En Sıcak Konular

DTP yerel seçimlere katılabilir mi?

25 Ocak 2008 16:14 tsi
DTP yerel seçimlere katılabilir mi? Yüksek Seçim Kurulu 2009 Mart Ayı'nda yapılacak yerel seçimlere hangi partilerin katılabileceğini açıkladı. Resmi Gezete'de yayınlanan YSK'nın listesinde hakkında kapatma davası açılan DTP de yer alıyor. Peki DTP yerel seçimlere katılabilecek mi?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya Anayasa Mahkemesi'ne DTP'nin kapatılması istemiyle 16 Kasım'da dava açmıştı. Yalçınkaya, Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği iddianamede, DTP'li 8 milletvekili ve 221 üye hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak getirilmesini talep etmişti.

DAVA ÖNCE GÖRÜLMEDİK BİR TALEP DE YERALIYOR
Başsavcı, DTP'nin eylemlerinin ve üyelerinin beyanlarının "devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne" aykırılık oluşturduğunu gerekçe gösterdiği iddianamesinde, daha önceki benzer iddianamelerde görülmeyen bir talepte de bulunmuştu. Yalçınkaya, hazırladığı kapatma iddianamesinde, Anayasa Mahkemesi'den dava sürecinde yapılacak seçimlere DTP'nin katılmaması, üyelerinden yetkililerine hiç bir partilinin, bağımsız ya da başka parti listesinden yerel ya da genel seçimlerde aday olamaması,hatta üye kaydının da durdurulması yönünde de karar almasını talep etmişti.

ANAYASA MAHKEMESİ KABUL ETMİŞTİ
Yalçınkaya'nın iddianamesi Anayasa Mahkemesi tarafından 23 Kasım'da kabul edilmişti. DTP'nin ön savunma yapması için yasal 1 aylık süre doldu. Partinin 3 aylık ek süre talebini değerlendiren Anayasa Mahkemesi 1 aylık daha ek süre verdi.

YSK'NIN LİSTESİNDE DTP'NİN DE İSMİ VAR
Yüksek Seçim Kurulu dün Resmi Gazete'de de yayınlanan 'seçime girecek partiler listesi'nde DTP'nin de ismi yeralıyor. 2009 Yerel Seçimleri'ne katılabilicek 21 partinin arasında DTP'nin de bulunması kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı. Seçimlerden önce Anayasa Mahkemesi DTP'yi kapatırsa, yerine kurulacak başka bir parti seçime girebilir mi?

KAPATILIRSA YSK YENİ BİR KARAR ALIR
Konuyu sorduğumuz Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Yazıcı DTP'nin kapatılma kararının henüz verilmediği için listede olmasının normal olduğunu söyledi. "Şuanda hakkında kapatma kararı verilmemiş, hukuken var olan bir parti sözkonusu" diyen Yazıcı, "Bu bir parti olmaktan gelen Anayasal haklarını kullanır. Eğer 2009 yerel seçimlerinden önce kapatılırsa, o zaman da YSK yeni bir karar alır." dedi.

2009 YEREL SEÇİMLERİNE KATILABİLECEK PARTİLER
YSK'nın açıkladığı 2009 Yerel Seçimleri'ne girebilecek partiler: "Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Demokratik Toplum Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Hürriyet ve Değişim Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Sosyaldemokrat Halk Partisi ve Türkiye Komünist Partisi."

8 SÜTUN

 



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,723 µs