En Sıcak Konular

Avrupa'da Çeçen mülteci dramı

25 Ocak 2008 21:40 tsi
Avrupa'da Çeçen mülteci dramı
Polonya'ya gelen Çeçenler buradan Avrupa içlerine gitmek istiyor fakat Fransa'dan başka kendilerini kabul eden yok.

Polonya'nın sınırların ortadan kalktığı Şengen bölgesine dahil olmasını fırsat bilen Çeçenler Polonya'ya gelip diğer Avrupa ülkelerine geçmeye çalıştılar, fakat ümitleri hüsran oldu.

Polonya'nın seyahat özgürlüğünün olduğu Şengen bölgesine resmen dahil olduğu 21 Aralık'tan önce binlerce Çeçen, Rusya ordusu işgalindeki Çeçenistan'dan kaçıp seyahat özgürlüğünden faydalanarak diğer Avrupa ülkelerine geçmek istedi ancak kendilerine Polonya ve Fransa hariç diğer Avrupalılar hoşgörü göstermedi.

Polonya'daki binlerce Çeçen mültecinin bir rüyası var. O da Batı Avrupa'ya yerleşmek. Özellikle Fransa'ya. Bu sebeple sınırların olmadığı Şengen bölgesinin bir ay önce genişletilmesine memnun oldular.

Polonya'da bulunan Çeçen mültecilerden Ruslan, "Fransa'ya gitmek istiyorum. Buradaki herkes Fransa'ya gitmek istiyor." dedi.

NİCOLAS SARKOZY'İ DİĞER AVRUPA LİDERLERİNDEN FARKLI GÖRÜYORLAR

Ruslan Çeçenistan'ın başkenti Grozni'den bir ay önce gelmiş. Polonya'nın başkenti Varşova yakınlarındaki Debak mülteci kampından ayrılarak Fransa'ya gitmek istiyor. "Burada yaşayamıyoruz. Hayat şartları kötü. Fransa'ya gitmek istiyorum. Nicolas Sarkozy mutlaka bize yardımcı olur." dedi.

Dabak'taki mültecilerin bir çoğu Ruslan'la aynı düşü paylaşıyor. Onlara göre, Polonya Şengen serbest-seyahat bölgesine katıldığından, şimdi Fransa'ya gitme hayalini gerçekleştirmek kolay.

21 Aralık gece yarısı atılan imzalarla 15 eski Şengen üyesi devletle, çoğu eski komünist yeni 9 ülkenin sınırları birleşti. öylece bir kişinin Şengen bölgesine adımını atmasıyla Avrupa'nın batısına kadar gitmesi mümkün. Çünkü yeni üye devletler dış sınır kontrollerini güçlendirdiler.

Debak mülteci kampı direktör yardımcısı Waldemar Mikolajczyk, "Çoğu Kafkasya bölgesinden, bir çok insan, 21 Aralık'tan önce Polonya'ya daha batıdaki Avrupa ülkelerine geçebilmek için geldi. 21 Aralık'tan önce geldiler, çünkü Şengen'e geçtikten sonra Polonya'nın doğu sınırlarını kapatmasından korktular. Eylül-Ekim'de günde ortamala yüz kişi gelirken, aralık ayının yarısında gelenler 250 ila 300 idi." şeklinde konuştu.

Mikolojczyk'e göre, Polonya'daki mültecilerin çoğu Polonya'da kalmak istemiyor. Aralık 21 ve 7 Ocak arasında Polonya'daki mülteci kamplarından yaklaşık bin 300 kişi ayrıldı. Dabak mülteci merkezinde sadece bir gün içinde 32 kişinin kaybolduğu belirlendi.

POLONYA'DAN AVRUPA'NIN İÇLERİNE GİDENLER GÖZALTINA ALINDI, SINIR DIŞI EDİLDİ

Ancak Avrupa'nın batısına gidenlerin bir çoğu gözaltına alındı. Avrupa Birliği (AB) yasasına göre, mülteciler, Polonya'da olduğu gibi gittikleri ülkede kalabilmek için ilk önce sığınma hakkı istemesi gerekiyor. Polonya'nın Şengen'e katılmasından iki gün sonra, 48 Çeçen Polonya dışında, Varşova'dan Viyana'ya giden trende gözaltına alındı. Bundan bir kaç gün sonra, bir başka yasa dışı sınır geçiş girişiminde 12'si çocuk 28 Çeçen gözaltına alındı. Son günlerde Polonya'dan ayrılan Çeçen sayısında bir azalma görülüyor.

Mikolojczyk, "Buradan ayrılan ve gitmek istedikleri yerlere ulaşamayanlarla temas halindeler. Buradan gidenlerden bazıları gitmek istedikleri ülkeye ayak basamadan kendilerini kapalı gözaltı merkezlerinde buldular." dedi.

Kırklı yaşlarında bulunan Hamid, "kişisel güvenlik sebebiyle" Çeçenistan'dan kaçtığını söyledi. Eylül'de Polonya'ya gelen Hamid, trenle ve yürüyerek Avusturya'ya illegal giriş yaptı. Avusturya'ya gittiğinde Avusturya polisi ile temas kurdu. Ancak gözaltı merkezine kondu ve Polonya'ya geri sınır dışı edildi.

Hamid, Polonya'ya döndüğünden beri Debak'ta üç yatağın bulunduğu küçük bir odada yaşıyor. Odanın duvarında elle çizilmiş bir cami resmi ve dünya siyasi haritası bulunuyor. Haritada bütün Avrupa ülkelerinin sınırları iyice işaretlenmiş.

Çeçenistan, haritada Rusya'nın bir parçası olarak gösteriliyor. Pencere yakınında katlanmış battaniye namazlık vazifesi görüyor. Hamid, Polonya'nın bugün kendisine mülteci statüsü vereceğini ümit ediyor.

Hamid, "Polonya'da kalmak istiyorum, çünkü buradaki insanlar iyi ve bizim durumumuzu anlıyor. Böyle olmasa idi Fransa'ya gitmek isterdim. Oradaki insanlar da güzel karşılıyorlar." şeklinde konuştu.

dunyabulteni



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,204 µs