En Sıcak Konular

TÜSİAD'dan Türban uyarısı

25 Ocak 2008 16:34 tsi
TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, dünya ekonomisinin bir krize doğru ilerlediğini ve Türkiye'de de tartışılması gereken en önemli konunun ekonomi olduğunu belirtti.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) 38. Genel Kurulu İstanbul'da yapılıyor. Genel Kurul'da TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç 'un ardıNdan söz alan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ önemli uyarılarda bulundu.

2008'in zor bir yıl olacağının altını çizen Yalçındağ, dünyanın bir krize doğru ilerlediğini ve Türkiye'nin tüm enerjisini ekonomiye vermesi gerektiğini belirtti. Karamsar bir tablo çizmek istemediklerini belirten Yalçındağ, sadece önemli bir noktaya işaret ettiklerini kaydetti.

TÜRBAN DAHA RAHAT BİR ORTAMDA TARTIŞILMALI

Arzuhan Yalçındağ, 2008'in Dünya ekonomisi açısında ve Türkiye açısından zor dönem olacağının öngörüldüğünü ancak Türkiye'nin yeni yıl türbanı tartışarak girdiğini kaydetti.

"Ortada bir sorun var, buna şüphe yok" diye konuşan Yalçındağ, "Bir tarafta başını örttüğü için eğitim hakkı elinden alınan kızlarımız var, diğer yanda 15 yaşında başı zorla örtülen kızlarımız var ancak öte yandaN da serbestlik getirilmesinin ardından çevre baskısı nedeniyle başını örtmek zorunda kalmaktan korkanlar var" dedi.

Yalçındağ, türban sorununun daha rahat bir ortamda tartışılması gerektiğini de vurguladı

2008'de ABD başta olmak üzere gelişmiş ülke piyasalarından kaynaklanan sıkıntıların ülkemizi de yakından ilgilendirdiğini kaydeden Yalçındağ, "ekonomiden gelen sinyaller olumlu değil. Büyüme yavaşladı, işsizlik artmaya başladı, kamu maliyesinde disiplin zedelendi... Bu yıl bize kolaylık vaad etmiyor. Büyümedeki yavaşlama eğilimini tersine çevirecek bir gelişme yok. Ayrıca kamu maliyesi yaklaşan seçimler nedeniyle daha da bozulabilir. Büyümenin ve cari açığın finansmanı daha zor şartlarda gerçekleşebilir" diye konuştu.

KOÇ: GERGİNLİKTEN UZAK DURUN

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mustafa Koç da, 2001 yılının  dünya şartlarına göre tasarlanmış olan uyum programı ile sağlanabilecek  iyileşmenin sınırına gelindiğini belirterek, “Dikkatleri dağıtacak,  toplum içinde kutuplaşmalar, gerginlikler yaratacak siyasi tavırlardan  uzak durmak şart” dedi.

Küresel konjonktürdeki gelişmelerin, rahat bir 2008 geçirilemeyeceğini  gösterdiğine işaret eden Koç, ekonominin kendi iç dinamiklerinin de 2008 için uyarı işaretleri  verdiğine dikkat çekti. Koç, hızlı büyüme düşük enflasyon dengesini  korumakta güçlük çekildiğinin 2007 yılında ortaya çıktığını, 2007 yılı  için öngörülmüş olan yüzde 5 büyüme hızının da altında kalınacağının  tahmin edildiğini dile getirdi.

Koç, “Açıktır ki, 2001 yılının dünya şartlarına göre tasarlanmış olan  uyum programı ile sağlayabileceğimiz iyileşmenin sınırına gelmiş  durumdayız. İçerden ve dışardan gelen bu baskıları aşabilmemiz için  ekonomimizi uzun vadeli bir perspektifle yeniden yapılandırmamız şart.  Bunu sağlayabilmek için, geleceğin dünyasını iyi analiz eden, daha fazla  katma değer üreten, dış talep ve kaynaklardan daha fazla pay almamızı  sağlayacak, göreceli üstünlüklerimizi iyi kullanan, yeni bir strateji ve  uygulama programı yapmak zorundayız. Kısacası Türkiye ekonomisine yeni  bir ruh ve yeni bir ivme kazandırmalıyız” diye konuştu.
        
Verilerin, bugün böyle bir hamle yapılmadığında yarışta ciddi biçimde  geri kalınacağını gösterdiğini belirten Koç, şöyle konuştu:

"Her şeyden önce ekonomiyi gündemin en üst sırasına, toplumun hayatının  odağına yerleştirmek gerekiyor. Farklı toplumsal kesimler arasında bir  uzlaşma sağlamak gerekiyor. Liderlik ve iletişimle tüm toplumu seferber  etmek gerekiyor. Bütün bunlar ancak huzurlu bir siyasal ortam içinde  gerçekleştirilebilecek şeyler. Dikkatleri dağıtacak, toplum içinde  kutuplaşmalar, gerginlikler yaratacak siyasi tavırlardan uzak durmak  şart. Yasama ve yürütmede toplumsal mutabakat sağlanmasına özen  gösterilmesi huzur ortamının tesisi için hayati önem taşıyor.”

2008 yılı içinde anayasa tartışmalarının böyle bir risk barındırdığını  söyleyen Koç, sağlıklı tartışmalar sonunda çağdaş bir anayasaya  kavuşmanın Türkiye'nin atılımı için bir zemin oluşturabileceğini, ancak  bunun için yeni anayasayı toplumsal huzurun sağlanmasının bir platformu  haline getirmek gerektiğini kaydetti.

aktifhaber

 



Bu haber 392 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,117 µs