'Irk planı' tutacak mı? | " /> 'Irk planı' tutacak mı? | "/>

En Sıcak Konular

Clintonların 'Irk planı' tutacak mı?

27 Ocak 2008 19:27 tsi
Clintonların 'Irk planı' tutacak mı? ABD Başkanlık seçimlerinde, başkan olma ihtimali en yüksek adayın belirlendiği 'Süper Salı' yaklaşırken, Güney Carolina'da bir zafer daha kazanan Barrack Obama, yarışa hala ortak olduğunu kanıtladı. Daha önce Obama'ya giden siyah beyaz oylarını kesmek

ABD'de başkanlık yarışı sürerken Demokrat Parti'nin South Carolina eyaletinde yaptığı ön seçimde siyah senatör Barack Obama, partinin en iddialı ismi senatör Hillary Clinton karşısında büyük bir zafer kazandı.

Obama, oyların yüzde 55'ini alırken, Clinton yüzde 27'de, üçüncü aday John Edwards ise yüzde 18'de kaldı.

South Carolina'daki Demokrat Parti ön seçimi, oyların ırklara göre bölünmesine sahne oldu.

Barack Obama, Demokrat seçmenlerin yaklaşık yarısını oluşturan siyahların yüzde 80'inin oyunu toplarken, beyazlardan aldığı oy oranı, yüzde 25'te kaldı.

Güney Carolina'daki beyazların büyük çoğunluğunun Cumhuriyetçi Parti'ye oy vermesinden dolayı, bu eyaletteki Demokrat Parti seçmeninin çoğunu siyahlar oluşturuyor. Son bir yıldır yapılan kamuoyu yoklamalarında Clinton siyahlar arasında en favori aday olarak görünüyordu. Ancak ilk defa seçilme şansı olan siyah bir başkan adayının ortaya çıkması ve yüzde 96'sı beyaz olan Iowa'daki önseçimlerde beyazlardan oy alarak birinci olması tüm seçim denklemini değiştirdi.

Clintonların ‘ırk’ planı

Obama'ya güvenmeye başlayan siyahlar arasında Obama lehinde ciddi bir oy kayması yaşanarak, Obama'ya destek oldukça arttı. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Önce mahalli siyah liderlerle Obama'nın önünü kesmek isteyen Clinton ekibi, bunda başarılı olamadı. Zira karşılarına bir daha böyle bir fırsat çıkmayabileceğini düşünen siyahların geleneksel oy davranışı bir anda değiştı.

Geleneksel olarak oy verme noktasında kilise liderlerini ya da mahalli liderleri takip eden siyahlar, bu kez onlara rağmen Obama'ya yöneldiler. Güney Carolina'daki bu değişimi önleyemeyen Clinton ekibi ise hemen taktik değiştirerek asıl oyununu sahneye koymaya başladı. Kendisi diğer eyaletlerde seçim çalışması yaparken bu eyalate eşini bırakan Hillary Clinton, tartışmayı tamamen ırk noktasına çekmeye başladı.

Obama tuzağa düştü!

Clinton'ın taktik değişikliğinin sebebi de aslında 5 Şubat tarihinde yapılacak olan önseçimleri. Demokrat Parti delegelerinin yarısından fazlasının seçileceği Süper Salı'ya önde giren adayın seçimleri kazanma şansı oldukça artacak. Clinton'ın ırk kartı tam da Süper Salı'da beyazların oylarını alabilme amaçlıydı. Bugünkü seçimlerden 10 gün sonra yapılacak olan asıl önemli seçim gününde beyazların desteğini alan yarışı önde bitirecek. Irk tuzağına düşen Obama'nın ise fazla şansı yok.

Güney Carolina'yı kazanmasa, ırkdaşlarından bile oy alamadı diye, kazansa siyahlar blok oy veriyor beyazlar da versin diye eleştirilecekti. Ayrıca burada seçim kaybetse Süper Salı'ya düşük moralle girecek ve o zaman kazanma şansı da hiç olmayacaktı. Şimdi herkes bu kadar zor durumda kalan Obama'nın ne yapacağını merakla bekliyor.

"Burada geçmiş değil, gelecek tercih edildi"

Obama, zaferinin ardından Columbus kentinde yandaşlarına hitaben konuşmasında, ''bu seçimde, yoksula karşı zengin, yaşlıya karşı genç ve beyaza karşı siyah tercih edilmedi. Burada geçmiş değil, gelecek tercih edildi'' diyerek, kendisinin statükoyu değil, değişimi ve geleceği temsil ettiğini anlattı.

Clinton ise, konuşmasında Obama'yı tebrik ettikten sonra, South Carolina'daki yenilgisinin fazla önem taşımadığını ima ederek, ''daha milyonlarca Amerikalı ön seçimlerde oy kullanacak'' dedi.

www.iyibilgi.com zoom



Bu haber 363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,657 µs