tutmayanlar da varmış. ABD Başkanı George W. Bush, ABD ile Türkiye arasında barışçı amaçlarla nükleer işbirliği yapılmasını öngören anlaşmayı Kongre’nin onayına sundu.

Bu bilgi taze bir haberden geliyor ve aslında bizim o günden beri fazlaca üzerinde durmadığımız, Türkiye’nin nükleer santral konusunun ABD’de yakından takip edildiğini gösteriyor.

Peki ama bu anlaşma ne? Başkan Bush, Kongre’ye gönderdiği mesajda, "Bu anlaşma, NATO müttefikimizle aramızdaki siyasi ve ekonomik ilişkileri güçlendirecek ve Türkiye’de kurulması planlanan sivil nükleer sektöre ABD sanayinin nükleer ihracat yapabilmesinin gerekli yasal altyapısını oluşturacak" demiş bulunuyor.

Bu da iyi ama bu anlaşma ne hala belli değil. Ya da biz öyle sanıyoruz! Anlaşma, Amerikan şirketlerinin, Türkiye’ye sivil amaçlarla nükleer teknoloji, malzeme ve enerji reaktörü kurulmasında kullanılacak teçhizatı aktarabilmesini öngörüyor.

Anlaşmanın “uygulamaya girmesi için” Kongre’nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi’nde de onaylanması gerekiyor. Dikkatinizi çekeriz. “uygulamaya girmesi için” deniyor.

Yoksa anlaşma zaten imzalanmış! Ne zaman 26 Temmuz 2007 tarihinde! Yani yaklaşık 7 buçuk yıl önce. Peki ABD Kongresi bu anlaşmayı onaylayacak mı? Çok muhtemelen. Zira bu anlaşmanın maddelerine bakıldığında görülüyor ki, ABD’yi tedirgin edecek bir şey yok. Bunun dışında ABD mallarını yine Türkiye’ye satacak.

Peki Türkiye bu anlaşmayı kabul edecek mi? Dediğimiz gibi anlaşma 2000 yılında zaten imzalanmış. Hatta Türkiye, 2004 yılının Ocak ayında onaylanmasının da uygun bulunduğu bir kanun da çıkarmış. (14.01.2004-5068)

O halde bu anlaşma neden şimdi ortaya çıktı veya bu kadar zamandır anlaşma ne oldu diye de sormak gerekiyor. Çünkü 2000 yılında zamanın ABD Başkanı Clinton da anlaşmaya onay vermiş.

Anlaşmanın bu kadar zaman kadük kalmasının nedeni, eğer doğruysa (!), “Bazı ABD kuruluşlarının, ‘bazı özel Türk kurumları’nın, nükleer malzemelerin yayılmasına yönelik bazı faaliyetlerde bulunduğunu ima eden bilgiler edinmesi"!

Hepsi bu!

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 1,636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,945 µs