En Sıcak Konular

Irak petrol üretimini artırmayı hedefliyor

25 Ocak 2008 22:13 tsi
Irak Petrol Bakanı Hüseyin El Şehristani, bu yıl petrol üretimini önemli miktarda artırmayı hedeflediklerini açıkladı.

İsviçre'nin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomik Forumu toplantılarına katılan Hüseyin El Şehristani, bu yıl, kapasitelerinin altında üretim yapan petrol alanlarından daha fazla verim alınması için anlaşmalar imzalamayı umut ettiklerini söyledi.
 
Irak'taki petrol üretiminin geçen yıl, Saddam Hüseyin'in devrildiği 2003 yılından bu yana en yüksek düzeyine eriştiğini ifade eden El Şehristani, son 3 ayda petrol üretimini günde 400 bin varilin üzerinde yükselttiklerini, 2008'de de aynı miktarda yükseltmeyi planladıklarını kaydetti.
 
Petrol fiyatlarında son dönemlerde görülen yükselişin ham petrol sıkıntısıyla ilgisinin bulunmadığını ileri süren El Şehristani, tersine piyasada insanlarından istediğinden fazla ham petrol bulunduğunu, petrol pazarının esaslarına aldırmayan spekülatörler tarafından petrol fiyatları üzerinde bahis oynandığını dile getirdi.
 
Son günlerde petrol fiyatlarında görülen artışı, piyasaya sunulan ham petrol miktarının azlığıyla açıklamanın yanıltıcı olduğunu öne süren El Şehristani, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve diğer üretici ülkelerin fiyat dengesinin sağlanması için herhangi bir girişimde bulunmadığını söyledi.
 
OPEC ve tedarikçi diğer ülkelerin piyasaya yalnızca alıcıların ihtiyacı kadar petrol verdiklerini ifade eden El Şehristani, piyasaya ihtiyacından fazla petrol sağlayabilmeleri durumunda, OPEC'in de her zaman üretimini artırmaya hazır olduğunu belirterek, "Unutmamalısınız ki, uygulamada tüm OPEC ülkeleri kendi kapasiteleri kadar petrol üretiyorlar" dedi.
 
Irak Petrol Bakanlığı, dünkü açıklamasında, 2007 yılının ocak ayında 1.9 milyon varil olan günlük petrol üretiminin, geçen yılın kasım ayında günlük 2.4 milyon varile, geçen ay da günlük 2.475 milyon varile yükseldiğini kaydetmişti.
 
cnnturk



Bu haber 453 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,271 µs