altında ne var? | " /> altında ne var? | "/>

En Sıcak Konular

Hillary'nin 'Türkiye sevgisi'nin altında ne var?

27 Ocak 2008 23:47 tsi
Hillary'nin 'Türkiye sevgisi'nin altında ne var? ABD’de Başkanlık seçimlerinde Başkan adaylardan biri de Hillary Clinton. Clinton geçtiğimiz günlerde 'Türkiye'yi ne çok sevdiği' ve 'Ermeni soykırımı tasarısına karşı olduğu' yolunda açıklamalar yaptı. Oysa olayın iç yüzü biraz farklı. Hillary&

Kaan Kıymaç/ iyibilgi

ABD’de Başkanlık seçimleri yaklaştıkça, adayların arasındaki gerilim de yükseliyor. Geçtiğimiz günlerde Demokrat aday Hussein Barrack Obama’nın Ermeni soykırımı yasa tasarısını desteklemesi üzerine, Demokratların diğer adayı Hillary Clinton, Türkleri ‘Ne çok sevdiği’ne dair açıklamalar yaptı! Oysa olayın iç yüzü biraz farklı. Hillary’nin Türk hamlesi’nin Hasan Köni’yle konuştuk.

Hillary Clinton, Obama’nın ‘Ermeni soykırımı’nı desteklemesi üzerine, Türkiye’yi ve Türkleri çok sevdiğini, soykırımın ise tarihçilerin işi olduğunu ilan etmeye başladı. Seçimi kazanırsa, ilk iş İstanbul’a gelecekmiş. Bugüne kadar sözde soykırımla ilgili her yasanın geçmesi için imza atan ve bugün de bu imzaları çekmeyen Clinton, neden böyle bir hamle yaptı?

Azınlık oyları ve seçim sırasında yaptıkları para destekleri çok önemli. ABD seçimleri dünya tarihinin en çok para dönen seçimleri. Kim daha çok para toplarsa seçimi de o kazanıyor. Parayı en çok verenler de Yahudi lobileri.

Seçim sonunda soruyorlar, “Şu kadar para verdim, şu yasayı çıkartmadınız” “Bunca paraya rağmen şunu söylemediniz.” Bir sonraki dönemde o parayı vermeyerek, adayı cezalandırıyorlar. Tamamen paralı bir sistem. Partiler devamlı değil. Seçim bazında örgütleniyor, seçim kampanyaları üzerinden yürüyor. Seçimlerin ardından dağılıyorlar.

Bu durumlar da seçimi alana kadar Uluslararası gerçek konjontüre ters düşen ve iç politikayı destekleyen sözler söylemek zorunda kalıyorlar.

Yani Clinton yalan söylüyor?

Evet, Türk Dışişleri de bunu biliyor. Sonradan sırası geldiğinde gerçek politikalar devreye giriyor, halkı ikna politikaları, Ermeni liderlerine durumu anlatan sistemler ortaya çıkıyor.

Aynı durumu Fransa’da yaşadık. 2001 yılında Ermeni soykırımı yasa tasarısı Fransa meclisinde tartışılmaya başlandığında, Bülent Akarcalı Başkanlığında milletvekillerinin de içinde olduğu bir komisyonla Fransa’ya gittik. Ben o dönem Dışişleri’nin temsil ediyordum.  Parlamento’da konuştuk.

Tasarıya imza atan milletvekili, ‘Benim bölgemde 23 bin Ermeni var, bulun 23 bin Türk’ü, oy versinler, ben de çekeyim imzamı. 1915 yılında yaşanan bir olay beni hiç ilgilendirmiyor’ diyor.

‘Siz Osmanlı belgelerini okudunuz mu?’ diye soruyorsunuz. ‘Neden 500-600 sayfayı okuyayım ki?’ diyor. Onun için önemi olan seçilmek.

ABD’de yaşayan Ermenilerin, bir kimlik sorunu haline geldi bu. ‘Soykırıma uğradım, soykırım var ki varım’ diyor. Yahudiler de böyle. Günde 10 Arap öldürüyor, 1945’te Almanya’da biz soykırıma uğradık diyorlar.

Peki Clinton’un Türkiye sevgisinin altında başka bir şeyler yatıyor olabilir mi?

Bu anlamda size birkaç şey söyleyebilirim:

Bugün, devlet mekanizmaları sisteme dahil oluyor.

Çünkü Türkiye enerji hatlarının üstünde,

Türkiye, Ortadoğu’da dengeleri koruyan bir ülke,

Türkiye, Orta Asya’ya yapılacak Amerikan yatırımların açılma kapısı,

Türkiye, Çin’de 35 milyon, 40 milyon soydaşı bulunan bir ülke.

Hillary 1915 yılında yaşanan bir olayla gerçekten ilgili değil. Kendi ülkesi Irak’ta bugüne kadar 1 milyon kişiyi öldürmüş. Baskılı, resimli, üzerine kitaplar çıkmış, kanıtları var yani.

ABD’de politikanın çıkar üstüne kurulu olduğunun bir kanıtı aslında bunlar değil mi? Onları soykırım ilgilendirmiyor. Soykırım üzerinden kazanacaklarıyla ilgileniyorlar?

Öyle. Amerikalılar 1 milyon Iraklıyı öldürüyor. Bunu dert etmiyorlar. Peki 1915’te yaşanan Ermeni olaylarını mı hatırlayacaklar? Bu tamamen oya yönelik bir oyun. Afganistan işgal altında, Irak tüm söylenenlerin yalan çıkmasına rağmen işgal altında. İran’la çatışmak istiyor. Böyle bir ülke, geliyor birden İnsan Hakları’nın hatırlayarak, 1915 olaylarını kafasına takıyor. Olabilir mi?

Bunlar çok kez tartışıldı. ABD Kürt olayını destekleyecek, Ermeni soykırımını destekleyecek, sonra nasıl çıkıp Türkiye NATO müttefiki diyecek?

Bir de bu propagandalardan çıkan bir iş kolu var. Ermeni soykırımı kitaplarından anahtarlıklarına kadar 100 milyon dolarlık bir sektörün önü de kesilmiyor.”

Son olarak Clinton’un Türklere karşı bu sıcak tutumunu ne derece gerçek ve samimi buluyorsunuz?

Yine birkaç cevap verebilirim

Birincisi, günlük gerçeklerle uyuşmuyor

İkincisi, uluslar arası güç politikasıyla uyuşmuyor.

Üçüncüsü de ABD’nin bugünkü tutumuyla uyuşmuyor.

Bu kadar insan öldürüp, İnsanlık bekçisi yapan bir ülkede bunlara kimse inanmaz.

www.iyibilgi.com özel Kaan Kıymaç



Bu haber 2,674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,322 µs