En Sıcak Konular

İsrail'e kültürel boykot!

27 Ocak 2008 19:45 tsi
İsrail'e kültürel boykot! İsrail’in onur konuğu olduğu İtalya’daki Uluslararası Turin Kitap Fuarı’nı boykot kampanyası başlatıldı. Kültürel boykot kampanyası “Filistinlilerin 60 yıllık sürgünü! İsrail’in ’60 yılını’ kutlamanın hiçbir gerek

Filistinli bir analist olan ve aynı zamanda “İsrail’e üniversite ve kültür boykotu” kampanyasının kurucusu Omar Barguti, sol partileri sert bir şekilde eleştirerek, 8-12 Mayıs tarihleri arasında yapılacak Uluslararası Turin Kitap Fuarı’nı boykot etmeye çağırdı.

Kampanya yürütücüleri üzerinde, ““Filistinlilerin 60 yıllık sürgünü! İsrail’in ’60 yılını’ kutlamanın hiçbir gerekçesi yok!” yazılı bir afiş hazırladı. Bunu New York Times ve International Herald Tribune gazetelerinin iç sayfalarında yayınlamaya çalışacaklar.

‘EĞER VE AMA’SIZ BOYKOT

Gazetelere verilecek ilan beklenirken, İsrail’e kültürel ve üniversite boyutundaki boykot İtalyan pasifistlere “eğer” ve “ama”sız bir mesaj yolluyorlar: “Uluslararası Turin Kitap Fuarı’nı boykot ediniz.”

Rifondazione communista partisinin gazetesi “Liberazione” kültürel boykotun tehlikeli bir yanıt olduğunu çünkü “kampları radikalleşmeye” sürükleyeceğini savundu. Il Manifesto’ya Kudüs’ten açıklamada bulunan Omar Barguti, boykotu eleştiren sol kurumlara sert tepki göstererek, “boykot etmeyenlerin ırkçılığın suç ortağı” olduğunu kaydetti.

Barguti, “bana öyle geliyor ki İtalyan komünistlerin kısa bir hafızası var: Onlar, Apartheid’i yenmek için Güney Afrika’ya karşı tam boykotun kabul edildiğini unutuyorlar” dedi. Bu boykotum hem kurumları hem de bireyleri etkilediğini hatırlatan Barguti, “bir ülke suç işliyorsa, sürekli uluslar arası hakları ihlal ediyorsa ve kültürel kurumları bunun suç ortağıysa, eğer siz onları boykot etmezseniz, kendiniz suç ortağı olursunuz” diye tepki gösterdi.

EZEN VE EZİLEN ARASINDA ORTA YOL YOK

Il Manifesto’da yer alan bir yorum yazısında araştırmacı Simon Levis Sullam, boykotun diyalog ve yüzleştirmenin ilkeleri olan kültürün kendi ilkelerine de ters olduğunu yazdı. Barguti, buna da cevap olarak şu eleştirilerde bulundu: “40 yıldan beridir işgal altında olan biziz. Bunun ırkçılık olduğunu söylemek büyük başkaldırılara yol açıyor çünkü İsrail yanlısı lobilerden, antisemitizmi körüklemekten korkuluyor.”

Barguti, küçük bir sol parti olan İtalya Komünist Partisi’nin Fuar’a Filistinlilerin de eklenmesi talebine ise şöyle karşılık verdi: “Ezen ve ezilen arasında orta yollar yol yoktur. Bu yolları aramak ezene destek anlamına geliyor. Birincisi ve ikincisi olmanın ahlaki karşılığı yol. 70’li yıllarda Afrikalı ırkçıları, Afrika Ulusal Kongresi (Nelson Mandela’nın ANC’si) ile birlikte davet etme önerisi asla kabul edilmezdi. Asla. Bu tip asimilasyonlar kabul edilemez.”

Barguti, ahlaki olarak uluslar arası alanda İsrail ile çatışmanın tek yolunun boykot olduğunu düşünüyor. Barguti, “İsrail’i kültürel ve üniversite alanında da izole etmek için mücadele etmek gerekiyor. Çünkü İsrail üniversiteleri ve kültürel kurumlar devletin suç ortaklarıdır” dedi.

Haber10



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,663 µs